KrisNH Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2022 Witam Wszystkich Forumowiczów, mam ostatnio spory problem związany z koniecznością przeniesienia akwarium w drugi kąt mieszkania, a co za tym idzie wymianą głównego zbiornika na nowy. Do sedna: Stan obecny: Akwarium główne 125x75x55 + 15 cm komin zewnętrzny o głębokości 20cm, po prawej stronie na całej szerokości zbiornika, grubość szkła 10mm Stelaż o wymiarze 125x75x80 Sump 110x65x35 i Uwaga wystający poza obrys stelaża, na równi z kończącym się kominem, tak aby rury <spływ, rewizja i powrót> trafiały w lini prostej w dół do sumpa. Stan docelowy, który chciałbym osiągnąć: Akwarium gówne chciałbym wydłużyć o obecny 15cm komin i wkleić go w środku <do połowy szerokości akwarium> dzięki temu zyskując finalny wymiar 140x75x55. I tutaj pojawia się pytanie, czy jeśli wydłużę akwarium główne i te 15cm będzie ono wystawało poza obrys stelaża <oczywiście wraz z wymianą akwarium wymieniłbym sklejkę 25mm, tak żeby podpierała ona tą część akwarium>, czy akwarium wytrzyma i nie będzie niebezpieczeństwa związanego z rozszczelnieniem? Czy będzie to już za duże obciążenie? I do wydłużenia akwarium o te 15cm konieczna będzie wymiana stelaża? Wszystkie uwagi będą bardzo pomocne i cenne. Pozdrawiam, Kris. Cytuj Posolone akwa 100x50x60 i sump 94l z małym DSB 2 x RW8 Obiegówka Blaue 6000l LED 220W + 3 x 39W T5 25k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2022 Miałem słodkie o podobnych wymiarach i dwa równoległe narożniki na długości 15 cm wisiały w powietrzu. Jeśli postawisz akwarium w osi stelaża (po obu stronach będzie wystawało po 7,5 cm) to nic się nie wydarzy, przynajmniej przy zalewaniu, ale zgodnie ze sztuką i dla spokojnego snu przyspawałbym coś po obu stronach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrisNH Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2022 55 minut temu, Raff 2020 napisał: Miałem słodkie o podobnych wymiarach i dwa równoległe narożniki na długości 15 cm wisiały w powietrzu. Jeśli postawisz akwarium w osi stelaża (po obu stronach będzie wystawało po 7,5 cm) to nic się nie wydarzy, przynajmniej przy zalewaniu, ale zgodnie ze sztuką i dla spokojnego snu przyspawałbym coś po obu stronach Raff to właśnie problem jest w tym, że muszę wysunąć akwarium tylko z jednej strony, bo inaczej nie zmieszczę zaworów i rur od obiegu Cytuj Posolone akwa 100x50x60 i sump 94l z małym DSB 2 x RW8 Obiegówka Blaue 6000l LED 220W + 3 x 39W T5 25k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 Płytę możesz podepszec na narożnikach drążkami rozporowymi. Zawsze pewne, że nic się nie ugnie. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 9 godzin temu, KrisNH napisał: I tutaj pojawia się pytanie, czy jeśli wydłużę akwarium główne i te 15cm będzie ono wystawało poza obrys stelaża <oczywiście wraz z wymianą akwarium wymieniłbym sklejkę 25mm, tak żeby podpierała ona tą część akwarium>, czy akwarium wytrzyma i nie będzie niebezpieczeństwa związanego z rozszczelnieniem? Pomijając stabilność szafki, bo pewnie nie wpłynie to na nią, to jeśli musiał bym robić taki strzał w kolano (komin wewnętrzny), to dał bym dwie warstwy sklejki 25 mm sklejone ze sobą. jedna też powinna wytrzymać, ale akwarium stawiamy na długi czas, różnie może być, może gdzieś wilgoć np. podejść i zacząć degradować sklejkę. Takie dwie warstwy by lepiej rozłożyły obciążenie. Zrobił bym to choćby po to, by uspokoić swojego wewnętrznego panikarza Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 11 godzin temu, KrisNH napisał: I tutaj pojawia się pytanie, czy jeśli wydłużę akwarium główne i te 15cm będzie ono wystawało poza obrys stelaża <oczywiście wraz z wymianą akwarium wymieniłbym sklejkę 25mm, tak żeby podpierała ona tą część akwarium>, czy akwarium wytrzyma i nie będzie niebezpieczeństwa związanego z rozszczelnieniem? Czy będzie to już za duże obciążenie? I do wydłużenia akwarium o te 15cm konieczna będzie wymiana stelaża? Wydaje mi się, że nie powinno być problemu, jednak z punktu estetycznego punktu widzenia będzie to słabo wyglądać. Zawsze można rozważyć modyfikację obecnego stelaża i dospawać te 15 cm. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 Ja trochę nie rozumiem, chcesz wydłużyć akwarium 15 cm, czyli zyskujesz powierzchnię 15x75cm z czego chcesz połowę zabrać na komin wewnętrzny, czyli zyskujesz 15x37,5 cm. czyli wymiana akwarium na nowe, żeby zyskać jakieś 30l wody lub mniej, jeśli dobrze zrozumiałem to co rozpisałeś to ja bym nic nie zmieniał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrisNH Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 6 minut temu, Konrad_Wwa napisał: Ja trochę nie rozumiem, chcesz wydłużyć akwarium 15 cm, czyli zyskujesz powierzchnię 15x75cm z czego chcesz połowę zabrać na komin wewnętrzny, czyli zyskujesz 15x37,5 cm. czyli wymiana akwarium na nowe, żeby zyskać jakieś 30l wody lub mniej, jeśli dobrze zrozumiałem to co rozpisałeś to ja bym nic nie zmieniał Konrad, chyba nie doczytałeś wszystkiego, muszę przenieść całe akwarium w drugi kąt mieszkania , co za tym muszę wymienić akwarium bo obecne się nie nadaje. Stąd mój pomysł 1 godzinę temu, dale napisał: Pomijając stabilność szafki, bo pewnie nie wpłynie to na nią, to jeśli musiał bym robić taki strzał w kolano (komin wewnętrzny), to dał bym dwie warstwy sklejki 25 mm sklejone ze sobą. jedna też powinna wytrzymać, ale akwarium stawiamy na długi czas, różnie może być, może gdzieś wilgoć np. podejść i zacząć degradować sklejkę. Takie dwie warstwy by lepiej rozłożyły obciążenie. Zrobił bym to choćby po to, by uspokoić swojego wewnętrznego panikarza Jest to jakieś rozwiązanie dzięki za podpowiedź. Co do wewnętrznego komina, to wszystko ma swoje za i przeciw. Ja widzę za i mam pomysł na niego, dlatego chciałbym go wykonać w taki sposób. Cytuj Posolone akwa 100x50x60 i sump 94l z małym DSB 2 x RW8 Obiegówka Blaue 6000l LED 220W + 3 x 39W T5 25k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 4 minuty temu, KrisNH napisał: Konrad, chyba nie doczytałeś wszystkiego, muszę przenieść całe akwarium w drugi kąt mieszkania , co za tym muszę wymienić akwarium bo obecne się nie nadaje. Stąd mój pomysł Jest to jakieś rozwiązanie dzięki za podpowiedź. Co do wewnętrznego komina, to wszystko ma swoje za i przeciw. Ja widzę za i mam pomysł na niego, dlatego chciałbym go wykonać w taki sposób. W takim razie nie doczytałem:) jak mus to mus. Osobiście nie bawiłbym się w półśrodki, sprzedałbym stare akwarium ze stelażem z zaznaczeniem, że wymaga przeklejenia/jest uszkodzone i zrobiłbym nowy stelaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 7 godzin temu, KrisNH napisał: widzę za A skośny w narożniku zbiornika... widziałem same plusy. Zwłaszcza w kwestii cichej pracy podczas falowania. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 8 godzin temu, KrisNH napisał: Co do wewnętrznego komina, to wszystko ma swoje za i przeciw. Ja widzę za i mam pomysł na niego, dlatego chciałbym go wykonać w taki sposób. Spoko, nie krytykuję. Po prostu nie jestem w stanie dostrzec żadnych plusów tego rozwiązania, za to sporo minusów które dyskredytują dla mnie to rozwiązanie. Ale jeśli Tobie pasuje, dla mnie OK Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach