fannadil Zgłoś Napisano 3 Lutego 2020 Mam taką fungie częściowo oberwała w transporcie częściowo przez moją własną głupotę przy operowaniu nią w akwarium, mam ja od piątku wygląda tak: Jak widać odsłoniło się całkiem sporo szkieletu, polowa pompuje się dość dobrze, mordka niestety też zapadnięta, myślicie że sie wykaraska? Mogę jej jakoś pomóc oprócz zostawienia w spokoju? Karmie easyboosterem nano, kh 8 no3 w okolicy 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Zobacz ten filmik oby tak było i u Ciebie Edytowane 3 Lutego 2020 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Widzialem ten filmik trzeba mieć szczęście :-D Nad ranem wyglada duzo lepiej Chociaż nadal ta jedna strona jest nieciekawa. edit wow widzę że na kompie te zdjęcia są genialne... :d spróbuje dziś coś lepszego zrobić generalnie nad ranem jest dużo bardziej "puszysta" może też jej światło nie pasuje do końca, bo po ciemku jakby jej lepiej Edytowane 4 Lutego 2020 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 Nie trzymaj jej na piachu, daj jej jakąś podstawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 Karm ją to powinna się dość szybko odbudować. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 Dziś wygląda troche lepiej więc na razie nie będę jej specjalnie dotykał. Nik@ czemu na podstawce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 Sama miałam kiedyś cycloseris, co chwilę jakaś ryba zasypywała go piachem. Z czasem zaczął tracić tkankę i padł mi niestety. Ktoś mi napisał, żeby nie trzymać na piachu, bo to delikatny zwierzak, drobinki piachu mogą powodować uszkodzenia, dwa, jakieś robaki piaskowe ponoć też mogą go drażnić. Mnie się nie udało mojego odratować, widać już był za bardzo uszkodzony, może też światło mu nie pasowało, nie wiem. Ale spróbuj wyeliminować te drażniące czynniki, może szybciej się zregeneruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2020 Ja z pomarańczową cycloseris mam dokładnie odwrotne doświadczenie:) Jak trochę podrosła i zaczęła się "wylewać" poza dysk to w miejscach gdzie tkanka ocierała się o skałę zaczęła bieleć. Po przerzuceniu na piasek dosyć szybko doszła do siebie, pomimo babki wariatki i niezbyt delikatnego globulusa( koral codziennie jest w innym miejsc). Generalnie mojej piach służy, skała szkodzi. Myślałem, że może to światło za mocne, ale pod nawisem na skale też się źle czuła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 5 Lutego 2020 W zasadzie kazdy ma inne doświadczenia, osoba od ktorej ja kupilem miala nawet czesc fungi przyklejone do skaly i z powodzeniem sie dzielily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lutego 2020 16 godzin temu, Ejdzej88 napisał: koral codziennie jest w innym miejsc U mnie pomarańczowa też się przemieszcza w niewielkim obrębie bo ma dookoła inne koralowce heh jak spotkała się z mackami euphylli to się szybko wycofała skurczyła i ośliniła. Myślałem że poleci jej tkanka ale na drugi dzień jakby nigdy nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 6 Lutego 2020 nie pogarsza się idzie raczej na lepsze pompuje się dużo lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Lutego 2020 Te baboki piaskowe mogą ją podrażniać Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 Ja mam tak z euphyllia. Głowa mi się uszkodziła, rozpuściła się i został sam szkielet. Na bokach wychodzi mi teraz kilkanaście małych główek euphylii Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 Na dzień dzisiejszy tak wyglada poprawa z dnia na dzień :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 7 Lutego 2020 Straciła kolor? domyślam się że takie zdjęcie wyszło po zgaszonym świetle, tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 9 Lutego 2020 W dniu 7.02.2020 o 22:21, Beti napisał: Straciła kolor? domyślam się że takie zdjęcie wyszło po zgaszonym świetle, tak ? Przepraszam że tak późno odpowiadam, zdjęcie powyżej było robione przy zgaszonym świetle do tego kiepskim telefonem Fungia wygląda aktualnie jak mała miękka poduszeczka i nie wiem czy to możliwe ale oprócz centralnej mordki otoczonej na pomarańczowo jest niżej drugi taki punkt, druga mordka(jak się dobrze przyjrzeć to widać to na zdjęciu powyżej)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marijo Zgłoś Napisano 9 Lutego 2020 Takich małych mordek może być na fungi więcej. Moja na przykład uwielbia mysis i gdy złapie taką mrożonkę którąś z zewnętrznych macek to nie transportuje jej do tej głównej dużej mordki, tylko na chwilę otwiera się właśnie taka mała mordka w tkance korala wciąga mysis i zamyka. Ciekawie to wygląda. Generalnie zauważyłem, że fungia lubi słaby prąd wody, niezbyt duże światło i dobrze jak się ją podkarmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 u mnie odrobinę na nią dmucha ale jej się raczej podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 Przepraszam że tak późno odpowiadam, zdjęcie powyżej było robione przy zgaszonym świetle do tego kiepskim telefonem [emoji4] Fungia wygląda aktualnie jak mała miękka poduszeczka i nie wiem czy to możliwe ale oprócz centralnej mordki otoczonej na pomarańczowo jest niżej drugi taki punkt, druga mordka(jak się dobrze przyjrzeć to widać to na zdjęciu powyżej)? Niektóre fungie się mnożą bez problemu. Niektóre można odłamać i wytworzy mordkę i będzie żyła. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach