R3BEL Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Spotkałem się dzisiaj z dziwną sytuacją przy zlewaniu nowego akwarium wodą pochodzącą z filtra RO-Di dlatego chciałem się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i jednocześnie chciałem się Was zapytać o Wasze opinie na ten temat. Otóż zacząłem zalewać w piątek po południu i z początku wszystko wyglądało ok, tj woda za membraną miała 4ppm, a po żywicy 0ppm. Przy takich parametrach zalewałem akwarium jakieś 25h (7h piątek, 16h sobota, 2h niedziela). Natomiast dzisiaj już pod koniec zalewania (trwało to jakąś 1h myślę) zauważyłem, że woda po membranie ma nadal 4ppm, natomiast po żywicy wartość wzrosła do 1ppm i już nie spadła do 0, cały czas się utrzymuje na tym poziomie aktualnie. Czy to możliwe, że nowo zakupiony zestaw (głównie mam tu na myśli filtr żywicy) wytrzymał zaledwie 1 dobę pełnej pracy? Czy jeśli część wody która wpadła do zbiornika miała wartość 1ppm to czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na zbiornik? Może moje pytanie wydaje się trywialne ale jako początkujący akwarysta wolę się upewnić Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Jeśli jest dużo krzemianów w wodzie to możliwe. Wymień żywicę bo za chwilę wartości poszybują w górę i będzie bardzo brązowo na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Nie mierz na godziny tylko na ilość wody. Jak podłączyłeś wszystko i nie przelałeś prefiltrów przed membraną i całości przez żywicą to żywotność maleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Podobny efekt bedzie jezeli w koszu na zywice peknal pierscien uszczelniajacy i woda idzie bokiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Prefiltry jak najbardziej przepłukałem przed uruchomieniem procesu zalewania akwarium. Zanim wystartowałem z projektem jednak trochę czasu spędziłem nad różnymi artykułami/tematami innych akwarystów. Generalnie jestem trochę zdziwiony, ponieważ mój zbiornik według poniektórych osób tego forum nie należy do jakiś ogromnych (360L + 120L sump) i do tej pory nie spotkałem się nigdzie z opiniami żeby pamiętać przy zalewaniu nowego zbiornika o zakupie dodatkowej żywicy, bo pojedynczy zestaw może się zużyć. PS. W tej chwili już pokazuje 1-2ppm, czyli rzeczywiście zanim uruchomię dolewkę muszę zaopatrzyć się w nową żywicę 4 minuty temu, mib86 napisał: Podobny efekt bedzie jezeli w koszu na zywice peknal pierscien uszczelniajacy i woda idzie bokiem. OK, przyjrzę się także temu aspektowi. Dzięki za radę! Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Kolego wszystko sie zuzywa, tylko dziwi mnie ze u Ciebie az tak szybko. Skoro miales po membranie osmotycznej 4 ppm (co jest bardzo ladnym wynikiem) to ten wklad zywicy powinien Ci troche wytrzymac. Ja u siebie zalewalem 500 litrow akwarium i wklad starczyl mi pozniej jeszcze na 3 miesiace. Co do tego ze masz po zywicy 1 - 2 ppm, to nie jest jakas tragedia ale wypadalo by zywice wymienic bo w ten sposob dodasz do akwarium krzem i inne niepotrzebne w akwa substancje. 8 minut temu, R3BEL napisał: do tej pory nie spotkałem się nigdzie z opiniami żeby pamiętać przy zalewaniu nowego zbiornika o zakupie dodatkowej żywicy, bo pojedynczy zestaw może się zużyć Ja np zawsze mam w zapasie zasyp na kolejny raz, bo niewiadomo kiedy bedzie mi potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 20 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mib86 napisał: Kolego wszystko sie zuzywa, tylko dziwi mnie ze u Ciebie az tak szybko. Skoro miales po membranie osmotycznej 4 ppm (co jest bardzo ladnym wynikiem) to ten wklad zywicy powinien Ci troche wytrzymac. Ja u siebie zalewalem 500 litrow akwarium i wklad starczyl mi pozniej jeszcze na 3 miesiace. Też właśnie mnie to zaskoczyło. Jeszcze jutro sprawdzę na wszelki wypadek jak wygląda kwestia tego pierścienia bo może rzeczywiście tu leży problem. EDIT: Sprawdziłem uszczelkę i wszystko jest ok. Czyli żywica do wymiany 2 godziny temu, mib86 napisał: Co do tego ze masz po zywicy 1 - 2 ppm, to nie jest jakas tragedia ale wypadalo by zywice wymienic bo w ten sposob dodasz do akwarium krzem i inne niepotrzebne w akwa substancje. Na całe szczęście na 26h zalewania tylko gdzieś przez max 1h wpadła do zbiornika woda o wartości 1ppm, reszta była 0, więc nie powinno być najgorzej na starcie. 2 godziny temu, mib86 napisał: Ja np zawsze mam w zapasie zasyp na kolejny raz, bo niewiadomo kiedy bedzie mi potrzebny. Też na wszelki wypadek zamówiłem już większą ilość, żeby później nie było zdziwienia. Edytowane 20 Października 2019 przez R3BEL (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Po pierwsze czego ppm?Przewodność oznacza się w uS/cm.Pierwszy raz się spotykam żeby zużycie żywicy liczyć w ppm a nie w uS/cm.Jeżeli mierzysz przewodność konduktometrem to ma on jakąś granice błędu,popatrz sobie jaką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 21 Października 2019 1 godzinę temu, grzegorz77 napisał: Po pierwsze czego ppm?Przewodność oznacza się w uS/cm.Pierwszy raz się spotykam żeby zużycie żywicy liczyć w ppm a nie w uS/cm.Jeżeli mierzysz przewodność konduktometrem to ma on jakąś granice błędu,popatrz sobie jaką. Nie mierzy przewodności tylko TDS i jednostka to ppm. "...TDS rozwija się jako Total dissolved solids czyli całkowita ilość soli rozpuszczonych w wodzie..." 14 godzin temu, R3BEL napisał: Też właśnie mnie to zaskoczyło. Jeszcze jutro sprawdzę na wszelki wypadek jak wygląda kwestia tego pierścienia bo może rzeczywiście tu leży problem. EDIT: Sprawdziłem uszczelkę i wszystko jest ok. Czyli żywica do wymiany Na całe szczęście na 26h zalewania tylko gdzieś przez max 1h wpadła do zbiornika woda o wartości 1ppm, reszta była 0, więc nie powinno być najgorzej na starcie. Też na wszelki wypadek zamówiłem już większą ilość, żeby później nie było zdziwienia. Gdzie kupujesz żywicę i jaką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 12 minut temu, elespero napisał: Nie mierzy przewodności tylko TDS i jednostka to ppm. Dlatego tez spytałem się czego ppm.Ale zwracam honor rzeczywiście można w ppm TDS, ja zawsze mierzę w uS/cm.U mnie jak jest nawet powyżej 5 uS/cm to tragedii nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 21 Października 2019 54 minuty temu, elespero napisał: Gdzie kupujesz żywicę i jaką? Planowałem zakupić taką: https://erybka.pl/product-pol-1708-Purolite-Zywica-jonowymienna-MB-400-1000-ml.html Opinie ma dobre, ale oczywiście jestem otwarty na propozycje bardziej doświadczonych morszczaków Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Puszczasz trochę wody z za membrany w ściek przed podpięciem żywicy ? jeśli nie to właśnie będzie przyczyna szybkiego wykończenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Tak, robiłem dokładnie według Twoich sugestii. Mam zamontowany zarówno elektrozawór sterowany czasowo przed uruchomieniem autodolewki jak i zwykły zawór ręczny do przepłukiwania kiedy będę potrzebował przygotować wodę do podmiany. Tak więc ta opcja odpada Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Wychodzi więc na to że licha żywica, ja moją puszkę (obudowę) już mam kilka lat i nie mam problemu z uszczelką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodek Zgłoś Napisano 21 Października 2019 (edytowane) MIałem podobną sytuację. Kupiłem zestaw z wkładem liniowym 2". Od początku TDS wskazywał 1ppm/ 2uS/cm, a że miernik miałem z Chin myślałem, że to jego wina, nie kalibrowałem go. Po około miesiącu żeby osiągnąć 1ppm musiałem odczekiwać kilka/kilkanaście minut. W internetach wyczytałem, że to może być wina powietrza we wkładzie/uszczelki/żywicy. Zacząłem potrząsać tym pojemnikiem i uszczelka zupełnie się oderwała. Nie wiem co w końcu było przyczyną, w ostatni weekend wywaliłem wkład, podjechałem do sklepu i kupiłem MB20 w korpusie 10". Podłączyłem i od strzała 0/0. Jednocześnie, dla pewności wymieniłem prefiltry, mimo, że nie minęło jeszcze pół roku. Reasumując, pewnie więcej straciłem na płukaniu nerwów i wody niż ta nowa żywica w korpusie mnie kosztowała Całe szczęście, że mam tylko 125l akwarium (narazie). Przy wyborze kierowałem się poniższym wątkiem, nie wiem na ile to prawda, ale jestem zadowolony: aa, mój wkład, który wymieniłem tak wyglądał (zdjęcie po wstrząśnięciu) Edytowane 21 Października 2019 przez bodek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Dołączam się do wątku. U mnie przy zalewaniu akwa dzisiaj rano po żywicy TDS pokazał 1ppm. Dodatkowo żywica zrobiła się dwukolorowa [emoji849]Przez zestaw przeszło już ponad 500l ale czyżby to był koniec???[emoji848]Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 22 Października 2019 U mnie wygląda to identycznie. Widzę, że chyba nawet kolego masz ten sam zestaw co ja Dawno kupowałeś? Może jakaś feralna partia nam się trafiła... Dzisiaj wieczorkiem wymienię wkład i powinno być już dobrze. Przy okazji pytanie, wywalamy tylko tą część zużytą (czarną) i uzupełniamy braki czy też wymieniamy całą zawartość żywicy? Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 22 Października 2019 (edytowane) wymień całość żywica składa się z kationitu i anionitu to czarne wynika podobno z rozwarstwienia tych dwóch składników, u mnie żywica zrobiła się taka niedługo po zalaniu i póki co od marca tds 0 Edytowane 22 Października 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 U mnie wygląda to identycznie. Widzę, że chyba nawet kolego masz ten sam zestaw co ja <_ dawno kupowa mo jaka feralna partia nam si trafi> Dzisiaj wieczorkiem wymienię wkład i powinno być już dobrze. Przy okazji pytanie, wywalamy tylko tą część zużytą (czarną) i uzupełniamy braki czy też wymieniamy całą zawartość żywicy? Ja kupowałem w Czerwcu, ale w użyciu dopiero od niedawna.Ja też będę wymieniał - nie ma co ryzykować.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Moja żywica też taka dwubarwna . Na tds raz 000 raz 001. W pojemniku na dolewke zdarza się, że jest 006. Pojemnik do mycia i znów jest ok. Gorzej jak ktoś ma pojemnik wydzielony z sumpa. Ciężko jest go umyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Moja żywica też taka dwubarwna [emoji6]. Na tds raz 000 raz 001. W pojemniku na dolewke zdarza się, że jest 006. Pojemnik do mycia i znów jest ok. Gorzej jak ktoś ma pojemnik wydzielony z sumpa. Ciężko jest go umyć [emoji6]. No to mnie uszczęśliwiłeś z tym zbiornikiem [emoji849]Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Masz wydzielony z sumpa? Ja pojemnik i wiadro w które robię ro też często płukam. U mnie pojemnik na dolewke stoi obok szafki. Niezbyt to może estetyczne ale praktyczne a sump cały wykorzystany na biologię i osprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Masz wydzielony z sumpa? Ja pojemnik i wiadro w które robię ro też często płukam. U mnie pojemnik na dolewke stoi obok szafki. Niezbyt to może estetyczne ale praktyczne a sump cały wykorzystany na biologię i osprzęt. Ja mam wydzieloną komorę w sumpie na dolewkę.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 22 Października 2019 15 minut temu, Mario82 napisał: 1 godzinę temu, pawellb napisał: Pojemnik do mycia i znów jest ok. Gorzej jak ktoś ma pojemnik wydzielony z sumpa. Ciężko jest go umyć . No to mnie uszczęśliwiłeś z tym zbiornikiem Panowie. Jak woda jest faktycznie"rodi", czyli po żywicy jest 0 na tds, to nie ma prawa nic się syfić w zbiorniku. Chyba że już bezpośrednio do zbiornika się jakiś syf dostaje, kurz, sól itd, ale to trzeba po prostu zbiornik dolewki przykryć czymś. Od samego początku (1.5 roku) przechowuję zapas rodi w 3 baniakach 20L (stojących w kąciku w przedpokoju), a rotacja baniaków jest powolna i w każdym baniaku woda stoi ok 1-1.5 miesiąca. Za zbiornik dolewki też mi służy baniak 5L, stojący nad akwarium, w oświetlonym miejscu, który nie jest hermetycznie szczelny. I wnętrze wszystkich tych zbiorników jest idealnie czyste, jak pierwszego dnia. Za to momentalnie osad zrobił się w bańce, w której mieszam wodę na podmiankę. Generalnie, nie ma co tu dywagować tyle. Jak filtr jest poprawnie zmontowany, nieuszkodzony, a po żywicy jest >0, to (co najmniej) żywica do wymiany. Po to cały ten filtr, żeby właśnie było tds=0. Sporo osób (w tym ja) montuje dwie puszki z żywicą jedna za drugą, właśnie m.in. po to, żeby nie musieć non stop śledzić tds, czy aby nie zacznie wskazywać 1 (co ewentualnie przejdzie przed pierwszą puszkę, zostanie wyłapane przez drugą). Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 22 Października 2019 (edytowane) 22 godziny temu, Słony leszcz napisał: Generalnie, nie ma co tu dywagować tyle. Jak filtr jest poprawnie zmontowany, nieuszkodzony, a po żywicy jest >0, to (co najmniej) żywica do wymiany. Po to cały ten filtr, żeby właśnie było tds=0. Sporo osób (w tym ja) montuje dwie puszki z żywicą jedna za drugą, właśnie m.in. po to, żeby nie musieć non stop śledzić tds, czy aby nie zacznie wskazywać 1 (co ewentualnie przejdzie przed pierwszą puszkę, zostanie wyłapane przez drugą). Rozwiązanie bardzo dobre, pod warunkiem że masz gdzie umieścić drugi filtr z żywicą EDIT. Po wymianie żywicy wszystko wróciło do normy, TDS 0ppm Edytowane 23 Października 2019 przez R3BEL (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach