jaczal Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 Mam tego już coraz więcej i zaczynam się martwić. Ostatnio zauważyłem jak ten nitkowaty stwór (DIGITATE HYDROIDS) zaczepił się za nogę kraba pustelnika. Ten w prawdzie bez problemu sobie odszedł, ale co będzie jak ta nitka wstrzyknie w nocy jakiś jad rybie? Może ktoś wie, ktoś czytał jak się tego pozbyć. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 podobno lek panacur (weterynaria, na robaki) unicestwia te stwory. poszukaj na RC w dziale dla hodowcow konikow, bo koniki wlasnie sa bardzo wrazliwe na to, i dlatego konikarze znaja temat. Przygotowuja akwarium panacurem zanim wpuszcza koniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 Dzięki, będę szukał na 'seahorse'. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 Czy ktoś z okolic warszawy ma to paskudztwo?? Chętnie pożyczę kawałek skałki i sprawdzę czy krewety to żrą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 Raczej nie, widziałem zbiornik z łąkami hydroidów i były tam stada krewetek. Dopiero młody imperator posprzątał. To jedna z najgorszych plag i na Twoim miejscu nie ryzykowałbym wprowadzenia. Ps Niektórzy na RC fajnie okreslili Hydroindy jako "ideal animal" bo przeżyje wszędzie, zawsze sobie poradzi i będzie się rozrastało Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 Czy ktoś z okolic warszawy ma to paskudztwo?? Chętnie pożyczę kawałek skałki i sprawdzę czy krewety to żrą. wiem, że z nauką geografii bywa różnie w szkołach... ale Grodzisk Mazowiecki leży nieopodal Warszawy... poza tym jak tak bardzo potrzebujesz tej plagi to kilka sklepów warszawskich sprzedaje te gratisy... jak dobrze pamiętam to jesteś z Ursynowa więc podpowiem, że nie szukaj daleko! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 wiem, że z nauką geografii bywa różnie w szkołach... ale Grodzisk Mazowiecki leży nieopodal Warszawy...poza tym jak tak bardzo potrzebujesz tej plagi to kilka sklepów warszawskich sprzedaje te gratisy... jak dobrze pamiętam to jesteś z Ursynowa więc podpowiem, że nie szukaj daleko! To że Pan pochodzi z grodziska to wcale nie musi oznaczać, że chce się ze mną podzielić skałką z tym czymś. U ciebie też kiepsko z geografią bo ja pochodzę z zupełnie innej okolicy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 nanokaczor - jak chcesz przeprowadzić badania, to zapraszam po sadzonki, ale nie radzę wprowadzać do zbiornika ogólnego. Też myślałem o zrobieniu testów lecz nie mam jeszcze uruchomionego małego zbiorniczka - docelowo z przeznaczeniem na kwarantannowy. Te nici mam już na piachu więc nie ma problemu z odłowieniem. W pierwszych miesiącach nie miałem tych Hydroidów, potem Chromisy zapadły na psychice, ale nie powiązałem tego z tym paskudztwem. Ot zauważyłem następne ciekawe życie. Teraz już wiem dlaczego wszystkie ryby w nocy unikają skał i przytulają się do miękasów. Salarias jak na razie nie okazuje strachu, krewetka czyszcząca też nie zwraca uwagi na nitki. Zastanawiam się czy kupno zarażonych ślimaków nie było przyczyną plagi. Podobno w nich przebywają larwy tego dziadostwa. Nigdzie jak do tej pory nie znalazłem informacji o pożeraczach hydroidów, wiec mam problem!!! Przypuszczam, że ma go również wielu "posolonych". Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 No niestety, też mam z nimi problem. Staram się odsysać wężykiem, ale to walka z wiatrakami. Przydałby się jakiś smakosz Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 mylicie hydroidy. jaczal pytal o "digitate hydroids" a Wy tu o myrionema amboinensis (hydractinia). myrioneme zjadaja imperatory, ale nie wszystkie, musis sie trafic dobra sztuka. do tego jezowiec salmacis bicolor. innych zjadaczy nauka nie zna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Ja też mówię o digitate hydroids, nie mam pojęcia skąd mi to cholerstwo wychodzi i tylko te swoje nitki wypuszcza Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Października 2012 podbijam temat bo mnie zainteresowal. Mam ich sporo, ale do tej pory z nimi nie walczylem. Ktos znalazl rozwiazanie problemu? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 13 Października 2012 u mnie pięknie Auriga załatwiła (mam nadzieję) sprawę. Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Możesz jeszcze poszukać młodego imperatora im mniejszy tym lepszy Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 13 Października 2012 mylicie hydroidy. jaczal pytal o "digitate hydroids" a Wy tu o myrionema amboinensis (hydractinia). myrioneme zjadaja imperatory, ale nie wszystkie, musis sie trafic dobra sztuka. do tego jezowiec salmacis bicolor. innych zjadaczy nauka nie zna Jeżeli chodzi o http://www.reeflex.net/tiere/821_Hydractinia_sp.%2001.htm to potwiedzam, mój młody imperator rozwiązał problem, od roku nie mam tego w zbiorniku. Innego sposobu nie znam, chyba że wyjęcie zainfekowanej skały ale to nie daje 100% gwarancji. To dziadostwo przeżyje zlanie wrzątkiem, wiem bo tak zrobiłem i odrosło po kilku miesiącach w tym samym miejscu. Szczotkowanie skały, wyrywanie tego jest nieskuteczne. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Października 2012 chodzi o to (pierwsze kilka fotek): https://www.google.com/search?q=DIGITATE+HYDROIDS&hl=pl&client=firefox-a&hs=otL&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnsfd&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=KVF5UNzdEMnW0QXDooGIBw&ved=0CCQQsAQ&biw=1680&bih=858 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 13 Października 2012 (edytowane) dokladnie to tu gosc ma dokladnie powazny problem, watek stary ale nawet gotowanie kawalka skaly nie pomoglo Edytowane 13 Października 2012 przez darecky3 (wyświetl historię edycji) Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikson75 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 dokladnie to tu gosc ma dokladnie powazny problem, watek stary ale nawet gotowanie kawalka skaly nie pomoglo DIGITATE HYDROIDS też pojawiły mi się w 6mcznym zbiorniku, musiałem z jakąś małą skałą to dziadostwo przywlec, jest już ich kilkanaście i zwiększyła się liczebność od miesiąca, co skutecznie wyjada to dziadostwo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 co skutecznie wyjada to dziadostwo? Młody imperator Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikson75 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 a jakieś ślimaki kraby etc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 Odkopię temat bo od niedawna zaczyna mi się trochę panoszyć. Mam niewielkie akwarium więc imperator odpada. Czy ktoś walczył z tym cholerstwem, jakieś skuteczne metody, środki? W sieci znalazłem informację że fenbendazol jest na to skuteczny. @Tester, @Jacek56 - udało wam się tego pozbyć? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 1 godzinę temu, chris_ek napisał: Odkopię temat bo od niedawna zaczyna mi się trochę panoszyć. Mam niewielkie akwarium więc imperator odpada. Czy ktoś walczył z tym cholerstwem, jakieś skuteczne metody, środki? W sieci znalazłem informację że fenbendazol jest na to skuteczny. @Tester, @Jacek56 - udało wam się tego pozbyć? Z ciekawości możesz dać fotkę swoich? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 Nigdy mi jakoś nie dokuczaly. W starym zbiorniku były gdzieś pod skałami, ale nigdy nie były jakąś plagą, z którą musiałem walczyć. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 1 godzinę temu, katani napisał: Z ciekawości możesz dać fotkę swoich? Jutro rano postaram się coś pstryknąć bo u mnie uaktywniają się w nocy, w dzień siedzą skurczone. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 13 godzin temu, chris_ek napisał: Odkopię temat bo od niedawna zaczyna mi się trochę panoszyć. Mam niewielkie akwarium więc imperator odpada. Czy ktoś walczył z tym cholerstwem, jakieś skuteczne metody, środki? W sieci znalazłem informację że fenbendazol jest na to skuteczny. @Tester, @Jacek56 - udało wam się tego pozbyć? Mnie się udało ale problem rozwiązała ryba. Czeka Cię wymiana skały lub ich polubienie. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach