JerzyB Zgłoś Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) Witam Kupiłem PH /Salinity Meter i mam pytanie , czy elektrodę zasolenia kalibrujemy w wodzie RO ? Pozdrawiam Edytowane 23 Marca 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 23 Marca 2022 Zazwyczaj producent dobrego sprzętu podaje w czym kalibrować. Jeśli to ten chińczyk onktorym myślę, ze śrubką potencjometru do kalibracji to zachowujemy Dobrą Praktykę Laboratoryjną i kalibrujemy najbliżej zakresu pomiarowego. Z racji ze ciężko o taki bufor do kalibracji na rynku to można np w multireference Fauny albo czymś takim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 23 Marca 2022 Urządzenia pomiarowe z reguły kalibruje się w zakresie w którym chcemy mierzyć także jak już ja bym kalibrowal na 35ppt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 24 Marca 2022 Dziękuję zamówiłem Fauna Marin Salinity Refference płyn do kalibracji zasolenia 35ppt 100ml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Marca 2022 Upewnij się że to nie jest płyn do kalibracji refraktometru, bo ma kompletnie inne dzialanie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) 32 minuty temu, Tester napisał: Upewnij się że to nie jest płyn do kalibracji refraktometru, bo ma kompletnie inne dzialanie Kiedyś to sprawdzałem pytając fauny, 35ppt pokrywa się we współczynniku refrakcji i w pomiarze przewodnosci, przy 35ppt ma przewodność 53mS w 25'C. @JerzyB - doprowadź ten multirefference do 25'C na wszeki wypadek... po prostu wrzuć zamkniętą butelkę do sumpa na 20 min. Edit: nie zwróciłem uwagi , że kupiłeś salinity refference zamiast multirefference. To jakiś stary produkt fauny , zwróć się do nich czy nadaje się do kalibrowania mierników opartych na elektroprzewodnosci bo nie ma tych danych w internetach. Albo jak już jedzie do Ciebie to sprawdź na butelce czy jest parametr podany w mS czy mS/cm bo możesz się pomylić. Edytowane 24 Marca 2022 przez Sagerrak1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 24 Marca 2022 Jest jeszcze taki płyn referencyjny z firmy ATI - może ten się nadaje. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Sagerrak1 napisał: Kiedyś to sprawdzałem pytając fauny, 35ppt pokrywa się we współczynniku refrakcji i w pomiarze przewodnosci, przy 35ppt ma przewodność 53mS w 25'C. @JerzyB - doprowadź ten multirefference do 25'C na wszeki wypadek... po prostu wrzuć zamkniętą butelkę do sumpa na 20 min. Edit: nie zwróciłem uwagi , że kupiłeś salinity refference zamiast multirefference. To jakiś stary produkt fauny , zwróć się do nich czy nadaje się do kalibrowania mierników opartych na elektroprzewodnosci bo nie ma tych danych w internetach. Albo jak już jedzie do Ciebie to sprawdź na butelce czy jest parametr podany w mS czy mS/cm bo możesz się pomylić. Dziękuję sprawdzę , a co do moczenia buteleczki , to też tak myslałem.p I jeszcze jedno czy 35 to to samo co 1,0233 przy 25' ? Może inaczej ile powinien pokazywać hydrometr precyzyjny przy zasoleniu 35g/L ? Edytowane 24 Marca 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 24 Marca 2022 3 godziny temu, JerzyB napisał: Dziękuję sprawdzę , a co do moczenia buteleczki , to też tak myslałem.p I jeszcze jedno czy 35 to to samo co 1,0233 przy 25' ? Może inaczej ile powinien pokazywać hydrometr precyzyjny przy zasoleniu 35g/L ? nie możesz operować tymi parametrami jeśli nie określasz czy to specific gravity czy specific density. Ja się tego oduczyłem , mamy ppt pod refraktometr i mS/cm pod mierniki elektroprzewodności. Wywal te stare jednostki z głowy bo prócz ww różnicy jeszcze temperatura wpływa na pomiar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 26 Marca 2022 Witam Elektrodę skalibrowałem tym . Fauna Marin Salinity Refference płyn do kalibracji zasolenia 35ppt 100ml. Myślę , że jest oki. Dla porównania kupię jeszcze to .Płyn referencyjny ICP-OES Reference 1000ml - ATI Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 W dniu 26.03.2022 o 19:06, JerzyB napisał: Elektrodę skalibrowałem tym . Fauna Marin Salinity Refference płyn do kalibracji zasolenia 35ppt 100ml. Myślę , że jest oki. I jak sprawuje się miernik? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam Myślę , że zasolenie pokazuje oki , ale pH to porażka po skalibrowaniu płynami pH 4 i pH 7 mam w akwa solankę o pH powyżej 9. Nie wiem może cosik żle robię . Pozdrawiam Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 6 minut temu, JerzyB napisał: Witam Myślę , że zasolenie pokazuje oki , ale pH to porażka po skalibrowaniu płynaqmi pH 4 i p Nie kalibruj płynem 4. Ten miernik ma mierzyć pH w okolicach 8. Kup płyny 6,8 i 9 i na ich podstawie skalibruj - głównie śrubką dla pH 7. Jeśli chodzi o sondę zasolenia.... trzeba ją od czasu do czasu przeczyścić np wykałaczką - osad, jakieś rurówki, ślimaki w okolicy mogą zaniżać wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 8 minut temu, Arek77 napisał: Nie kalibruj płynem 4. Ten miernik ma mierzyć pH w okolicach 8. Kup płyny 6,8 i 9 i na ich podstawie skalibruj - głównie śrubką dla pH 7. Jeśli chodzi o sondę zasolenia.... trzeba ją od czasu do czasu przeczyścić np wykałaczką - osad, jakieś rurówki, ślimaki w okolicy mogą zaniżać wyniki. 8 minut temu, Arek77 napisał: Nie kalibruj płynem 4. Ten miernik ma mierzyć pH w okolicach 8. Kup płyny 6,8 i 9 i na ich podstawie skalibruj - głównie śrubką dla pH 7. Jeśli chodzi o sondę zasolenia.... trzeba ją od czasu do czasu przeczyścić np wykałaczką - osad, jakieś rurówki, ślimaki w okolicy mogą zaniżać wyniki. Mam płyny pH 4 pH 7 i pH 9 . Czyli kalibrować 7ką i 9ką śrubką od pH 7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Generalnie masz się zmieścić w zakresie jak najbardziej zbliżonym wiec 7 i 9 wystarczy. Ważne żeby próbka badana nie była poza zakresem kalibracji i pamiętaj żeby elektrodę przed kalibracja porządnie przepłukać w ro my w laboratorium jeszcze dodatkowo suszylismy ręcznikiem papierowym (dobra praktyka laboratoryjna) oraz pamiętaj ze płyny szybko ulegają zanieczyszczeniu Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Signarus (wyświetl historię edycji) Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 27 minut temu, JerzyB napisał: Myślę , że zasolenie pokazuje oki , ale pH to porażka po skalibrowaniu płynami pH 4 i pH 7 mam w akwa solankę o pH powyżej 9. Nie wiem może cosik żle robię . Jeżeli mamy ten sam miernik to u mnie była podobna sytuacja a może nawet gorzej. Zasolenie ciągle szło do góry, minimalnie ale jednak (fakt że nie miałem nic pod ręką więc skalibrowałem na RODI). Natomiast na drugi dzień po dokładnym skalibrowaniu pH (według instrukcji) miernik pokazywał pH 9. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Signarus napisał: Generalnie masz się zmieścić w zakresie jak najbardziej zbliżonym wiec 7 i 9 wystarczy. Ważne żeby próbka badana nie była poza zakresem kalibracji i pamiętaj żeby elektrodę przed kalibracja porządnie przepłukać w ro my w laboratorium jeszcze dodatkowo suszylismy ręcznikiem papierowym (dobra praktyka laboratoryjna) oraz pamiętaj ze płyny szybko ulegają zanieczyszczeniu Godzinę temu, Signarus napisał: Generalnie masz się zmieścić w zakresie jak najbardziej zbliżonym wiec 7 i 9 wystarczy. Ważne żeby próbka badana nie była poza zakresem kalibracji i pamiętaj żeby elektrodę przed kalibracja porządnie przepłukać w ro my w laboratorium jeszcze dodatkowo suszylismy ręcznikiem papierowym (dobra praktyka laboratoryjna) oraz pamiętaj ze płyny szybko ulegają zanieczyszczeniu Płynu kalibracyjnego starczy na długo , mam 1l opakowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 Ale dolewasz go do mniejszych fiolek? Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2022 6 godzin temu, Signarus napisał: Ale dolewasz go do mniejszych fiolek? Tak zawsze robię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach