REEFEK Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 Witam wszystkich i mam pytanie gdzie najlepiej umiescic goniopore ? W jakiej części zbiornika i w jakiej cyrkulacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 5 godzin temu, REEFEK napisał: Witam wszystkich i mam pytanie gdzie najlepiej umiescic goniopore ? W jakiej części zbiornika i w jakiej cyrkulacji Cyrkulacja średnia Może być na dnie akwarium, dobrze jak będzie miała podstawkę, unikać bezpośrednio piasku, może być na skale raczej w dolnej części akwarium, lubią światło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 Na dnie i lubią światło ciężko uzyskać :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 15 minut temu, pj007 napisał: Na dnie i lubią światło ciężko uzyskać :). Może w twoim zbiorniku, ja z tym nie mam problemów. Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 W sumie masz rację wszystko zależy od interpretacji lubią światło. Ja interpretuje to tak : lubią światło czyli lubią dużo światła. Więc zlokalizowane są takie korale w górnej polowce zbiornika a korale które nie tolerują dużego światła są zlokalizowane w dolnej części zbiornika. Nie natrafiłem na korale z zooksantelami które lubią przebywać w cieniu (zapewne że względu na zooksantele :)). Co innego niefoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 33 minuty temu, pj007 napisał: W sumie masz rację wszystko zależy od interpretacji lubią światło. Ja interpretuje to tak : lubią światło czyli lubią dużo światła. Więc zlokalizowane są takie korale w górnej polowce zbiornika a korale które nie tolerują dużego światła są zlokalizowane w dolnej części zbiornika. Nie natrafiłem na korale z zooksantelami które lubią przebywać w cieniu (zapewne że względu na zooksantele :)). Co innego niefoto. myśl tam sobie co chcesz...twoja racja, twoje akwarium. Jak już tak cię boli to " lubią światło " miałam na myśli aby nie dawał jej w ciemne miejsca bo lubią światło, no chyba że ty nie masz w dolnej części światła w akwarium, ja mam. miłego wieczoru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2021 Beti nie tyle co się czepiam co akurat goniopory dość kapryśne zwierzaki i jak ktoś przeczyta lubią światło to wrzuci je do góry bo przecież będą miały lepiej :). Po prostu wyczulony jestem na to bo sam kiedyś źle zinterpretowałem podpowiedzi :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Jak to jest z trzymaniem goniopory na piasku? Mam ją na podstawce i mi łajza ciągle z niej schodzi : P Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Cheilon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Kolego to chyba nie goniopore masz ze Ci się przemieszcza??? mam trzy gonio u siebie i mam je w różnych miejscach, musiałem je wielokrotnie przestawiać żeby w końcu podpasowalo każdej, stawianie na piasku to dosyć śliski temat ponoć ponieważ dosyć łatwo mogą złapać infekcje z syfku który zawsze będzie gdzieś tam się zbierał z takimi opiniami się spotkałem Edytowane 12 Grudnia 2021 przez kokomag (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 To jest moje 2 podejście do tego korala i chyba ostatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 4 minuty temu, REEFEK napisał: To jest moje 2 podejście do tego korala i chyba ostatnie Jeden z najtrudniejszych Lps, jest piękne jeśli się przyjmie, czerwona i odmiany fluo są najbardziej narażone w zbiorniku na niepowodzenia, ale są zbiorniki gdzie się wszystko trzyma i ma się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 2 godziny temu, Beti napisał: Jeden z najtrudniejszych Lps, jest piękne jeśli się przyjmie, czerwona i odmiany fluo są najbardziej narażone w zbiorniku na niepowodzenia, ale są zbiorniki gdzie się wszystko trzyma i ma się dobrze. Np. zbiornik naszej Pani moderator. A propos, gdzie o tej porze rosną takie palmy? Ale wracając do tematu W sobotę wkleiłem szczepkę goniopory i żeby zapewnić sobie sukces przyjęcia, wkleiłem ją obok mającej się dobrze innej goniopory. Niestety po włożeniu do zbiornika już się nie otworzyła. Trochę za mocno na nią wiało, więc przestawiłem cyrkulację, ale po zmianie wypuściła tylko jeden kwiatek i zamknęła się na dobre. Jest szansa, że jeszcze się przyjmie? A może poczekać kilka dni i przenieść ją w inne miejsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 Z tym koralem to jest różnie ... Niby trudny, a u mnie permanentna walka z fosforem- potrafi dojść nawet do 0,5, przy azocie na poziomie 10 jednostek. jak zjechałem alkoholem z nutrientami, to mi ukwiały zaczęły łazić... odstawiłem alko, ukwiały siadły, fosfor skoczył. Miałem odmianę zielona i różową, ale nie doceniłem galaxeii - myślałem że te 5 cm będzie wystarczające... okazało się że ma długie macki, no i jednorazowe myzianie (kilka godzin, jak zauważyłem) wystarczyło żeby różowa zeszła Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 Sorki za wielkość ale w galerii z poprzedniego akwarium mam tylko takie. Tu po lewej goniopora z umiejscowieniem bezpośrednio pod modułem skupionym w jednym punkcie z 50W i dwiema belkami led. Nie wiem jaki to Par, ale z pewnością światła "dużo". Z moich doświadczeń : -nie lubią zbyt dużej cyrkulacji -cholernie istotny jest poziom manganu, mangan pełni funkcję ochronną przed stresem oksdacyjnym, goniopory szczególnie są narażone na przykre efekty stresu oksyadacyjnego. Tym bardziej jak damy jej dużo światła. Ja po swojej wiem kiedy należy podlać manganu bo marudzi, na drugi dzień po dodaniu jest już lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 Godzinę temu, Sagerrak1 napisał: cholernie istotny jest poziom manganu, mangan pełni funkcję ochronną przed stresem oksdacyjnym, goniopory szczególnie są narażone na przykre efekty stresu oksyadacyjnego. Tym bardziej jak damy jej dużo światła. Ja po swojej wiem kiedy należy podlać manganu bo marudzi, na drugi dzień po dodaniu jest już lepiej. Sprawdziłem, na ostatnim ICP (robiony 2 tyg. temu) poziom manganu 0,0003. Korci mnie, żeby coś dolać, ale mój baniak ma niecałe 12 mcy, a podobno goniopory nie lubią świeżych zbiorników. @Sagerrak1 jak myślisz? I jeszcze jedno, czy siarczan manganu się do tego nada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Ja mam zwykła niby to fiolet niby jakas szarawa,pierwszy tydzień się otwierała pięknie pozniej nagle mój błazenek po 1.5 roku stwierdził że fajny "ukwial" i zaczął się tulić do niej i od tego czasu przestała poki co ja przełożyłem w inne miejsce widac poprawe nieśmiało cos tam wyciąga Kh 8.3 Ca 450 Mg 1350 No3 5 Po4 0 codziennie dozuje Ryb dość sporo ale szczęście nie szczęście po4 0 Do zbiornika nie leje żadnych dodatkow tylko fitoplankton i karmie korale cyklopem Balling light z fm wszystkie korale buzuja Chyba spróbuję jeszcze z alveopora A goniopora która bardzo chciałem mieć ni ch.. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez REEFEK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2021 14 godzin temu, Raff 2020 napisał: Sprawdziłem, na ostatnim ICP (robiony 2 tyg. temu) poziom manganu 0,0003. Korci mnie, żeby coś dolać, ale mój baniak ma niecałe 12 mcy, a podobno goniopory nie lubią świeżych zbiorników. @Sagerrak1 jak myślisz? I jeszcze jedno, czy siarczan manganu się do tego nada? O ile makroskładniki to bym na luzie robił z czda, tak mikroelementy jakoś wolę zaufać komuś, kto przygotował konkretny roztwór i go obrandował. Mój wybór nieprzypadkowy (choć nieczęsty) to AF za stosunek stężenia do ceny. Goniopory nie lubią świeżych zbiorników, goniopory nie lubią zmian, goniopory są kapryśne. Dlatego uważam, że jeśli da się podjąć kroki ku temu by poprawić im warunki to należy to robić. Wyceluj stężeniem tak, żeby mieć 0,0013 i obserwuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2021 Witam, z moich obserwacji doszłem do wniosku że goniopora nie lubią oprócz zbyt mocnej cyrkulacji również niskich nutrijentow. Moja zaczęła marudzić gdy PO4 zjechało poniżej 0,1 a NO3 poniżej 5. Gesendet von meinem VOG-L29 mit Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2021 Ja mam moje w NO3 0,5 - 1 a PO4 0,02-0,04 i nie marudzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2021 22 godziny temu, korabol napisał: Witam, z moich obserwacji doszłem do wniosku że goniopora nie lubią oprócz zbyt mocnej cyrkulacji również niskich nutrijentow. Moja zaczęła marudzić gdy PO4 zjechało poniżej 0,1 a NO3 poniżej 5. Gesendet von meinem VOG-L29 mit Tapatalk No właśnie miałem no3 dość nisko podnioslem i goniopora odżyła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2021 Ja mam moje w NO3 0,5 - 1 a PO4 0,02-0,04 i nie marudzą.A długo hodujesz je w takich warunkach? Gesendet von meinem VOG-L29 mit Tapatalk No właśnie miałem no3 dość nisko podnioslem i goniopora odżyłaCieszę się że się udalo[emoji106] z goniporami to tak jest moim zdaniem trochę loteria, albo ładnie się pompują albo marudzą. Gesendet von meinem VOG-L29 mit Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2021 @korabol Od października 2020. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach