Bouli Zgłoś Napisano 22 Lipca 2022 To nie ma co płakać na PIS czy PO, w Polsce kopalnie nie rentowne to trzeba to restrukturyzować, ile państwo ma do tego dopłacać jak wszędzie w koło węgiel był tańszy? Spółki energetyczne skarbu państwa dostały przykaz brania naszego drogiego węgla od kopalni i jeszcze przed wojną zapowiadały, że prąd będzie drożał i drożał.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Jeśli chodzi o wyngiel, to pamiętam nagłówki z Trybuny ludu . Jeszcze w tym roku nasz export wzrośnie do 200mln. Ton rocznie. Gospodarka komunistyczna pozbawiła nas węgla i siarki. Dzisiaj słyszałem że nie jest żle , tyle że powiedział to Pinokio. Stary kłamczuch . Edytowane 22 Lipca 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2022 Ja u siebie za równo w Malawi jak i w Kostce słonej postawiłem na jak najmniejszą ilość gratów prądożernych. A to co można było to pobiera prąd z akumulatora, naładuje raz na dwa tygodnie i zasilacze nie pobierają na bieżąco prądu z gniazdka. Gdy robię podmianę w Malawi ostatnio też raz na miesiąc to woda idzie na ogródek, żeby nie marnować, a gdy uzupełniam odparowaną wodę w kostce, to odpad leci również do beczki i później też podlewamy tym kwiaty. Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bouli Zgłoś Napisano 23 Lipca 2022 Z tym, że akumulatory ołowiowe mają aż do 15% strat więc jak nie ładujesz z jakiegoś solara to mija się to z celcem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 12 Października 2022 Niema co mieszać polityki, rząd dostał mandat zaufania społeczeństwa. Ludzie są zadowoleni i tego chcieli. W kancelarii u żony niekończące się rozprawy z czasów bezprawia ,bogaci ludzie są skłonni dla sprawy naprawdę gruby szmal wyjąć. Cały rok w jakiś dziurach na południu Europy mijam Polaków. Chętnie bym założył zbiornik ,bo ceny prądu nie są jakieś zabójcze. Szkoda tylko ,że jakieś 70-90 dni w roku jestem na wczasach i trudno w takich warunkach wrócić do tego hobby ,ale może kiedyś. Ludzie kombinują jak mogą a wystarczy zrezygnować z dobrej wisky raz w miesiącu i wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 13 Października 2022 17 godzin temu, Ben_sage napisał: Niema co mieszać polityki, rząd dostał mandat zaufania społeczeństwa. Ludzie są zadowoleni i tego chcieli. W kancelarii u żony niekończące się rozprawy z czasów bezprawia ,bogaci ludzie są skłonni dla sprawy naprawdę gruby szmal wyjąć. Cały rok w jakiś dziurach na południu Europy mijam Polaków. Chętnie bym założył zbiornik ,bo ceny prądu nie są jakieś zabójcze. Szkoda tylko ,że jakieś 70-90 dni w roku jestem na wczasach i trudno w takich warunkach wrócić do tego hobby ,ale może kiedyś. Ludzie kombinują jak mogą a wystarczy zrezygnować z dobrej wisky raz w miesiącu i wystarczy. Ile procent społeczeństw głosowało , na pis ? Jeśli dostał mandat zaufania ,od tych co na nich głosowali , to nie znaczy , że mu wszystko wolno , piszę o łamaniu konstytucji itd. przez ten rząd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bouli Zgłoś Napisano 13 Października 2022 Ile procent społeczeństw głosowało , na pis ? Jeśli dostał mandat zaufania ,od tych co na nich głosowali , to nie znaczy , że mu wszystko wolno , piszę o łamaniu konstytucji itd. przez ten rząd.Wystarczający procent aby wygrali, masz tylko dwa wyjścia, pogodzić się z tym, albo jeszcze conajmniej rok mieć dalej „ból d*py” z tym że obiecać Tobie nie mogę co będzie po następnych wyborach Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Października 2022 17 godzin temu, JerzyB napisał: Ile procent społeczeństw głosowało , na pis ? Jeśli dostał mandat zaufania ,od tych co na nich głosowali , to nie znaczy , że mu wszystko wolno , piszę o łamaniu konstytucji itd. przez ten rząd. Najwyraźniej praktyka pokazuje, że wolno i to dużo. Zawsze swoich praw można dociekać w sądzie zajmują się tym różne kancelarie . Ceny będą stale rosnąć i wyrównają się gdzieś gdzie skończą się możliwości obywateli. Skoro można było podnieść ceny o 30% na paliwie i nikomu to nie przeszkadzało to trzeba się liczyć ,że ceny prądu będą szybować. Surowce do elektrowni będą nadal rosnąć i jak nie w cenie prądu to w cenie innych usług sobie odbiją. Niestety nasz węgiel się skończył kopalnie te które jeszcze działają wywożą węgiel do Niemiec gdzie ludzie są skłonni zapłacić więcej ,ale kupujemy tani węgiel z Indonezji, Kolumbi , Rpa, Tanzanii, Australi i trochę z Ukrainy i mamy tez trochę brunatnego ,więc może nie będzie tak drogo. Niema co panikować ceny rosną stopniowo i jest czas by wprowadzić pewne zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 14 Października 2022 4 minuty temu, Ben_sage napisał: Najwyraźniej praktyka pokazuje, że wolno i to dużo. Zawsze swoich praw można dociekać w sądzie zajmują się tym różne kancelarie . Ceny będą stale rosnąć i wyrównają się gdzieś gdzie skończą się możliwości obywateli. Skoro można było podnieść ceny o 30% na paliwie i nikomu to nie przeszkadzało to trzeba się liczyć ,że ceny prądu będą szybować. Surowce do elektrowni będą nadal rosnąć i jak nie w cenie prądu to w cenie innych usług sobie odbiją. Niestety nasz węgiel się skończył kopalnie te które jeszcze działają wywożą węgiel do Niemiec gdzie ludzie są skłonni zapłacić więcej ,ale kupujemy tani węgiel z Indonezji, Kolumbi , Rpa, Tanzanii, Australi i trochę z Ukrainy i mamy tez trochę brunatnego ,więc może nie będzie tak drogo. Niema co panikować ceny rosną stopniowo i jest czas by wprowadzić pewne zmiany. Tu masz rację ceny rosną stopniowo . Dlaczego? ,bo ludzie już dawno wyszli by na ulicę , gdyby był jednorazowy skok cen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 31 Października 2022 W dniu 14.10.2022 o 12:12, JerzyB napisał: Tu masz rację ceny rosną stopniowo . Dlaczego? ,bo ludzie już dawno wyszli by na ulicę , gdyby był jednorazowy skok cen. Najlepsza wypowiedzi w tym temacie . Cen się nie uniknie , EU przez swoje widzimisię przez lata , nie poradzi sobie . Jak zwykle ludzie co ciężko pracują zapłacą frycowe . Grunt to się nie poddawać i dbać o to co mamy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 31 Października 2022 Witam Jak może być dobrze kiedy premier zarabia na inflacji. To tylko w państwie PiS . K...a m..c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SHARK_2 Zgłoś Napisano 31 Października 2022 Witam Jak może być dobrze kiedy premier zarabia na inflacji. To tylko w państwie PiS . K...a m..c[mention]JerzyB [/mention]ja także nie nawidzę PIS (ja ich nie wybrałem i niestety muszę z nimi żyć - nie pierwsi, nie ostatni którzy dorwali się do koryta i żerują na nas), ale szczerze mówiąc nawet dla mnie męczące jest czytanie w każdym możliwym temacie jaki to PIS jest zły i jakie to są…. (wstaw sobie cokolwiek obraźliwego). Wszyscy to wiemy i wiemy także jaki masz do nich stosunek. Lepiej napisz co robisz (nie liczę tu męczących postów o których wspomniałem wcześniej) aby nie wygrali kolejnych wyborów… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 31 Października 2022 (edytowane) Nie będę udawał . że jest dobrze , jak jest źle. Co dzień kary rosną , a Kaczka ma to w d...e. Co robię ? Szukam oszczędności w prowadzeniu zbiornika.. i składam hybrydę . Edytowane 31 Października 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2022 https://subiektywnieofinansach.pl/gigantyczne-podwyzki-rachunkow-wzrosty-cen-pradu-i-gazu-ure/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2023 Dostałem nową prognozę faktur za prąd. Ostatnie pół roku to było 1670zł, na następne pół roku 2500. Prowadzenie akwarium zaczyna się robić zbyt drogie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2023 Chyba wracamy do korzeni, znowu na akwarium morskie będzie stać tylko ludzi zamożnych albo z dużą fotowoltaiką na starych zasadach Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Ceny surowców energetycznych są niskie, faktury wysokie, a wyniki firm energetycznych biją rekordy. Jesteśmy łupieni przez własne państwo. Ja zapisuję wszystkie wydatki na akwarium. 2021: 5087zł 2022: 6144zł 2023: 2960zł Bez prądu. Jeśli teraz do 6 koła rocznie dojdzie 5000zł za prąd. to ja zmniejszam akwarium o 2/3 w przyszłym roku. I to nie, że mnie nie stać, bardziej dlatego, że 10 koła rocznie na hobby to lekkie przegięcie. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2023 Ja właśnie dlatego nie zapisuje Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Witam Tak ceny energii , niby 40gr , ale po zliczeniu wszystkich opłat wychodzi 1,15 . Coraz więcej pozycji na rachunku , nie wiem ile będzie po podwyżce .Ja akwa nie zlikwiduję , zostaną same ryby. Pozdrawiam Edytowane 2 Czerwca 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 Mnie wychodzi wg licznika 550Kw na miesiąc 630zl sam prąd do akwarium, limit 2000 juz dawno przekroczony wiec teraz jadą równo z cena. o likwidacji nie ma mowy nawet jak będzie to tysiak, trudno zrezygnuje z innych rzeczy na koszt zbiornika są rzeczy ważne i ważniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2023 Pakiet fit for 55 podniesie sporo ceny energii.Teraz to jest tania energia. P. Mateusz nie zawetował , bo Polacy bardzo popierają ten pakiet. Także mają poparcie dla tego pakietu w partii koalicyjnej z PO. W zamian dostaniecie waloryzację świadczeń i podwyżki. Polska się w końcu rozwija. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2023 18 godzin temu, Ben_sage napisał: Pakiet fit for 55 podniesie sporo ceny energii.Teraz to jest tania energia. P. Mateusz nie zawetował , bo Polacy bardzo popierają ten pakiet. Także mają poparcie dla tego pakietu w partii koalicyjnej z PO. W zamian dostaniecie waloryzację świadczeń i podwyżki. Polska się w końcu rozwija. Polska się rozwija teraz , a kiedyś nie ? Energia droższa jak w Niemczech , dla mnie to brak słów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albanos72 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2023 W dniu 15.06.2023 o 18:39, JerzyB napisał: Polska się rozwija teraz , a kiedyś nie ? Energia droższa jak w Niemczech , dla mnie to brak słów. "Energia droższa jak w Niemczech" Paliwo i gaz pewnie też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2023 W dniu 24.06.2023 o 14:32, albanos72 napisał: "Energia droższa jak w Niemczech" Paliwo i gaz pewnie też Owszem też ..... ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2023 Ostatnio byliśmy w okolicach Parku Mużakowskiego u znajomych (po polskiej stronie). Mówili, że część rzeczy jest tańsza u nas, część tam. Niemcy przyjeżdżają do nas na usługi, mięso, paliwo, fajki, część alkoholu. Polacy jeżdżą do Niemiec po chemię, część alkoholi, część jedzenia, słodycze. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach