volf Zgłoś Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Czy grubość plexi na panel ma jakieś znaczenie ,czy nie ma znaczenia. Jeden panel 60x40x10 i drugi panel 40x 40x10 zastanawiam się jaką grubość zamówić. Panele w kształcie pudełka. Edytowane 26 Lutego 2022 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 27 Lutego 2022 A jak chcesz to montować/kleić ? Ja mam w lampie jako osłonę plexi chyba 3 mm i gnie się jak papier Więc jak chcesz mieć na sztywno to min 5mm. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 27 Lutego 2022 Miałem zamówić właśnie 3mm ale jak mówisz że liche to wezmę 5mm. panele mają być jako osobny element, ktore można wyciągnąć w razie potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 27 Lutego 2022 Wiesz... Nie wiem jak to będzie się sprawowało w takich małych kawałkach i po sklejeniu w pudełko. Ja mam jednak dużą powierzchnię, jakieś 90x40. Ale i tak dla pewności bym brał grubsze. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 28 Lutego 2022 W dniu 27.02.2022 o 09:09, Aquaman napisał: A jak chcesz to montować/kleić ? Ja mam w lampie jako osłonę plexi chyba 3 mm i gnie się jak papier Więc jak chcesz mieć na sztywno to min 5mm. Czym kleiłeś tą plexe , klejem jak do hydrauliki czy innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 1 Marca 2022 (edytowane) 8 godzin temu, volf napisał: Czym kleiłeś tą plexe , klejem jak do hydrauliki czy innym. Ja akurat nie kleiłem nic bo miałem w jednym kawałku osłonę. Ale będę robił koronę i zamierzam kleić gęstym klejem cyjanoakrylowym. Mała buteleczka chyba 20 zł. Możesz takim klejem do hydrauliki spróbować jak masz. Ale nie jestem przekonany, że to wytrzyma. Rurki jednak kleisz na ścisk. Edytowane 1 Marca 2022 przez Aquaman (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SHARK_2 Zgłoś Napisano 1 Marca 2022 Czym kleiłeś tą plexe , klejem jak do hydrauliki czy innym.Albo specjalny klej do plexy albo cyjanoakryl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 1 Marca 2022 1 godzinę temu, SHARK_2 napisał: Albo specjalny klej do plexy albo cyjanoakryl. Tylko Acrifix 192 wolniej schnący albo Acrifix 116 szybko schnący .To sprawdzony klej właśnie do plexi, sam u siebie skleiłem pojemnik na ballinga, rolermat , i wiele innych div w miedzy czasie i nic się nie stało życiu w akwarium . Pamiętaj ,że klej ten potrzebuje światła uv do wiązania,najlepiej w świetle dziennym. Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 2 Marca 2022 Też polecam Acrifix. To jest klej z przeznaczeniem do plexi. Nadtapia materiał klejony który trwale się łączy. Cyjanoakryl się nie nada. Może i łatwiejszy w użyciu ale po zaschnięciu jest twardy co przy elastycznej plexi spowoduje że będzie po czasie pękać. Klej do rur pcv też raczej odpada. Nie stosowałem do plexi, ale raczej nie nadtopi jej tak jak pcv do którego jest przeznaczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 2 Marca 2022 Dzięki panowie. Formatki zamówiłem w firmie flexistyle. Polecili mi dwa kleje, między innymi acrifiks. Do klejenia elementów, które nie będą narażone na działanie ciągłej pracy, zginanie, ściskanie, itp. można używać cjanoakrylu , ale dla pewności skleje acrifiksem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 3 Marca 2022 Acrifix po sklejeniu można nałożyć dodatkowo jak spoinę sylikonową. Pomiędzy dwoma elementami złożonymi i sklejonymi pod kontem 90st przeciągnij dzióbkiem tubki z klejem żeby stworzyć coś w rodzaju fugi, nadlewki. Klej po zaschnięciu dodatkowo wzmocni łączenie. Pamiętaj że gdzie klej skapnie na plekse tam zostawi trwały ślad więc powierzchnie które będą widoczne i mają wyglądać zabezpiecz przed klejeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) Acrifiks muszę zamówić bo w markecie niestety niedostępny wiec z klejeniem paneli muszę się wstrzymać, tu akurat nie ma pośpiechu. Bawiłem się dziś klejeniem pudełek na pompy cyrkulacyjne do akwarium z ukwiałami i użyłem kleju maxspekt, przyznam że trzyma dość mocno i trzeba użyć siły żeby rozerwać, zobaczymy jak długo wytrzyma. edyt. kur... zamówiłem otwory 35mm a zrobili 40 Edytowane 4 Marca 2022 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 10 godzin temu, volf napisał: Acrifiks muszę zamówić bo w markecie niestety niedostępny wiec z klejeniem paneli muszę się wstrzymać, tu akurat nie ma pośpiechu. Bawiłem się dziś klejeniem pudełek na pompy cyrkulacyjne do akwarium z ukwiałami i użyłem kleju maxspekt, przyznam że trzyma dość mocno i trzeba użyć siły żeby rozerwać, zobaczymy jak długo wytrzyma. edyt. kur... zamówiłem otwory 35mm a zrobili 40 Cześć, pokażesz te pudełka na cyrkulator, sam miałem taki problem ale nawałem siatkę (niestety nie zabezpieczało to w 100%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 Godzinę temu, Konrad_Wwa napisał: Cześć, pokażesz te pudełka na cyrkulator, sam miałem taki problem ale nawałem siatkę (niestety nie zabezpieczało to w 100%) Mam dużo ukwiałów wiec wymyśliłem sobie taki patent trzy w jednym. W pudełku cyrkulator i matrix a na kratce restrowej wata filtracyjna. Cyrkulator wciąga wodę z dużą siłą wiec w środku jest niezły wir, który wylapuje wszystkie śmieci z akwa i powierzchni wody. Może nie wygląda ale zdaje egzamin .Muszę jeszcze przykleić zielone briareum żeby ladnie zarosło pudło. Nudzi mi się więc wymyślam głupoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 (edytowane) Ja muszę też coś pokleić z kratki rastrowej albo plexi coś w stylu pudełka. Bo w sumpie nie pomyślałem i nie zrobiłem miejsca na watę a na razie nie mam odpieniacza. Watę trzymam w kominie ale nie za bardzo mi się to podoba. Nie mam pojęcia co wykombinować A wydać 40zł na klej żeby zrobić parę "kleksów" i potem cały będzie leżał. Myślałem żeby właśnie spróbować cyjanoakrylem. Przy okazji podkleiłbym kawałek skały i do korali się nada Edytowane 4 Marca 2022 przez Aquaman (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 Ja w poprzednim zbiorniku szyłem skarpety z waty i zakładałem je na rurze spływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 32 minuty temu, Darek85 napisał: Ja w poprzednim zbiorniku szyłem skarpety z waty i zakładałem je na rurze spływu. Ja mam rurę spływu dość nisko. Więc zanim bym ją ściągnął to połowa syfu z waty by wyleciała z powrotem do wody heh :] Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 37 minut temu, Aquaman napisał: Ja mam rurę spływu dość nisko. Więc zanim bym ją ściągnął to połowa syfu z waty by wyleciała z powrotem do wody heh :] To przerób rurę na krótko :). U mnie rura kończyła się kilka cm pod lustrem wody, więc zakładanie i ściąganie skarpety nie robiło problemu. Wstęga waty za 10zł wystarczała na 4 skarpety. Wymieniałem raz w tygodniu, czasem rzadziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 2 minuty temu, Darek85 napisał: To przerób rurę na krótko :). U mnie rura kończyła się kilka cm pod lustrem wody, więc zakładanie i ściąganie skarpety nie robiło problemu. Wstęga waty za 10zł wystarczała na 4 skarpety. Wymieniałem raz w tygodniu, czasem rzadziej. No chyba tak będę musiał zrobić. Dzięki Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 2 minuty temu, Aquaman napisał: No chyba tak będę musiał zrobić. Dzięki Do mocowania skarpety używałem kompletu magnesów z padniętego cyrkulatora. Przygniatałem skarpetę magnesem do szyby sumpa. Najlepszy i najszybszy sposób. Na zdjęciu przed odpieniaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 5 minut temu, Darek85 napisał: Do mocowania skarpety używałem kompletu magnesów z padniętego cyrkulatora. Przygniatałem skarpetę magnesem do szyby sumpa. Najlepszy i najszybszy sposób. Na zdjęciu przed odpieniaczem. No ja mam spływ w lewym narożniku więc magnesy odpadają bo szyba sumpa dolega do płyty meblowej Zostają mi albo trytytki albo jakiś uchwyt zrobić Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 22 minuty temu, Aquaman napisał: No ja mam spływ w lewym narożniku więc magnesy odpadają bo szyba sumpa dolega do płyty meblowej Zostają mi albo trytytki albo jakiś uchwyt zrobić Ja mam skarpety zrobione z agrowłókniny, w górnej części jest zszyty taki kołnierzyk i przez niego przeciągnięty jest sznurek. Zakładam skarpetę na rurki spływu, zaciągam sznurek i rzewlekam przez haczyk. Trochę upierdliwe, ale w sumie wymiana zajmuje 30 sekund. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 16 minut temu, Arek77 napisał: Ja mam skarpety zrobione z agrowłókniny, w górnej części jest zszyty taki kołnierzyk i przez niego przeciągnięty jest sznurek. Zakładam skarpetę na rurki spływu, zaciągam sznurek i rzewlekam przez haczyk. Trochę upierdliwe, ale w sumie wymiana zajmuje 30 sekund. Na ile Ci to starcza? Trochę czasu pewnie zajmuje to szycie skarpet Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 4 Marca 2022 37 minut temu, Aquaman napisał: Na ile Ci to starcza? Trochę czasu pewnie zajmuje to szycie skarpet Skarpet mam chyba z 6 szt. Po użyciu prane są razem z ubraniami. Z biegiem czasu (używam ich już co najmniej od pół roku, lekko się zmechaciły co jeszcze bardziej zwiększyło ich powierzchnię osadzania się syfku. zmieniam je co ok 3-5 dni w zależności, czy w danym okresie przedmuchiwałem piach i skałę. Raz na dwa miesiące moczę je w wybielaczu. Przed włożeniem do akwarium płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Zdjęcie zrobione po dwóch dniach od założenia, jak woda przelewa się górą to znaczy, że czas na wymianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) 10 godzin temu, Arek77 napisał: Skarpet mam chyba z 6 szt. Po użyciu prane są razem z ubraniami. Z biegiem czasu (używam ich już co najmniej od pół roku, lekko się zmechaciły co jeszcze bardziej zwiększyło ich powierzchnię osadzania się syfku. zmieniam je co ok 3-5 dni w zależności, czy w danym okresie przedmuchiwałem piach i skałę. Raz na dwa miesiące moczę je w wybielaczu. Przed włożeniem do akwarium płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Zdjęcie zrobione po dwóch dniach od założenia, jak woda przelewa się górą to znaczy, że czas na wymianę. Super. Kolejny pomysł do zrealizowania Myślałem jeszcze robić skarpety z jakiegoś cienkiego materiału i wkładać do nich owate. Ale to chyba nie ma sensu. Możesz jeszcze powiedzieć jaką włókninę używasz? Bo widzę różne gramatury a niektóre są bardzo cienkie. Edytowane 5 Marca 2022 przez Aquaman (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach