Darek85 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Wstyd się przyznać ale mocno zapuściłem swoje cyrkulatory. Przyszło mi do głowy żeby wsadzić jeden na noc do kąpieli w occie. Czyścik magnetyczny tak czyszczę i świetnie wszystko schodzi. Martwi mnie tylko czy ocet nie zareaguje jakoś z izolacją na przewodzie zasilającym. Może ktoś z was próbował już takiej lub podobnej metody na pozbycie się ślimaków osiadłych i glonów wapiennych bez żmudnego skrobania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewy1355 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Ja robie zawsze pol na pol z woda z kranu i zostawiam na kilka godzin. Po czyszczeniu plucze cylkulator w RODI i do akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Polecam zakupić Kamix, dziala 10 razy lepiej niż ocet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 Albo kwasek cytrynowy. Łagodniejszy dla plastików niż ocet. A efekt ten sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kichnu Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 Ja czyszczę kwasem solnym rozcieńczonym 1:3, bo nie trzeba długo czekać. 15 minut i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 zagotuj ocet i cyrkulator będzie czysty w 5 minut. Wszystko zejdzie. Ja tak robiłem u siebie i nic się nie zepsuło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2020 Boję się że mnie żona przegoni z tym gotowany octem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2022 Mam zamiar umyć cyrkulatory kwaskiem cytrynowym. Jakie dać proporcje np na litr wody ile kwasku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2022 Godzinę temu, jar2789 napisał: Mam zamiar umyć cyrkulatory kwaskiem cytrynowym. Jakie dać proporcje np na litr wody ile kwasku? Ja mam miseczkę około litra, daję jedno opakowanie kwasku. Jak są bardzo brudne, to zalewam dwukrotnie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2022 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach