chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Witajcie.Mam problem z acroporami i rozważam przejście na AFAle od początku: Akwarium 170x64x75hOświetlenie 9 świetlówek giessmana w konfiguracji 4 białe, 4 niebieskie, 1 różowa.Za filtracje odpowiada nieprzewymiarowany odpieniacz, dsb (ponad rok ma), refugium(2 miesiące, pięknie rośnie).Parametry: Zasolenie: 34 pptNo3 0,2Po4 0,02Ca 430Mg 1385Kh 7,4Obsada rybek to 3 pokolce (hepatus, żółtek, scopas), para błaznów, para pterapogonów, brzydal, 5 chromisów.Z środków dodatkowych które podaję to prodibio reefbooster i coral vits (naprzemiennie co 15 dni każdy więc po jednym w tygodniu), dodatkowo b-color i f-color od reeflowers (raz w tygodniu po około 3/4 dawki zalecanej).Podmiany 55 litrów na tydzień (sól Blue Treasure SPS). Lpsy oraz montipory, stylopory, seriatoropory, millepory polipują, przyrastają i polipują jak szalone.Zoasy jeśli nie są obżarte przez asteriny (walka trwa) to ładnie śmigają, quadricolor w ilości 5 sztuk pompują się na maksa.Ostatnio poleciała mi jedna acropora, teraz zaczyna druga...Nie podwijają sukieneczek, raczej dostają plamy na bokach]Zatrzymały przyrost, kolorki też jakoś tak nie te co były Jak polecacie przechodzić na produkty AF? Jakoś tak od razu? Nie jestem obeznany w produktach AF i... co tu robić, co dodawać, co zamieniać... Edytowane 16 Lutego 2018 przez chabov (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Wrzuć zdjęcia zbiornika i acropor które lecą. Produkty AF nie muszą być lekarstwem na problem. Może masz jakieś pasożyty. Z opisu to Arturro miał podobną akcję z acroporami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 A kolory jak wyglądają??? Może zwierzaki są zagłodzone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Tak bardzo na szybko zrobione No właśnie kolory... Jakoś tak przytłumione się zrobiły Edytowane 16 Lutego 2018 przez chabov (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Ta acropora jest przez pasożyty zaatakowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 O kurczę... To w sumie powinienem dział zmienić... Jak z tym walczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 44 minuty temu, fresz33 napisał: Wrzuć zdjęcia zbiornika i acropor które lecą. Produkty AF nie muszą być lekarstwem na problem. Może masz jakieś pasożyty. Z opisu to Arturro miał podobną akcję z acroporami. Brawo Ty Krzysiek 25 minut temu, dadario napisał: A kolory jak wyglądają??? Może zwierzaki są zagłodzone... Zooong ! Jak się świeci światło odpowiednio to ciężko zagłodzić SPSy . Do autora : Wsadź je w DIPa Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 7 minut temu, rafik73 napisał: Do autora : Wsadź je w DIPa Hmm... Tylko jak to zrobić gdy oblała ona całą podstawkę i kawałek skały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Odłamać , odłupać , odszczypać w akwarium głównym kuracji nie możesz przeprowadzić . Możesz całą skałę wsadzić do wiadra ale zabijesz też w niej życie . Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Godzinę temu, chabov napisał: Tak bardzo na szybko zrobione No właśnie kolory... Jakoś tak przytłumione się zrobiły Poczytaj o red buggsach na acroporach, może to Ci pomoże. Jak zidentyfikujesz te drobne robaczki to jest na nie lekarstwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Prawie na pewno AEFW Zapraszam do lektury: https://reefhub.pl/a-imie-moje-aefw/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Tester to bedzie na 99 % właśnie to. Mam dipa, zaraz wymoczę. Powiedz mi kurczę felek bo ona zalała nie tylko podstawkę a również skałę i to tak mocno... Z skałą jej nie wyciągne. :/ Inne akropory na których nie widać "gości" też moczyć? P.S. PRZYSŁODZE TERAZ. NIEWYOBRAŻALNIE DOBRA ROBOTA Z REEFHUBEM ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 "Ostatnie badania nad AEFW dowodzą, że wirki mają własne preferencje, co do gatunków akropor, które atakują. Jest to pewna forma hierarchii, co oznacza, że wszystkie wirki, będą najpierw „ogryzały” konkretny gatunek akropory, zanim przejdą na inny – mniej smaczny. To tłumaczy, czemu w przypadku inwazji AEFW w akwarium inne akropory są zdrowe. To w pewnym sensie ułatwia nam walkę z nimi, bo nie musimy leczyć wszystkich akropr na raz. Badania wykazały, że kolejność preferencji wirków z rodzaju Amakusaplana sp. są następujące: A. valida > A. millepora > A. pulchra > A. polystoma > A. yongei > A. gemmifera > A. microphthalma > A. tortuosa" I dzięki za dobre slowo. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 4 godziny temu, chabov napisał: O kurczę... To w sumie powinienem dział zmienić... Jak z tym walczyć? Chyba raczej tak. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 ja nie chesz całej skałki oblanej Acroporą moczyć w dipie - co zabije mikro życie na skale, możesz spróbować odłupać ten kawałek zarośnięty koralowcem, żywa skała raczej łatwo się łupie, chyba że masz jakąś syntetyczną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Udało się właśnie odłupać kawałkiem skały, wymoczyć. Czy coś odpadło? Nie mam pojęcia :-( Ale mam zdjęcia lepszej jakości uszkodzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 No i popraw temat, bo chyba chyba to nie sól jest problemem... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Temat zmieniony, ale jak zmienić dział to zabijcie mnie ale nie mam pojęcia... Mogę prosić o pomoc moderatorów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olecha7 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 Chabov pamiętaj wymoczyć jeszcze przynajmniej raz po 5-7 dniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 O kurczę a ja tricolorke przykleiłem ale to nic, da się jeszcze odkleić.... Dziękuję za przeniesienie tematu. I bardzo serdecznie dziekuje za wszelką pomoc. Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach