Skocz do zawartości
wuwuwu

strasznie duża konsumpcja balinga

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

prowadzę baniak 250 l + 60 l sump

obsada mieszana:

LPS:

catalaphylia iardinei - dość duża - jak męska dłoń

euphylia glabrescens - z 4-5 główek będzie

caulastrea mint - około 100 głów

acantastrea lhordowensis - też ze 40 mordek

SPS:

- Milka - taka 8x8cm - czyli też pora pięść,

- acoropora - 2 szczepki po 3 cm

Miękkie:

- pachyclavilaria - duża skała,

- zoasy - spora skałą - ze 300-400 polipoów

bezkręgi:

- kilkaset małych ślimaczków

- kraby - 6 sztuk i duży dekorator

- quadri

- heteractis

Kilka ryb ale one nie konsumują :)

zasadniczo wydaje się, że konsumentów ballinga brakuje a aby nie odnotowywać spadków leję suple od fauna marin (według proporcji z etykietki 50g Kh / 500 ml RO, 200g Mg / 500 ml RO i 200g Ca / 500 ml RO

DAWKOWANIE:

Kh - 14+14+14 ml co 8 gdzin

Ca - 10 ml co 24 h

Mg 11 ml co 24h

parametry trzymają się na poziomie Kh 6,7/7,0, Ca 330 i Mg 1200.

zasolenie 1,023

czy ktoś ma pomysł na źródło konsumpcji makroelementów?

zbiornik wystartowany w grudniu na żywej skale i 12 kg suchego piachu koralowego. dsb to 30kg piasku kwarcowego.

podmianka co tydzień 10 litrów - sól MICROBE LIFT premium reef.

z góry dzięki za pomoc,

pozdrawiam,

Łukasz

38036869_2244415215574167_5309279039049957376_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znikoma konsumpcja jak lejesz tylko 10ml ca 11ml mg 

zacznij podnosić te dawki bo ca 330 to duzo za mało 

wszystko konsumuje korale ,śłimaki skała 

Edytowane przez rumik21 (wyświetl historię edycji)

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz sobie sam na temat który napisałeś,posiadasz akwarium Lps,SPS ,czy coś Cię dziwi:ball:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) z swojego doświadczenia wiem że wysyp maluchów ślimaków sporo zjada KH :) wysyp alg wapiennych sporo zjada Mg  :) nie lejesz tak dużo ja mam podobne akwarium a leje 75 ml na dzień Ca, Mg i Kh a dodatkowo muszę dolewać jeszcze dodatkowe 100ml Mg bo miałem spadki ( preparaty od AF ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, @Beti napisał:

Odpowiedz sobie sam na temat który napisałeś,posiadasz akwarium Lps,SPS ,czy coś Cię dziwi:ball:

ale tam jest jeden koral sps? ja się pytam czy to normalne czy nie że z dnia na dzień zapotrzebowanie tak wzrosło.

od startu do połowy czerwca nie lałem nic i parametry były stałe - w pewnym momencie ruszyło i mimo, że dolewam to nadal trudno utrzymać stały poziom.

Godzinę temu, Ura napisał:

:) z swojego doświadczenia wiem że wysyp maluchów ślimaków sporo zjada KH :) wysyp alg wapiennych sporo zjada Mg  :) nie lejesz tak dużo ja mam podobne akwarium a leje 75 ml na dzień Ca, Mg i Kh a dodatkowo muszę dolewać jeszcze dodatkowe 100ml Mg bo miałem spadki ( preparaty od AF ) 

no mi się wydawało, że ślimaki to Ca będą zjadały tak jak i algi wapienne ale ja tu nowy jestem.

dzięki. podkręcę pompę ale też nie chcę uzyskać skoków, podkręcam co tydzień o kawałek i staram się obserwoać czy zacznie rosnąć ale jest stałe lub spada

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wuwuwu napisał:

ale tam jest jeden koral sps? ja się pytam czy to normalne czy nie że z dnia na dzień zapotrzebowanie tak wzrosło.

jeden sps parę lps akwarium się zaczyna bujać,nic dziwnego w tym nie widzę też to przechodziłam chyba jak każdy,jedynie chyba że masz błędne pomiary, czym robisz testy? to zasolenie możesz zrobić na 1.024-1.025 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, @Beti napisał:

jeden sps parę lps akwarium się zaczyna bujać,nic dziwnego w tym nie widzę też to przechodziłam chyba jak każdy,jedynie chyba że masz błędne pomiary, czym robisz testy? to zasolenie możesz zrobić na 1.024-1.025 

mierzę salifertem - weryfikowałem dwoma różnymi paczkami testu kupowanymi w różnych okresach (jeden świeży i jeden stary) - wynika taki sam.

Jeśli te ilości to norma to spoko - będę zwiększał dawki i dalej dokonywał pomiarów. docelowo Kh 7,7, Ca 400 i Mg 1360 - zobaczymy ile to zajmie bo staram się to zrobić bez skoku. koryguję dozowanie zwiększając dawkę o 1, max 2 ml ale nie chce rosnąć.

co do podwyższenia zasolenia - za każdym razem jak podmieniam 10 litrów wody to solę do 1.024-1.025 i mam nadzieję, że niedługo dotrę do takiego parametru - od początku jest 1.023 i korale wyglądają na zadowolone. zobaczymy po jakim okresie dojdziemy do 1.02.

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, wuwuwu napisał:

ale Kh jest 42 ml a to już chyba sporo?

Tym się nie przejmuj jeśli wynik masz właściwy. Zacznij podnosić ca i mg bo balansujesz na granicy zycia i śmierci. Proponuje abyś podniósł nieco zasolenie minimum 1,024 max 1,025 sg, oczywiście stopniowo. 

Te glony wapienne na prawej ścianie mogły też nieco pochłonąć. Wyglądają na nowe przyrosty. A jak podnoszenoe zasolenia nie jest widoczne to znaczy że konsumcja jest większa niż dodajesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, wuwuwu napisał:

koryguję dozowanie zwiększając dawkę o 1, max 2 ml ale nie chce rosnąć.

Na etykiecie pisze ile ml zwiększa dawkę na 100L wody,więc o tyle musisz podnieść i to stopniowo,pomiar testu np co 2dni aż osiągniesz zadowalający wynik.1 czy 2ml na prawie 300 litrów w obiegu to jest nic stąd też nie widzisz zmiany.

7 godzin temu, wuwuwu napisał:

za każdym razem jak podmieniam 10 litrów wody to solę do 1.024-1.025 i mam nadzieję, że niedługo dotrę do takiego parametru - od początku jest 1.023 i korale wyglądają na zadowolone. zobaczymy po jakim okresie dojdziemy do 1.02.

A tu mam pytanie masz dwa pokolce w 250l :nonow obiegu zapewne okolo 270l to 10litrow wody to jest zaledwie okolo 3,5% podmiany,a czym robisz pomiar zasolenia?spławikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest konsumpcja to tylko się cieszyć - rosną ^_^

W znanym mi 200-litrowym systemie pełnym SPS przed przejściem na reaktor wapienny pompa podawała następująca ilość płynów:

KH- 12x28ml= 336ml/doba

Ca/Mg -12x28ml=336ml/doba

SBS -1/3 w/w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, @Beti napisał:

Na etykiecie pisze ile ml zwiększa dawkę na 100L wody,więc o tyle musisz podnieść i to stopniowo,pomiar testu np co 2dni aż osiągniesz zadowalający wynik.1 czy 2ml na prawie 300 litrów w obiegu to jest nic stąd też nie widzisz zmiany.

A tu mam pytanie masz dwa pokolce w 250l :nonow obiegu zapewne okolo 270l to 10litrow wody to jest zaledwie okolo 3,5% podmiany,a czym robisz pomiar zasolenia?spławikiem?

No właśnie na etykiecie nie jest ani słowem napisane jaka ilość roztowu na 100 litrów podnosi określony parametr - legę od dawek typu 3ml na dobę i zwiększam aż trafię we wzrost - na razie udało mi się trafić w utrzymanie chwilowe danego parametru. ustalenie dawkowania zajmuje mi już miesiąc.

Mam żółtka i hepcia. żyją w symbiozie szarpiąc jeden listek nori z dwóch stron :). kiedyś był też białobrody w rozmiarze xs ale to był bardzo zły pomysł.

pomiary zasolenia robię refraktometrem

No3 0,1 - 0,2, zaś Po4 niewykrywalne salifertem więc nie podmieniam więcej niż 10 litrów.

3 godziny temu, Arturro napisał:

Jest konsumpcja to tylko się cieszyć - rosną ^_^

W znanym mi 200-litrowym systemie pełnym SPS przed przejściem na reaktor wapienny pompa podawała następująca ilość płynów:

KH- 12x28ml= 336ml/doba

Ca/Mg -12x28ml=336ml/doba

SBS -1/3 w/w

dzięki - już się bałęm, że u mnie coś nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wuwuwu napisał:

No3 0,1 - 0,2, zaś Po4 niewykrywalne salifertem więc nie podmieniam więcej niż 10 litrów.

No ale co jeśli masz no3 i po4 niewykrywalne to powód o mniejsze podmiany?A co z resztą?dozujesz reszte do wody to co jest potrzebne,mikro,itd...czy tylko jedziesz na samych podmianach tych 10 litrów..

miekasy i Lps przy zerowych No3 i Po4 niezbyt się chyba cieszą:-) choć widać że im dobrze(ale może i do czasu)obserwuj.

Tam u Ciebie wszystko leci w dół,opanuj to bo szkoda korali..jeszcze trochę i to odczują,potem może być za późno.Ja w swoim czasie dość straciłam korali i teraz po dłuższym czasie wiem czemu.:clap:

Wszystkiego dobrego;-)

Pozd.

Ps ja używam ballinga z  AF,nie znam twojej firmy to się nie wypowiem,jak dozować aby podnieść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, @Beti napisał:

No ale co jeśli masz no3 i po4 niewykrywalne to powód o mniejsze podmiany?A co z resztą?dozujesz reszte do wody to co jest potrzebne,mikro,itd...czy tylko jedziesz na samych podmianach tych 10 litrów..

miekasy i Lps przy zerowych No3 i Po4 niezbyt się chyba cieszą:-) choć widać że im dobrze(ale może i do czasu)obserwuj.

Tam u Ciebie wszystko leci w dół,opanuj to bo szkoda korali..jeszcze trochę i to odczują,potem może być za późno.Ja w swoim czasie dość straciłam korali i teraz po dłuższym czasie wiem czemu.:clap:

Wszystkiego dobrego;-)

Pozd.

Ps ja używam ballinga z  AF,nie znam twojej firmy to się nie wypowiem,jak dozować aby podnieść.

co do suplementacji - - kilka razy mocno się zastanawiałem ale nie leję nic - podmieniam 10 litrów - raz na jakiś czas 20 - boję się lania pierwiastków śladowych - coś przeleję i za 2 dni nie będzie czego zbierać.

leję specjal blenda i ballinga :) skorygowałem dziś minimalnie dawki do 17+17+17 oraz 14 i 14 - staram się bardzo, żeby nie zrobić skoku o więcej niż 10% na dobę - naczytałęm się, że skoki są gorsze niż wszystko inne. jak za 3 dni nie odnotuję choćby minimalnego wzrostu parametrów to będę podkręcał dalej.

no3 da się wykreyć - jak pisałem 0,1 - 0,2 ale po4 martwe - czasami nawet (tak raz w tygodniu) wrzucam kostkę mrożonek bez płukania ale nadal bez ruchu.

Ja w grudniu straciłem 18miesięczny zbiornik - miedź zabiła 95% obsady. pęknięta obudowa grzałki i nieco rdzy z konstrukcji szafki.

jedyna rzecz która mi obecnie nie wygląda dobrze to heteractis - był mega biały fluo z niebieskimi tipami a teraz jest kremowoszary.

Dzięki!!

pozdrawiam,

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, wuwuwu napisał:

co do suplementacji - - kilka razy mocno się zastanawiałem ale nie leję nic - podmieniam 10 litrów - raz na jakiś czas 20 - boję się lania pierwiastków śladowych - coś przeleję i za 2 dni nie będzie czego zbierać.

leję specjal blenda i ballinga :) skorygowałem dziś minimalnie dawki do 17+17+17 oraz 14 i 14 - staram się bardzo, żeby nie zrobić skoku o więcej niż 10% na dobę - naczytałęm się, że skoki są gorsze niż wszystko inne. jak za 3 dni nie odnotuję choćby minimalnego wzrostu parametrów to będę podkręcał dalej.

no3 da się wykreyć - jak pisałem 0,1 - 0,2 ale po4 martwe - czasami nawet (tak raz w tygodniu) wrzucam kostkę mrożonek bez płukania ale nadal bez ruchu.

Ja w grudniu straciłem 18miesięczny zbiornik - miedź zabiła 95% obsady. pęknięta obudowa grzałki i nieco rdzy z konstrukcji szafki.

jedyna rzecz która mi obecnie nie wygląda dobrze to heteractis - był mega biały fluo z niebieskimi tipami a teraz jest kremowoszary.

Dzięki!!

pozdrawiam,

Łukasz

ale Łukasz;-) No3 na poziomie 0,1-0,2 no to jak by go nie było, ja mówię o wyniku No3 (5) około a Po4 (0,03-0,04) dla twoich korali,(u mnie się sprawdza) a dwa-nie masz pompy która podaje częściej a mniej dawki? ja mam ustawione  24d/24godz a z tego co widzę podaje Ci 3x na dobę a większe dawki ;-)nie wiem cy to jest tak dobre do końca...:excl:

Pozd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.08.2018 o 16:18, @Beti napisał:

ale Łukasz;-) No3 na poziomie 0,1-0,2 no to jak by go nie było, ja mówię o wyniku No3 (5) około a Po4 (0,03-0,04) dla twoich korali,(u mnie się sprawdza) a dwa-nie masz pompy która podaje częściej a mniej dawki? ja mam ustawione  24d/24godz a z tego co widzę podaje Ci 3x na dobę a większe dawki ;-)nie wiem cy to jest tak dobre do końca...:excl:

Pozd.

Moge zrobic pewnie i 24 dawki na dobe. Tylko ze chodzi o poziom dokladnosci. Mam pompe aqua medic (przebrandowane jebao) 5kanalowa. Kiedy ustawie 2ml wyleci 3 kiedy istawie 13 wyleci 15. Kalibrowana na 100 i przy ustawieniu 100 daje 100 jednak przy zmniejszaniu dawki dokladnosc spada. Rozwazam zwiekszanie ilosci dawek wraz ze wzrostem konsumpcji. Tak zeby dawki hyly nie mniejsze niz 15ml czyli jak dojade do 60ml to zrobie 4*15 zamiast 3*20. Moze pokretne ale ta pompa dokladnoscia nie grzeszy.

kiedys mialem no3 50 i po4 2,25 ale to juz nie wroci. Kiedys pokusilo mnie na likwidacje dsb i karmienie codziennie dwoma kostkami mrozonek bez plukania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj kolego przy zdrowych parametrach korale pokazują piękne kolorki, po za tym w oceanie też są na zero. Trzeba tylko odpowiednio karmić i cieszyć się z niskich no3 i po4. Podnieś zasolenie do 1.025 odpowiednio skalibrowanym refraktometrem. Spróbuj ustawić równe dawki bo lejesz nie równo i to widać po parametrach..

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.08.2018 o 09:53, Moljzesz napisał:

Nie słuchaj kolego przy zdrowych parametrach korale pokazują piękne kolorki, po za tym w oceanie też są na zero. Trzeba tylko odpowiednio karmić i cieszyć się z niskich no3 i po4. Podnieś zasolenie do 1.025 odpowiednio skalibrowanym refraktometrem. Spróbuj ustawić równe dawki bo lejesz nie równo i to widać po parametrach..

nie wiem do końca co znaczy, że leję nie równo ale ok.

Udało się nieco podjechać do góry:

Kh 8,6 (mogłobybyć 8,0 więc skorygujemy dawkę)

Ca 380 (dążymy do 400 ale powoli)

Mg 1290 (korekta do 1230 jednak znowu powoli).

Podzieliłem dawki na mniejsze ale niestety nie wszystkie dało się podzielić na 6

Zatem Kh leci w 6 dawkach po 9ml

Ca leci w 4 dawkach po 4ml (rozważam 6 dawek 3,2,3,2,3,3)

Mg leci  w 2 dawkach po 7ml (myślę o 6 dawkach 2,3,2,2,3,2)

tylko te dawki dopiero nie będą równe.

co myślicie?

mocno pozdrawiam,

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem do końca co znaczy, że leję nie równo ale ok.

Udało się nieco podjechać do góry:
Kh 8,6 (mogłobybyć 8,0 więc skorygujemy dawkę)
Ca 380 (dążymy do 400 ale powoli)
Mg 1290 (korekta do 1230 jednak znowu powoli).

Podzieliłem dawki na mniejsze ale niestety nie wszystkie dało się podzielić na 6
tylko te dawki dopiero nie będą równe.

co myślicie?
mocno pozdrawiam,
Łukasz
Każdego roztworu lejesz inną ilość dlatego ci się parametry rozjezdzaja. Ballinga leje się każdego roztworu tyle samo ml

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, wuwuwu napisał:

Ważne jest też, żeby Ca/Mg dawać w innych porach (co najmniej 30 minut przerwy pomiędzy, a najlepiej więcej) niż KH, bo inaczej może się po prostu węglan wapnia/magnezu wytrącić z wody i korale nawet nie "lizną" nic z tego. W sumie nie piszesz o godzinach dawkowania, ale tak to jakoś wygląda, jakbyś w tych samych momentach podawał porcję wszystkich płynów.

Edytowane przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Słony leszcz napisał:

Ważne jest też, żeby Ca/Mg dawać w innych porach (co najmniej 30 minut przerwy pomiędzy, a najlepiej więcej) niż KH, bo inaczej może się po prostu węglan wapnia/magnezu wytrącić z wody i korale nawet nie "lizną" nic z tego

Z tym wytrącaniem i odstępami przynajmniej 30 min. to nie jest tak do końca prawda .Jeżeli powiedzmy dawkujesz węglan wapnia w ilości 10 ml co powiedzmy kilka godzin,to po jego dodaniu do np.300l stężenie w obiegu będzie niewielkie, i jak powiedzmy po 10 min dodasz wodorowęglan sodu to nic się nie stanie.Aby nastąpiło wytrącenie musi być odpowiednie stężenie pierwiastków biorących udział w reakcji w danym momencie.Ja osobiście dodaje do 40l kostki po 10 ml strzykawką,i odstęp między dodawanymi związkami czasem to nawet mniej niż 5 min. i nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek
Każdego roztworu lejesz inną ilość dlatego ci się parametry rozjezdzaja. Ballinga leje się każdego roztworu tyle samo ml

Brawo, prawda.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.08.2018 o 10:37, Moljzesz napisał:

hej,

staram się zrozumieć wszystkie uwagi ale niektórych za nic nie kupuje.

Leje płyny w odstępach zgodnych z etykietkami np: 0:00, 0:10 i 0:20 jeśli Kh wypada o 8:00 to Ca o 8:10 i Mg o 8:20. ppo niektórych dawkach Kh nie występuje Ca ani Mg bo zwyczajnie ilości potrzebne do utrzymania stałego poziomu nie dzielą się na 6 równych dawek a jak widzisz i tak się nie dzielą.

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie lania tej samej ilości KH co Mg. żeby utrzymać stały poziom KH w okolicach 8 muszę lać 54 ml roztworu, ale gdybym dodał 54 ml Ca to doszłoby do 500 albo i lepiej, a o MG nawet nie wspominam. Gdybym jednak lał Kh tylko 14 Ml to będzie spadało. no chyba, że ja czegoś nie wiem.

W dniu 24.08.2018 o 13:06, Słony leszcz napisał:

Ważne jest też, żeby Ca/Mg dawać w innych porach (co najmniej 30 minut przerwy pomiędzy, a najlepiej więcej) niż KH, bo inaczej może się po prostu węglan wapnia/magnezu wytrącić z wody i korale nawet nie "lizną" nic z tego. W sumie nie piszesz o godzinach dawkowania, ale tak to jakoś wygląda, jakbyś w tych samych momentach podawał porcję wszystkich płynów.

jedyne co zaobserowałem to w wężyku od Kh (ta część która była zatopiona w wodzie) krystalizował się dawkowany roztwór - po wyjęciu wężyka i podwieszeniu go ustąpiło.

leję w odstępach 10 min

Kh: 0:00, 04:00, 08:00, 12:00, 16:00, 20:00 w dawkach po 9ml

Ca: 0:10, 4:10, 12:10, 20:10 w dawkach po 4ml

Mg: 0:20, 12:20 w dawkach po 6ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojejujej tu sobie poczytaj najpierw https://reefhub.pl/metoda-ballinga/

A w dziale chemia/balling masz to od strony technicznej wyjaśnione

53 minuty temu, wuwuwu napisał:

hej,

staram się zrozumieć wszystkie uwagi ale niektórych za nic nie kupuje.

Leje płyny w odstępach zgodnych z etykietkami np: 0:00, 0:10 i 0:20 jeśli Kh wypada o 8:00 to Ca o 8:10 i Mg o 8:20. ppo niektórych dawkach Kh nie występuje Ca ani Mg bo zwyczajnie ilości potrzebne do utrzymania stałego poziomu nie dzielą się na 6 równych dawek a jak widzisz i tak się nie dzielą.

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie lania tej samej ilości KH co Mg. żeby utrzymać stały poziom KH w okolicach 8 muszę lać 54 ml roztworu, ale gdybym dodał 54 ml Ca to doszłoby do 500 albo i lepiej, a o MG nawet nie wspominam. Gdybym jednak lał Kh tylko 14 Ml to będzie spadało. no chyba, że ja czegoś nie wiem.

jedyne co zaobserowałem to w wężyku od Kh (ta część która była zatopiona w wodzie) krystalizował się dawkowany roztwór - po wyjęciu wężyka i podwieszeniu go ustąpiło.

leję w odstępach 10 min

Kh: 0:00, 04:00, 08:00, 12:00, 16:00, 20:00 w dawkach po 9ml

Ca: 0:10, 4:10, 12:10, 20:10 w dawkach po 4ml

Mg: 0:20, 12:20 w dawkach po 6ml

Kh, Ca i SBS lejesz tyle samo na dobę

Edytowane przez Moljzesz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.08.2018 o 21:29, Moljzesz napisał:

Ojejujej tu sobie poczytaj najpierw https://reefhub.pl/metoda-ballinga/

A w dziale chemia/balling masz to od strony technicznej wyjaśnione

Kh, Ca i SBS lejesz tyle samo na dobę

i mam rozumieć że Kh i Mg koryguję do poziomu Ca?

ja nie jestem inżynierem a z biologii i chemii miałem zawsze dop :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.