AnT Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Siema Macie pomysł jak fajnie ściągnąć około 0,5 mm-1,0 mm grubości tkanki z szkieletem korala SPS ? I potem jakoś to przykleić w inne miejsce ? Ktoś już coś próbował na SPS ? Edytowane 3 Stycznia 2022 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) 38 minut temu, AnT napisał: Siema Macie pomysł jak fajnie ściągnąć około 0,5 mm-1,0 mm grubości tkanki z szkieletem korala SPS ? I potem jakoś to przykleić w inne miejsce ? Ktoś już coś próbował na SPS ? Jak cieńką igłą (np od szczykawki insulinówki) wstrzykniesz wodę morską pod tkankę korala - utworzy się pęcherzyk (przynajmniej na koralu Chalice). Można to potem spróbować odciąć skalpelem i masz samą tkankę korala. A co planujesz? Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 Ale to ma być z polipem wiec nie bardzo . Sprawa jest tak że mam możliwości jeszcze zdrapania tego szkielet+ tkanka najlepiej ale to jest cienka warstwa , problem jest to jest skale której na 100000% nie chcę lub jeszcze szlif ale podgrzej i może być z tego du...pa . Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 Jedyne co mi przychodzi do głowy to skalpel i wyciąć. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 Tak będzie trzeba . Tylko już wzrok nie ten i palców szkoda Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2022 Nie wiem czy Ci się uda... Gdyby to była skóra to polecił bym Ci dermatom... Ja spróbował bym pojemnika z wodą na dnie którego jest osełka o drobnej strukturze... No i szlifujesz aż pozbędziesz się części niechcianych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2022 Ciekaw jestem, co znowu wymyśliłeś? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2022 no ja bym pilnikiem robił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2022 @AnT "bez młota ... nie robota" Dłuto młotek dostosowane rozmiarem do potrzeb i do przodu po kawałku odskoczy. Później precyzyjnie szczypce i tajna broń szewca. Robisz kilka mniejszych czystych szczepek i czekasz za półroku, rok może dwa dwa masz ładną szczepkę przy pomyślnych wiatrach bez niechcianego współtowarzystwa. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach