flcf Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Siema Polećcie jakiś sprawdzony i pewny refraktomert - tylko jeśli można to nie koniecznie jakieś mercedesy bo na takie mnie nie stać :). Mam refraktometr z ATC ale coś z nim nie tak bo po kalibracji rozjeżdża się mega szybko i czasem pokazuje po prostu głupoty... nie mam już siły na zgadywanie i mierzenie przy podmiance 30 razy i dalej nic nie wiem Z góry wielkie dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Polecam. Sam używam.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja polecam h2ocean DD the aquarium solution Duża skala, skalibrowany fabrycznie, nie rozjezdza się jak chinole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja mam Red Sea i nie jestem do końca zadowolony ponieważ czasami muszę go kalibrować po każdym pomiarze, a czasem kalibracje trzyma tygodniami. Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja mam Red Sea i nie jestem do końca zadowolony ponieważ czasami muszę go kalibrować po każdym pomiarze, a czasem kalibracje trzyma tygodniami. Redsea był poruszany wiele razy na forum. Nie nadaje się. Właśnie z tego powodu co napisałeś. Ja swój kalibruje raz na 2-3 tygodnie żeby wykorzystać płyn przed datą.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Korzysta ktoś z refraktometru Aqua Medic? Warto tyle inwestować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 15 minut temu, laszek napisał: Redsea był poruszany wiele razy na forum. Nie nadaje się. Właśnie z tego powodu co napisałeś. Ja swój kalibruje raz na 2-3 tygodnie żeby wykorzystać płyn przed datą. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka No i tu jest całe sedno sprawy... pytam o Wasze typy bo problemy jakie opisałem mam z ..... RED SEA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja mam to samo co @laszek aref. Od dwóch lat używam i jak narazie żadnej wtopy. Kalibruje go na RO przed każdym zasoleniem tzn sprawdzam a nie kalibruje. Jeszcze nie musiałem regulować. Kuzyn odradzał mi refraktometry z kompensacją temperatury gdyż ryzyko rozregulowania/uszkodzenia jest ponoć spore, chyba że ktoś wyda na taki sprzęt w okolicy 600+ zł. Ale w tej kwestii niech wypowie się kto używa refraktometru z atc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 13 godzin temu, flcf napisał: Mam refraktometr z ATC ale coś z nim nie tak bo po kalibracji rozjeżdża się mega szybko i czasem pokazuje po prostu głupoty... nie mam już siły na zgadywanie i mierzenie przy podmiance 30 razy i dalej nic nie wiem Z tego powodu właśnie kupiłem sobie Milwaukee MA887. Nie jest tani, ale tańszy niż Hanna Instruments. Oszczędność czasu i frustracji przy pomiarach bezcenna. Zdecydowanie polecam. Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 a ja mam najtańszego chinola z allegro raz go skalibrowałem na ro i od tamtego czasu tylko sprawdzam przed pomiarem żadnych problemów a ma atc, oczywiscie jak z każdym optycznym uradzeniem powinno sie z nim obchodzić ja z jajkiem a nie wbijać nim gwoździe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Ten Milwaukee fajna zabawka, muszę przemyśleć temat bo nie ukrywam podoba mi się:) Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 D-D H2Ocean, wcześniej miałem Red Sea i to była porażka.. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Widzę, że w sumie każda ewentualność jest lepsza nić Red Sea - a już myślałem że to ja mam z nim tylko takie problemu Milwaukee to rzeczywiście bardzo fajne urządzenie i pewnie najmniej problemowe, ale jednak trochę drogie jak dla mnie Będę brał chyba pod uwagę D-D H2 Oceans lub coś tego typu, jeszcze poczekam może ktoś się chce dołączyć do rozmowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 AM jedyny słuszny miałem 3 różne firmy i tylko AM trzyma elegancko kalibracje -nie trzeba co pomiar ustawiać Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qube256 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 dla wygodny i szybkości też polecam Milwaukee MA887. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 ja używam Milwaukee MA887 ,pokazuje identyczko tak testy Marinlab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 u mnie to samo na chińczyku, co kilka pomiarów znowu trzeba kalibrować bo przekłamuje ,dziadostwo straszne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzerych Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Niedawno kupiłem refraktometr Red Sea, od początku miałem problemy z kalibracją. Co pomiar to kalibracja, a i tak wynik pomiaru za każdym razem inny, wykalibrowany na rodi na 0, na płynie kalibracyjnym nigdy nie pokazuje prawidłowo. Próbuje reklamować u dystrybutora, ale do tej pory bezskutecznie, a trwa to już trzy tygodnie. Nie polecam ta firma to jedno wielkie oszustwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Niedawno kupiłem refraktometr Red Sea, od początku miałem problemy z kalibracją. Co pomiar to kalibracja, a i tak wynik pomiaru za każdym razem inny, wykalibrowany na rodi na 0, na płynie kalibracyjnym nigdy nie pokazuje prawidłowo. Próbuje reklamować u dystrybutora, ale do tej pory bezskutecznie, a trwa to już trzy tygodnie. Nie polecam ta firma to jedno wielkie oszustwo. W tym wątku już jak i na forum było poruszane że niestety te refraktometry to pomyłka.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 8 Października 2018 Polecam http://korale.pl/tropic-marin-hydrometr-precyzyjny.html dlaczego? Jest fabrycznie skalibrowany i nie można go rozkalibrować, jedynie stłuc gdy będziemy niedelikatni. Używam już kilka ładnych lat i nigdy nie zawiódł. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach