atk Zgłoś Napisano 3 Października 2019 Witajcie... Sprawdzony, szybki i bezpieczny sposób na dziś zauważoną ospe u Zebrasoma Scopas oraz Paracanthurus Hepatus? Polyp lab medic... Herbtana... Inne? Ile realnie mam czasu na działanie? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 3 Października 2019 Nie zwlekaj - jak ryby przestaną jeść to już po nich. Lampa UV dla ograniczenia liczby pływek w toni. Ludzie też polecają ozon. O polyp lab medic był wątek: Czosnek do mrożonek i jakieś dodatki witaminowe. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Uv ale bezpośrednio do akwa podwójna dawka polyp lab , różaniec do ręki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Października 2019 UV na minimum 3 tygodnie. Podnieś temperaturę w zbiorniku do np. 27C. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Jak ma sps to przy tej temp mogą paść mi tak Milka poszlaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Przy 27 stopniach C nie ma opcji żeby zeszły spsy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Nie mam sps więc nie problem. Czy uv nie wybije mi dobrych bakterii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 16 minut temu, atk napisał: Czy uv nie wybije mi dobrych bakterii? W toni wody jest marginalna część bakterii. 90%, a może więcej jest na skale, mediach, szybach, urządzeniach itp. Ja również przywlokłem ospę do zbiornika. Lampa UV pracuje 24/h. Ryby dostają z jedzenie ze sporą dawką witamin, żeby je wzmocnić i dać im siłę na walkę z pasożytem. Myślę, że jeszcze dwa tygodnie i będzie po ospie w moim zbiorniku. Były już dwa cykle, 90% ryb nie załapała się na trzeci - UV załatwia sprawę z cystami w toni wody. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 4 Października 2019 1 minutę temu, norbi2222 napisał: Lampa UV pracuje 24/h. Jakie wielkie akwa i jaka nic lampy UV? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 2 minuty temu, atk napisał: Jakie wielkie akwa i jaka nic lampy UV? Pozdrawiam 1000 litrów netto w obiegu, lampa 36W. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Godzinę temu, norbi2222 napisał: 1000 litrów netto w obiegu, lampa 36W. Kurde zapomniałem ci powiedzieć jak drogie jest wypożyczenie Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 4 Października 2019 17 minut temu, montymick napisał: Kurde zapomniałem ci powiedzieć jak drogie jest wypożyczenie Wypożyczenie? Myślałem o zakupie 280 PLN za 36W w sklepie w Toruniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 53 minuty temu, montymick napisał: Kurde zapomniałem ci powiedzieć jak drogie jest wypożyczenie Odrobię w polu 35 minut temu, atk napisał: Wypożyczenie? Myślałem o zakupie 280 PLN za 36W w sklepie w Toruniu Na Ali..można kupić za 160 zł. Ja zamówiłem, żebym nie musiał w polu odrabiać... Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, atk napisał: Wypożyczenie? Myślałem o zakupie 280 PLN za 36W w sklepie w Toruniu Tak. Wypożyczam na godziny. Może kiedyś dorobię się hotelu na godziny za fundusze z UE Oczywiście żart Edytowane 4 Października 2019 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Siema U mnie na ospę pomógł chloroquine phosphate, ryby były już w ciężkim stanie, dwa trzy dni po podaniu, po chorobie ani śladu. Dla penwosci, ryby na dwa miesiące do kwarantanny, żeby podwójny cykl życia ospy rybiej przeszedł i problem z głowy na zawsze, może do momentu kupienia nowej ryby lub czegoś innego, ale jak będziemy pamiętali o kwaranntanie i przeleczeniu nowych ryb chloroquine phosphate, o ospie możemy zapomnieć. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Nie ma leku na ospę w morskim akwarium. Gdyny istniał to by w sklepach było by konkretnie napisane na ospę. Pseudo lekarstwa zadziałają u jednego a drugiego nie. Jakby istniał taki lek bezpieczny dla rafy i leczył ospę od ręki płacę każdą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
new-age Zgłoś Napisano 5 Października 2019 Ten lek co wymienilem, nie jest bezpieczny dla rafy, stosowac tylko w osobnym zbiorniku (kwarantanna), nie tylko ospe leczy, jest rowniez bardzo dobry na tzw, Marine Velvet Disease, ktory, zalatwia ryby w dwa dni, osobiscie doswiadczylem na moich rybach. Zadne specyfiki typu miedz czy ICH-X, ktory jest przeznaczony do leczenia ospy i Velvet nic nie dały, chloroquine phosphate zalatwil sprawe. Posiadam akwarium z Blue Spotted Jaw Fish, ktore czesto lapia chorobsko tzw Blue Spotted Disease, bardzo czesto przez to zdychaja, moje rowniez po miesiacu od zakupu mialy to samo, po podaniu chloroquine phosphate, po czterech dniach wrocily do pelnej formy. Jak zazwyczaj są z zachowania lobuzy, to jak byly juz bardzo chore, wyplynely z norek i lezaly przez te cztery dni przy frontowej szybie na piasku, jedzenia nie tykaly. W Usa lek na recepte. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 5 Października 2019 Z tego co się orientuję to w polskich sklepach akwarystycznych nie można kupić ( a właściwie sprzedawać ) żadnych leków. Teoretycznie aby dostać lek dla zwierzaka ( w tym rybki ) trzeba się udać do weterynarza ( ichtiologa?? ) i ten wypisuje receptę lub sprzedaje dany lek. To co jest dostępne w sklepach to ewentualnie "ziołowe herbatki", których działanie to przeważnie pobożne życzenie producentów - jednym działa innym nie Tak jak pisze powyżej "amerykancki" kolega - jak lek to na receptę i chociaż powyższego nie testowałem to myślę, że ma większe szanse zadziałać niż obecne u nas w sklepach preparaty. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 5 Października 2019 36w to nie za mało na 1000 litrów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 5 Października 2019 6 godzin temu, new-age napisał: Ten lek co wymienilem, nie jest bezpieczny dla rafy, stosowac tylko w osobnym zbiorniku (kwarantanna), nie tylko ospe leczy, jest rowniez bardzo dobry na tzw, Marine Velvet Disease, ktory, zalatwia ryby w dwa dni, osobiscie doswiadczylem na moich rybach. Zadne specyfiki typu miedz czy ICH-X, ktory jest przeznaczony do leczenia ospy i Velvet nic nie dały, chloroquine phosphate zalatwil sprawe. Posiadam akwarium z Blue Spotted Jaw Fish, ktore czesto lapia chorobsko tzw Blue Spotted Disease, bardzo czesto przez to zdychaja, moje rowniez po miesiacu od zakupu mialy to samo, po podaniu chloroquine phosphate, po czterech dniach wrocily do pelnej formy. Jak zazwyczaj są z zachowania lobuzy, to jak byly juz bardzo chore, wyplynely z norek i lezaly przez te cztery dni przy frontowej szybie na piasku, jedzenia nie tykaly. W Usa lek na recepte. Pzdr No i teraz wszystko jasne. Fajnie że coś jest tylko na takim forum raczej powinno się zaznaczyć, tak jak piszesz leczenie w osobnym zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 5 Października 2019 (edytowane) O chlorochinie należy dużo wiecej napisać, bo ktoś sobie tu biedy z tym narobi... Edytowane 5 Października 2019 przez sumka33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 5 Października 2019 Teraz, sumka33 napisał: O chlorchinie należy dużo wiecej napisać, bo ktoś sobie tu biedy z tym narobi... Bez recepty nie dostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 5 Października 2019 1 minutę temu, Laszek napisał: Bez recepty nie dostanie. O tyle dobrze.... Chlorchina jest silnym chemoterapeutykiem przeciwpierwotniakowym... Podaje się go na malarie. W morskim w ogolnym nie do uzycia - sam wiedziałem jak rozpuszcza tkankę catalaphyli... Jeżeli używać w kolumnie wody to tylko w kwarantannie - stężenie terapeutyczne 40mg na galon. Tutaj uważać - co daje 10 mg / l. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mat_Mat Zgłoś Napisano 5 Października 2019 6 godzin temu, new-age napisał: Ten lek co wymienilem, nie jest bezpieczny dla rafy, stosowac tylko w osobnym zbiorniku (kwarantanna), nie tylko ospe leczy, jest rowniez bardzo dobry na tzw, Marine Velvet Disease, ktory, zalatwia ryby w dwa dni, osobiscie doswiadczylem na moich rybach. Zadne specyfiki typu miedz czy ICH-X, ktory jest przeznaczony do leczenia ospy i Velvet nic nie dały, chloroquine phosphate zalatwil sprawe. Posiadam akwarium z Blue Spotted Jaw Fish, ktore czesto lapia chorobsko tzw Blue Spotted Disease, bardzo czesto przez to zdychaja, moje rowniez po miesiacu od zakupu mialy to samo, po podaniu chloroquine phosphate, po czterech dniach wrocily do pelnej formy. Jak zazwyczaj są z zachowania lobuzy, to jak byly juz bardzo chore, wyplynely z norek i lezaly przez te cztery dni przy frontowej szybie na piasku, jedzenia nie tykaly. W Usa lek na recepte. Pzdr Możesz potwierdzić, że w zbiorniku w którym masz Blue Spotted Jaw Fish panuje temperatura powyżej 22 st? Czy to zbiornik zbudowany tylko dla tych ryb? Czy ten lek można dostać w Pl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 5 Października 2019 2 minuty temu, Mat_Mat napisał: Możesz potwierdzić, że w zbiorniku w którym masz Blue Spotted Jaw Fish panuje temperatura powyżej 22 st? Czy to zbiornik zbudowany tylko dla tych ryb? Czy ten lek można dostać w Pl? To arechin jest... W aptekach jest ograniczona ilość tego środka, ze względu na egzotyczny charakter malarii w naszym kraju. Chlorochina ma niestety jeszcze jedną wadę - jak już gdzieś pisałem dawka terapeutyczna jest stosunkowo wysoka. Jak ktoś się pomyli i tak jak na zagranicznych forach poda 40mg/l wszystko zabije. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach