MarcinH Zgłoś Napisano 11 Lipca 2022 Witam, jakiej firmy polecacie skarpety filtracyjne i ile mikronów wybrać? Warto zainwestować w takie rozwiązanie? Proszę o plusy i minusy takiego rozwiązania bo jestem na etapie zamawiania sumpa i nie wiem czy wklejać uchwyty na skarpety czy nie. Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 11 Lipca 2022 Jeśli planujesz filtrację czysto mechaniczną to zastanowił bym się w Twoim przypadku nad rollermatem... Oszczędność pracy, lepsza stabilność działania, mniejsza konieczność "poświęcania uwagi". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 11 Lipca 2022 41 minut temu, MarcinH napisał: Witam, jakiej firmy polecacie skarpety filtracyjne i ile mikronów wybrać? Warto zainwestować w takie rozwiązanie? Proszę o plusy i minusy takiego rozwiązania bo jestem na etapie zamawiania sumpa i nie wiem czy wklejać uchwyty na skarpety czy nie. Pozdrawiam Marcin Podobno szybko się zapychają i często trzeba prać. Dlatego zrezygnowałem z tego i założyłem zwykłe damskie skarpetki rajstopowe. 50 par (czyli 100 sztuk) za 40zł Płuczesz powiedzmy co 2-3 dni i po kilku razach wyrzucasz. Ogromna oszczędność. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 11 Lipca 2022 Popieram @dadario, ze skarpetami jest tylko zabawa, co chwilę będziesz musiał jej płukać, pomyśl o rollermacie. Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2022 Ja mam skarpety filtracyjne zrobione z białej agrowłókniny ogrodniczej. Im więcej prane tym bardziej się mechacą i lepiej działają. IKoszt niewielki nie szkoda wyrzucić jak się porwą. Na rolera nie wszędzie jest miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 12 Lipca 2022 Rollermat to fajna sprawa tylko te koszty. Raczej skupię się na skarpetkach, które będę myć i liczę, że dadzą radę. Rozumiem, że powiedzmy firmowe skarpety typu red sea bądź aquaforest wytrzymają znacznie dłużej tym bardziej, że wyglądają na solidne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2022 Rollermat też nie jest taki "bezobsługowy", ja mam komorę w sumpie na szerokość 12cm i długość 50, do której przelew jest górą, tam, na podporze jest wata akwarystyczna. Przerabiałem skarpety i ich obsługa wymaga za dużo czasu, a wymiana na nowe jest kosztowna. Operacja z watą zajmuje mi 11 sekund i kosztuje grosze. Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 12 Lipca 2022 Mimo że mam skarpetę to i tak na wlocie do niej jest wata. O wiele szybciej ją można wymienić niż czyścić skarpetę. Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 12 Lipca 2022 Jakiej firmy ta skarpeta, ile mikronów i jaka wata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 25 Lutego 2023 Ostatecznie zdecydowłem się na rollermat i zakupiłem BUBBLE MAGUS ARF-L. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach