Kiks Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Witam forumowiczów w niektórych sklepach piszą że w/w rybę można trzymać w akwarium od 50l? Czy ktoś z forumowiczów z powodzeniem takiego mandaryna trzyma w niewielkim litrażu? Czym karmi spostrzeżenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Większość podaje od 120l. No ale dla błazenków etc też tak podają. Najważniejsze żeby ryba przyjmowała mrożony pokarm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 13 minut temu, FajnyRadziu napisał: Większość podaje od 120l. No ale dla błazenków etc też tak podają. Najważniejsze żeby ryba przyjmowała mrożony pokarm Dokładnie tak - w tam małym akwarium nie namnożysz tyle robactwa - trzeba kupować takiego co już je z lodówki Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 27 minut temu, FajnyRadziu napisał: Większość podaje od 120l. No ale dla błazenków etc też tak podają. Najważniejsze żeby ryba przyjmowała mrożony pokarm Widzę Radziu że masz 49l mandaryna również ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Nie mam ale myślałem nad nim. Tylko w moich sklepach nie ma a na słowo nie chciałem zamawiać bo by się okazało że jednak z lodówki nie je. A krewetki skutecznie opędzlowały mi ewentualne pożywienie ze skałek. Poza tym jak montymick napisał, nie namnożysz a hodować nie będę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Godzinę temu, Kiks napisał: Witam forumowiczów w niektórych sklepach piszą że w/w rybę można trzymać w akwarium od 50l? Czy ktoś z forumowiczów z powodzeniem takiego mandaryna trzyma w niewielkim litrażu? Czym karmi spostrzeżenia ? Absolutnie nie ! Ryba będzie głodować jakościowo i zdechnie śmiercią głodową ! Godzinę temu, FajnyRadziu napisał: Najważniejsze żeby ryba przyjmowała mrożony pokarm Brak zgody, najważniejsze by samodzielnie żerowała, tzw mrożonki to dodatek. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Kłócić się nie będę ślę podejrzewam, że u większości amatorów wsuwa tylko mrożonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 18 minut temu, FajnyRadziu napisał: Kłócić się nie będę ślę podejrzewam, że u większości amatorów wsuwa tylko mrożonki. Mój zjadał tylko to co znalazł. Mrożonek nie ruszał. Teraz przymierzam się do zakupu pary. Karmienie mrozonkami przy krewetkach lub szybkich rybach jest bardzo trudne. Większość żarcia znika zanim mandaryn pomyśli że może zjeść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Podejrzewam, że trudne stąd rybkę odpuszczam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 moje żrą to co na skale, okazjonalnie mrożony mysis Trzeba mieć na względzie, że są to, jak ładnie określił je bodajże jeden z angoljęzycznych sklepów - deliberating feeders, co oznacza, że zanim coś złapią muszą się pogapić i zastanowić:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lwiatko Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Widziałem takie małe czerwone mandaryn. Też takie problematyczne jak te wspaniałe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 w takim akwarium będzie za mało robactwa dla każdego mandaryna prędzej czy później będzie głodował, ja u siebie mam wspaniałego mandaryna i ta ryba cały czas szuka jedzenia a na mrożonki nie spojrzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Czyli ewidentnie za mało skały a co za tym idzie pokarmu . Czy małe dodatkowe akwa np 15l do hodowli żywego pokarmu ma sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Kiks napisał: Czyli ewidentnie za mało skały a co za tym idzie pokarmu . Czy małe dodatkowe akwa np 15l do hodowli żywego pokarmu ma sens? Bez sensu. Do tego musi być hodowla fito, dozowanie wszystkiego. A ewentualne wczasy czy inne wakacje? Co wtedy? Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cimas Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 3 godziny temu, Kiks napisał: Czyli ewidentnie za mało skały a co za tym idzie pokarmu . Czy małe dodatkowe akwa np 15l do hodowli żywego pokarmu ma sens? Mandaryny można spokojnie wyżywić artemią i lasonogami. Od prawie roku trzymam parkę w 49l karmię mrożonkami i chude nie są Ważne tylko żeby całkowicie wyłączyć cyrkulację podczas karmienia, wtedy będą sobie spokojnie skubać mrożonki z dna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eXo Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2019 Mam Moyeri od ponad roku i poza życiem ze skał można je z powodzeniem dokarmiać jajami homara, okazjonalnie podjadają też Mysis. Jak wspomniał kolega wyżej, wyłączamy całą cyrkulację i bezpośrednio pod pyszczek. Bardzo szybko się przyzwyczajają do takiego karmienia i u mnie jak tylko zobaczą pipetę to już zajumują miejsca w swojej stołówce. Co do litrażu to według mnie 120L to minimum na samca/parkę. Przez chwilę musiałem przetrzymać jednego w 50L i mimo, że jadł normalnie i miał dużo skały, to wyglądał na nieźle zestresowanego i miał tendencję samobójcze. Obecnie pływa spokojnie w 275L. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach