Skocz do zawartości
fear0ne

pokarm zrobiony samodzielnie

Rekomendowane odpowiedzi

witam ostatnio znalazłem film na yt o robieniu swojego wlasnego mrożonego jedzenia

co o tym myślicie?ile takie jedzenie może leżeć w lodówce?

czy warto robić samemu takie jedzonko?

http://www.youtube.com/watch?v=uXN4Qf6iSdA

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://nano-reef.pl/topic/22220-firmowe-papu/

Nie ma lepszego pokarmu, z tym ze taniej nie wychodzi no i jest troche zabawy.

Wszystkie skladniki musza byc surowe, a lezec w zamrazalniku moze tyle co inne mrozonki.


Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji weekendu zrobilismy z Grzegorzem nowa porcje pokarmu. Postanowilismy tez udokumentowac prace ku potomnosci. Moze komus sie przyda :)

Na markecie rybnym Grzegorz kupil mieszanke seafood niemalze prosto z kutra. Jelsi chodzi o wybor to pasi prawie wszystko co jest swieze z morza a wiec kalmary, osmiornice, przegrzebki, malze, krewetki, ostrygi, etc. Wszystko musi "pachniec ryba a nie cuchnac ryba". Jesli chodzi o wybor dobrego "surowca" to pewnie Grzes napisze wiecej bo to on robi zakupy. Zaleta takiego pokarmu jest to ze jest absolutnie swiezy i ma bardzo malo bezwartosciowych skladnikow. Oprocz tego pokarm mozna wzbogacic aminokwasami, vitaminami czy czosnkiem.

Do wykonania pokarmu przyda sie robot kuchenny, fartuch, mlotek i srubokret do otwierania ostryg, ostry noz, miska, deska do krojenia, torebki z zamknieciem stringowym i kupa recznikow papierowych.

Przepis jest prosty:

W zaleznosci od tego jak czyste sa surowce mozemy je przeplukac woda ro

Otwieramy malze i ostrygi (wymaga troche wprawy) i za pomoca nozyka wyskrobujemy mieso do miski.

Osmiornice i kalmary szatkujemy nozem na male kawalki - inaczej lubia sie nakrecic na blender

Calosc wlewamy do blendera. Wazne zeby za dlugo nie krecic i nie przerobic wszystkiego na papke. Dobrze jest jak zostana wyczuwalne drobne kawalki. Jesli seafood puscilo sporo wody mozna ja odlac (szkoda, bo zawiera najdrobniejsze frakcje) lub zagescic jakims pokarem w proszku dla spsow. Przed szatkowaniem mozna dodac amino, czosnek, tran, witaminy i resztki sypkich pokarmow ktore nam zostaly.

Po wymiksowaniu mozna zawartosc wlac do starych i umytych foremek po mrozonkach. My jednak wlewamy po kilka lyzek do torebek stringowych tworzac plaski "wafel" ktory nastepnie wkladamy do zamrazarki. Taki "wafelek" grubosci 3-5mm latwo sie lamie i rozdziela na porcje do karmienia.

Jak komus sie chce moze takie torebki rozdzielac patyczkami do szaszlykow ktore pozniej ulatwiaja lamanie.

Pare fotek:

post-10763-0-12639700-1393775498_thumb.jpg

post-10763-0-10324300-1393775500_thumb.jpg

post-10763-0-95164000-1393775501_thumb.jpg

post-10763-0-51028000-1393775503_thumb.jpg

post-10763-0-41356800-1393775505_thumb.jpg

post-10763-0-12229900-1393775507_thumb.jpg

post-10763-0-09080600-1393775509_thumb.jpg

post-10763-0-76369600-1393775510_thumb.jpg

post-10763-0-46696800-1393775512_thumb.jpg

post-10763-0-08505500-1393775514_thumb.jpg

post-10763-0-55187100-1393775519_thumb.jpg

post-10763-0-33632000-1393775521_thumb.jpg

post-10763-0-77579400-1393775522_thumb.jpg


425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do ostryg to musicie wiedzieć, że jeżeli były prosto z kutra to powiny być co najmniej płukane 48h. Ponieważ ostryga lubi wode bardzo brudną bogatą w wszelką szkodliwą chemie.

Ale podejrzewam że na market trafia z odfiltrowania a nie prosto z kutra. Ale warto pytać się sprzedawcy.

Wysłane z mojego iPhone 5s

przez Tapatalk


033fd43db32ee7743f8be8c887bf68a3u416a384.png

Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt

Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

świetny przepis jak jest dostęp do świeżynki :) ale młotek to macie fachowy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Palce lizac :-D

Ostrygi sa "oczyszczone" mozna siorbac na stoisku i zapijac szampanem.


Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajna sprawa takie naturalne żarełko, dobrze macie w tym dostępem do produktów w stanie surowym.

Wiekszość z tych produktów w stanie świeżym idzie dostać w Polsce, choć najgorzej może być z kalmarami i krewetkami.

Kalmary przeważnie mrożone ( a to już mamy ponowne rozmrażanie), a krewetki zazwczyczaj czerwone czyli gotowane.

Edytowane przez Ironista (wyświetl historię edycji)

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aż się głodny zrobiłem po tej relacji :D


LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś zrobiłem z krewetkami surowymi mrożonymi ryby próbowały i wypluwały. Po kilku dniach się poddałem i wyrzuciłem. Natomiast te obrobione termicznie im smakują. Nie mam pojęcia o co im chodziło, przecież surowe powinny być smaczniejsze.



140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem papu z mieszanki morskiej, czyli kalmary, krewetki i omułki z dodatkiem spiruliny. Rybcie się zajadają a krewetka po prostu szaleje po akwarium za kawałkami unoszącymi się w toni.


Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak temat rtęci ?


... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.