jacgues Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Cześć, Jak poradziliście sobie z glonami włosowatymi? Flukonazol okazał się wystarczający czy coś jeszcze włączyliście do kuracji? Może jakieś życie ładnie je opędzlowało lub wystarczyło by trzymać je w dopuszczalnym limicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Podpinam się pod temat się pod temat, u mnie to wygląda tak: Od jakiegoś miesiąca mam reaktor glonowy i np. tylna szyba z dywanu odsłoniła już szkło ale niestety skała dalej wysypana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Ja swego czasu miałem podobny problem po przesiadce. Po nieudanych 9 tyg próbach Vibrant zmieniłem Balinga z ATI Pro na Triton Cor7(wg niektórych utrzymuje wyższe pH) oraz dodałem reaktor chaeto. Dodałem tez 10 ślimaków trochus. Poza regularnym co 2 tyg czyszczeniem chaeto z nitek odpuściłem temat. Po 2 miesiącach problem zniknął sam. Problemem u mnie było niskie pH nad ranem i oddawanie po4 przez skałę, które w ciągu dnia było nieoznaczalne. Glony włosowate lubią niskie pH wiec jak już je usuniesz flukonazolem to uważaj na ten parametr bo problem może powrócić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Mi flukonazol na włosowate nie pomógł. Brak podmian przez 1,5 miesiąca rozwiązało sprawę. Dłuższe nitki wyrywałem ręcznie a to co pływało w wodzie wyławiałem sitkiem. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Na razie też stosuje metode bez podmian wody, dbam tylko o kh. Myślałem o ślimakach typu Astraea. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) 16 minut temu, jkk napisał: Na razie też stosuje metode bez podmian wody, dbam tylko o kh. Myślałem o ślimakach typu Astraea. Wątpię, że u Ciebie wejdą w tak wysoką "trawę" ;D Brak podmian na prawdę pomaga. Tym bardziej jak się ma mało koralowców. Chyba, że poświęcisz z godzinkę na wyrywanie. Ja tak robiłem. Wyrywałem do prawie gołej skały, przeleciałem jeszcze szczoteczką do zębów i wtedy dokupiłem pełno ślimaków turbo, tectus, trochus. Teraz skała jest zielona ale żadne nitki nie wystają bo ślimaki kontrolują rozrost. Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez Aquaman (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 to zdradź sposób jak to powyrywać, co poniektórych nie da się niczym oderwać Korale bez podmian mają się o dziwo bardzo dobrze;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 1 minutę temu, jkk napisał: to zdradź sposób jak to powyrywać, co poniektórych nie da się niczym oderwać Korale bez podmian mają się o dziwo bardzo dobrze;) A nie odchodzi ? To może Ty masz bryopsis a nie włosowate? Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekS Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Miałem taki sam sposób jak kolega Aquaman. Szczoteczka do zębów i nawijasz to kręcąc szczotką. Ale ja to robiłem jak już odpuszczały żeby lepiej to wyglądało i tylko z tego powodu. To naturalna faza i lepiej to przeczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 3 hours ago, jkk said: Podpinam się pod temat się pod temat, u mnie to wygląda tak: Od jakiegoś miesiąca mam reaktor glonowy i np. tylna szyba z dywanu odsłoniła już szkło ale niestety skała dalej wysypana. To nie są włosowate to bryopsis . Tylko fluconazol na to może pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Flux rx czy coś innego polecacie? Foto z innej perspektywy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Flux rx to chyba jedyny środek który dostaniesz w sklepie. Flukonazol to lek na receptę ale na pewno bardziej skuteczny. Idź do weterynarza powiedz jaka sytuacja i może przepisze Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Sprawdze zaraz czy wizyta u weterynarza opłacalna, a fluktonazol tak samo bezpieczny dla zycia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 51 minut temu, jkk napisał: Sprawdze zaraz czy wizyta u weterynarza opłacalna, a fluktonazol tak samo bezpieczny dla zycia? Nigdzie nie wyczytałem żeby komuś coś zaszkodziło. Także bezpieczne tak samo jak Flux Rx. Ten flukonazol chyba koło 100zl kosztuje. Lekarz kiedyś narzeczonej przepisał. Na różnego rodzaju choroby skóry to się przepisuje. Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Lekarz rodzinny Ci przepisze tylko poproś o flukofast 150 lub 200mg. Kosztuje ok 30-35zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Zamówilem juz z allegro flux rx, dam znać jak efekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hery Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Wyjąłem 90% życia z akwarium, zamontowałem drobno ziarnistą gąbkę na 3dni i wyłączyłem światło (świeciło 1h dziennie) resztę dojadly rozgwiazdy asteriny ok 40szt. Akwarium 20L 1 minutę temu, Hery napisał: Wyjąłem 90% życia z akwarium, zamontowałem drobno ziarnistą gąbkę na 3dni i wyłączyłem światło (świeciło 1h dziennie) resztę dojadly rozgwiazdy asteriny ok 40szt. Akwarium 20L Bez skrobania i chemii. Dodam jeszcze, że boczne ściany były bardziej zarośnięte, niż przednia po bokach.. Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez Hery (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Rozwiązanie dobre ale mam 10 razy więcej wody i sporo życia więc nie miałbym gdzie tego dać.. i zakup 40 takich ślimaków to dużo większa inwestycja niż flux rx (wychodzi że w moim przypadku trzeba ich 400). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hery Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 A ile masz ślimaków rozgwiazd itp ? A i czy woda do podmiana nie ma za dużo krzemianów ? Mnie tak załatwił gość z zoologia sprzedając wodę RO z nieczyszczonej żywicy.. 13 minut temu, jkk napisał: Rozwiązanie dobre ale mam 10 razy więcej wody i sporo życia więc nie miałbym gdzie tego dać.. i zakup 40 takich ślimaków to dużo większa inwestycja niż flux rx (wychodzi że w moim przypadku trzeba ich 400). A ślimaki widziałem niedawno na OLX po 2-3 zł/szt turbo itp możesz spróbować ograniczyć np o 2 godz światło i poskub trochę, zrezygnuj z podmian na miesiąc lub 2 - zobaczysz co będzie - u mnie się sprawdzało. Przy okazji postaraj się delikatniej karmić, albo powiększ ekipę czyszcząca glonki lubią nawozy z niezjedzonego jedzenia:) slawekw_78 ma problem - ma za dużo ślimaków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2022 Mam sporo ślimaków ~30 i rozgwiazdę do piasku, jest ekipa czyszcząca, problem taki jak pisałem wyżej, te glony nie chcą się oderwać odessać... coraz bardziej wchodzą na korale, część zoa już zarośnięte.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 5 Października 2022 (edytowane) Niestety ale walka z glonami wciąż trwa (metodami bez użycia chemii). Już trochę nie mam pomysłów. Poniżej zdjęcia z mikroskopu, może ktoś ma lepszą wiedzę co to za glon i jak z nim walczyć. Zdjęcia na powiększeniu x10. NO3 => 0, PO4 =>0 Edytowane 5 Października 2022 przez jkk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 5 Października 2022 Azotany i fosforany 0 , to nie jest rozwiązanie nawet jeśli testy są prawidłowe. Myślałeś o konkurencji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 5 Października 2022 Mam reaktor ze spaghetti i sporo ślimaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 6 Października 2022 Wiem ze walczysz bez chemi, ale mi sie udalo dopiero z bluelife flux rx. Zastosowany jak pisze producent i nie bylo zadnych problemow, kompletnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 6 Października 2022 58 minut temu, kokomag napisał: Wiem ze walczysz bez chemi, ale mi sie udalo dopiero z bluelife flux rx. Zastosowany jak pisze producent i nie bylo zadnych problemow, kompletnie a jak korale na to? zadziałało też na zwykłe glony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach