atk Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Dzień dobry, czy ktoś ma, używał, miał do czynienia z produktem pacific sun KORE 7TH KH LAB? Jakieś uwagi i spostrzeżenia, wady i zalety? Gdzieś na zagranicznym forum doczytałem że narzekali na kiepskiej jakości przepuszczające pompy... ale to temat z 2018 roku. Czy ewentualnie jakieś inne urządzenia są polecane? Pozdrawiam G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Do wyboru masz: Alkatronic - samodzielny system do mierzenia in korekty KH. Może sterować reaktorem Trident- system do pomiarów wapnia magnezu i KH. Wymagany komputer Apex. KH director of GHL - Malo wiem o tym KH Guard - nic nie wiem o tym Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 @Tester - dzięki za odpowiedź Czy wykorzystywałeś któryś z wymienionych produktów? Jesteś w stanie coś polecić? Kiedyś kojarzę, że miałeś, testowałeś kore 5... jakie wrażenia po dłuuuuuuższym użytkowaniu? Pytam bo kh lab wychodzi zaskakująco "tanio" w porównaniu do pozostałych rozwiązań. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 W zasadzie już mam w koszyku alkatronic ale jeszcze nie kupiłem. Prawdopodobnie kupię w ciągu tygodnia - dwóch. Interesowałem sie tylko Tridentem Apexa i Alkatronic'iem. Przeczytałem i obejrzałem chyba wszystko co jest na ten temat w necie Kore 5th miałem tylko na testy i długoterminowo nie używałem. Przez ten okres co miałem wszystko było git. Kore 7th nie znam ani KH laba też nie. Wiem też, że trwaja prace nad nowym polskim miernikiem KH znanej firmy, ale nie jestem uprawniony do dawania jakichkolwiek informacji na ten temat. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 @Tester - czyli wychodzi, że sensownie alkatronic... niestety cena przeraża Też mam informację od jednego fajnego producenta urządzeń "smart", że w przeciągu 2-3 m-cy powinno być już dostępne urządzenie mierzące KH. Póki co świeżynką jest komputer do mierzenia PH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Trident jest tanszy, ale nie działa samodzielnie. Musisz mieć komputer APEX do niego. Alkatronic jest samodzielnym urządzeniem i może (ale nie musi) być podłączony do APEXa. Nigdzie nie powiedziałem ze sensownie jest Alkatronic :D:D:D - to tylko mój własny wybór Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MecenasSlonejWody Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Reaktor wapnia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Tak, oba urządzenia mogą sterować reaktorem wapnia przez kontrolę gniazdka do którego podłączona jest pompa zasilająca Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 A może by tak iść na całość i kupić jeszcze Dosetronic i mastertronic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Mestertronic jest jeszcze niedostępny. Zapowiadany jest na koniec lata, ale jak znam życie... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 mastertronic robi co godzinę lub jak tam ustawisz komplet testów , Ca mg no3 po4 . Poprostu bajka alkatronik , Dosetronic , mastertronic . Ten zestaw napewno z 3k będzie kosztować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 A tak przy okazji... Hanna wprowadza fotometr kieszonkowy na NO3 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 6 minut temu, Tester napisał: A tak przy okazji... Hanna wprowadza fotometr kieszonkowy na NO3 Oo coś już wiadomo na ten temat? Nic w necie nie mogę znaleść. Możesz coś więcej powiedzieć? Kiedy, za ile $ itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 17 minut temu, Tester napisał: Jak będzie w podobnej cenie co inne checkery to na pewno wiele osób go kupi. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 Właśnie, oby cena nie była zaporowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Hoom napisał: mastertronic robi co godzinę lub jak tam ustawisz komplet testów , Ca mg no3 po4 . Poprostu bajka alkatronik , Dosetronic , mastertronic . Ten zestaw napewno z 3k będzie kosztować 3k, o euro Ci chodzi. Prawda? Teraz, dla syna napisał: Właśnie, oby cena nie była zaporowa. Ale hanka te mało fotometry ma w jednakowej cenie, więc nie szykowałbym się na inną cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 7 godzin temu, elespero napisał: 3k, o euro Ci chodzi. Prawda?. Nie euro tylko £ alkatronik i dosetronic kosztują razem około 1600£ , mastertronik napewno będzie tez koło tego . Niestety na ten sprzęt raczej nigdy nie ma promocji . Nie ma co liczyć na Black Friday Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 Tylko jak z alkatronic przy reaktorze wapnia . Bo trochę kicha by była jakby kh skoczyło do góry i alkatronic na kilka godzin wyłączył by reaktor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 No pomyśl Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 2 godziny temu, Tester napisał: No pomyśl Wciąż myśle i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 2 godziny temu, Hoom napisał: Bo trochę kicha by była jakby kh skoczyło do góry i alkatronic na kilka godzin wyłączył by reaktor No właśnie tak dokładnie zrobi. I co z tym nie tak? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 A nie będzie skoków ca . Rozumiem ze wyłączy pompę powiecmy sobie na kilka godzin . Woda będzie stała w rurkach , nie zaczopuje sie w tym czasie odpływ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 Wiesz jak działa reaktor wapnia? Nie ma mozliwości skoków tylko KH albo tylko Ca, więc jesli KH skoczy to i Ca "skoczy" - słowo "skok" w przypadku reaktora to spore nadużycie Reaktor ma sporą inercję i stosując reaktor wapnia nie ma szans (albo sa kosmicznie małe), zeby działające i wysterowane urządzenie spowodowało skok KH- w znaczeniu np z 8 na 12 w ciągu godziny. To jest właśnie jedna z zalet reaktorów - zmiany następują relatywnie wolno. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 Dopiero będę startowa z reaktorem za hmmm około 8 tygodni . Wtedy odbieram nowe szkło . W 150L co mam teraz to chyba sie nie nada . Kumpel namawia mnie na alkatronic dlatego tak ciągnę ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach