uganda79 Report post Posted January 9, 2019 Witam mam do was pytanie jak lepiej o stabilnosc zbiornika z piaskiem czy gole dno Quote Share this post Link to post Share on other sites
sopel_13 Report post Posted January 9, 2019 Pytanie retoryczne. Każdy kto się wypowie będzie chwalił swoje. Jedni mają inni nie, jedni chwalą inni..... I tak w kółko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted January 9, 2019 Przy gołym dnie łatwiej będzie utrzymać parametry wody i czystość ale dla mnie takie akwarium wygląda nie naturalnie. Po pewnym czasie jak dno już będzie zarośnięte algami wapiennymi trochę lepiej wygląda ale nadal nie naturalnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pinki Report post Posted January 9, 2019 No i bez piachu o paru zwierzątkach możesz zapomnieć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ura Report post Posted January 9, 2019 W piachu żyje też cała masa mikro życia, w nocy aż się cały rusza tyle małych zwierzaków w tym mieszka, a one są pokarmem dla ryb i bezkręgowców. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomekr21 Report post Posted January 9, 2019 Wygląd to indywidualna kwestia, ja sobie nie wyobrażam akwarium bez piasku. U mnie o czystość piasku dba babka Valenciennea puellaris. Nie mam problemów z zalegającym w nim syfem, bo cały jest codziennie przesypany przez jej pyszczek. Babka załatwiła też sprawię dino na piasku na początku, po kilku dniach nie było po nim śladu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
romi Report post Posted January 9, 2019 Prawda jest taka że bez piasku niema życia w oceanie.A nasze zbiorniki są kroplami oceanu więc jeżeli go mają chociaż trochę przypominać to powinny posiadac piasek.Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
klocek1973 Report post Posted January 9, 2019 Mam pytanko aby oddzielnego tematu nie zakladac jaki zywy piasek polecacie aby byl raczej bialy i nie pylil zabardzo .moze jaka frakcje tego piasku ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
romi Report post Posted January 9, 2019 W moim zbiorniku mam piasek suchy z Bali 1-3mm i 3-6mm pomieszany i nic nie pyli.A mieszają go dwie babki.Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
qwas138 Report post Posted January 9, 2019 Ja też miałem piasek nature ocean bio ale wywalilem go bo pylil i miałem zasypane korale teraz mam argonit 3-5mm korallen-zucht i jest ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Artur Tokajuk Report post Posted January 9, 2019 A ja się z tym nie zgadzam, że nie ma życia bez piachu. Jeśli chodzi o zooplankton to nie zauważyłem żadnej różnicy jeśli chodzi o ilość i hodowlę bez piasku. Dodam też, że spaghetti worm również dobrze się ma bez piachu...Co najlepsze Nassariusy też wciąż mam i to bez piachu Nie będę wspominał o turbo, bo obecnie mam tysiące młodych, a tych dużych setki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted January 10, 2019 Istnieją wady i zalety nieposiadania piasku jak i jak i jego posiadania. Piasek dobrej jakości wzbogaca życie, poprawia zdolności biooczyszczania systemu oraz może być źródłem minerałów. Niestety jest również pułapką na detrytus, trudniej go utrzymać w czystości oraz może doprowadzać do szału gdy ciągle jest wydmuchiwany przez cyrkulacje a jego najdrobniejsze ziarenka unoszą sie w toni Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
bleq Report post Posted January 10, 2019 Po jednym nasariusie na każde 10cm2 piachu, 2-3 rozgwiazdy piaskowe, wieloszczety, wężowidła, wargatek/babki kopiące i piach jest w idealnej czystości Co do pyłu, albo ustanie sam po roku jak powyższa ekipa przeryje juz 10 razy cale dno :), albo przed wsypaniem przesiac/przeplukac tak zeby odseparować pył Powodzenia Quote Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted January 10, 2019 Nie wyobrażam sobie akwarium bez piasku. Mam piasek natures ocean samoa pink i nie pyli, ale dołożyłem do niego jakiś czas temu piasek blue treasure i jest według mnie też ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites