pupsztonek Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Witam serdecznie. Spotkalem sie z roznymi opiniami dot.tego glina koniec końców czy rozwiewa się on podczas usuwania w przypadku pęknięcia czy nie boksie gubie?? Ile osob tyle opinii.W jaki sposób skutecznie go usunąć bez pomocy zyjatek i czy to możliwe i skad to dziadostwo sie bierze w akwarium ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 http://nano-reef.pl/search/?q=valonia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Usunięcie - wyciągasz skałę, moczysz w perhydrolu i tyle. Ewentualnie można się bawić w mitraxy, ręczne usuwanie ale to tylko spowoduje rozrost plagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulmar Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 miałem kiedyś plagę valonii, usuwałem odrywając od skały mechanicznie uszkadzając przy tym większą część glonów, potem odsysałem z baniaka, walka trwała przez jakiś okres ale ze skutkiem, plagi od dawna nie mam, co prawda valonii nie udało mi się usunąć całkowicie i regularnie pojawiają się nowe glony ale w śladowej ilości i usuwam gdy tylko zauważę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 najlepiej nie ruszać samemu bo się rozsieje plus wpuścić borsuka może podje Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 9 godzin temu, pupsztonek napisał: Witam serdecznie. Spotkalem sie z roznymi opiniami dot.tego glina koniec końców czy rozwiewa się on podczas usuwania w przypadku pęknięcia czy nie boksie gubie?? Ile osob tyle opinii.W jaki sposób skutecznie go usunąć bez pomocy zyjatek i czy to możliwe i skad to dziadostwo sie bierze w akwarium ?? ja u siebie palcami wyciągałem bo u mnie były twarde coś jak groszek. Spokojnie pare sztuk wyciągnąłem, resztę wciął mitrax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Valonie można usuwać ręcznie, ale najlepiej (jeśli to możliwe) poza akwarium, bo gdy taka kulka pęknie do wody dostaną się zarodniki. Skuteczni są naturalni wrogowie tego glona: krab mitrax, ryby: borsuk, hepatus, żółtek. Jednak nie każdy osobnik będzie chciał je zjadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2019 Witam. Mam również walkę z tym glonem i zakupiłem w tym celu vulpinusa. Jak narazie od tygodnia pływa i ani jednej kulki nie zjadł. Jest szansa że zacznie? Czy pechowo natrafiłem na taką która tego nie jada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2019 Witam. Mam również walkę z tym glonem i zakupiłem w tym celu vulpinusa. Jak narazie od tygodnia pływa i ani jednej kulki nie zjadł. Jest szansa że zacznie? Czy pechowo natrafiłem na taką która tego nie jada? Mój zaczął jeść jak przestałem podawać algi. Nawet żółtek mu pomagał. Tydzień i nie ma śladu.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Dziękuję za pomoc. Może dokupię jeszcze żółtka który pokaże jak ma to jeść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Najlepiej kupić takiego który już u kogoś jadł valonie. Widziałem jak borsuk wyczyścił u kolego nowo założone akwarium z tej plagi. Ale był jedyną rybą w akwarium a kumpel nie karmił go niczym. Dostał skałę zarażoną tym glonem i poradził sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Mój narazie tego w ogóle nie rusza. Oprócz hepatusa, żółtka i borsuka są jakieś onne ryby które to dziadostwo jedzą? Jakieś acanthurusy? Nie chcę mojego złagodzić bo moge nie doczekać że cokolwiek zje zanim padnie z glodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz Baczynski Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 8 minut temu, Robert20 napisał: Mój narazie tego w ogóle nie rusza. Oprócz hepatusa, żółtka i borsuka są jakieś onne ryby które to dziadostwo jedzą? Jakieś acanthurusy? Nie chcę mojego złagodzić bo moge nie doczekać że cokolwiek zje zanim padnie z glodu. Nie chcesz spróbować z mitraxem? U mnie to on zlikwidował glona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Godzinę temu, Robert20 napisał: Mój narazie tego w ogóle nie rusza. Oprócz hepatusa, żółtka i borsuka są jakieś onne ryby które to dziadostwo jedzą? Jakieś acanthurusy? Nie chcę mojego złagodzić bo moge nie doczekać że cokolwiek zje zanim padnie z glodu. Nie bój się nie padnie z głodu jak jest valonia to w końcu się skusi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Mam dwa mitraxy i są bardziej leniwe niż leniwiec na drzewie. Muszę poczekać aż borsuk się skusi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 5 minut temu, Robert20 napisał: Mam dwa mitraxy i są bardziej leniwe niż leniwiec na drzewie. Muszę poczekać aż borsuk się skusi. Borsuk jak jest mały to się nie skusi. Musi podrosnąć wtedy będą większe szanse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Jest dosyć duży około 15 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Percnon i valonia zniknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Z acanthurus to u mnie nigrofuscus wcinał na spółkę z lo magnifica i żółtkiem. Nie mam valonii, ale kiedyś wrzucilam zainfekowaną valonią skałkę, aż się kurzylo. 5 minut i skałka była wyczyszczona. Ryby są regularnie karmione, mimo wszystko zjadły że smakiem valonie. Ich nie trzeba godzić, jeśli valonia im podejdzie to nawet po obiedzie zjedzą sobie na podwieczorek. Na tym filmie akurat dojadaly resztki, chwile wcześniej był dym Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert20 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Percnona miałem. Racja jadł i po paru dniach padł. Nie wiem dla czego. Myślę że dokupię żółtka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Godzinę temu, Nik@ napisał: Ryby są regularnie karmione, mimo wszystko zjadły że smakiem valonie. Ich nie trzeba godzić, jeśli valonia im podejdzie to nawet po obiedzie zjedzą sobie na podwieczorek Nika chodzi o to że jeżeli ryba jeszcze nie zasmakowała się w valonii i jej nie skubie trzeba ją przygłodzić aby spróbowała. Później będzie to jej przysmakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pupsztonek Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2019 a czy po usunieciu mechanicznym ( czyt.recznym ) valoni ze skalki,korala bo juz niestety nawet na nie potrafi wejsc cokolwiek daje wykapanie w dipie zeby nie wrocilio czy to dziadostwo jest na to odpotne ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2019 Nie mam Valoni ale kiedyś miałem i też z tym walczyłem. Piszecie że mechaniczne usuwanie powoduje rozsiewanie zarodników i zwiększa ilość glona. A jak zjadają je naturalni wrogowie? Połykają kulki w całości? Chciał bym zobaczyć Mitraxa połykającego kulkę wielkości 0,5 cm. On je rozrywa i zjada kawałek po kawałku. Wiec usuwanie mechaniczne różni się od sposobu zjadania glona przez kraba czy borsuka? Ja pomagałem swoim zwierzakom odsysając kulki oderwane przy podmianie wody przy pomocy plastikowej zaostrzonej rurki włożonej do węża do spuszczania wody. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2019 To jest tak że jeżeli masz w akwarium zwierzaki które żywią się valonią to nawet jeżeli borsuk ją rozerwie to resztki zaraz też zje lub inny zwierzak to zrobi bo łatwiej im jest pobierać rozdrobniony pokarm niż cały. Tak samo jest z aiptasią. Krewetka nie pożera w całości aiptasi tylko po kawałku i resztki unoszą się w toni ale inne krewetki rzucają się na te resztki i po pewnym czasie plaga ginie. A jeżeli nie masz w akwarium naturalnych smakoszy valoni i mechanicznie zaczniesz ją usuwać nikt nie będzie żywił się tymi resztkami i valonia rozsieje się jeszcze bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2019 Waldek. Zjedzą resztki osłonki ale zarodniki i tak polecą w wodę. Jakiej wielkości są zarodniki? A w jakim tempie zjada glona mitrax? Nie znam biologii rozmnażanie tego chwasta ale być może w jakimś stadium rozwoju może się rozmnażać a w innym można go bezkarnie eliminować. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach