Skocz do zawartości
Pawel P

CO2 scrubber

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Mam pytanie do użytkowników , czy zasyp trzeba jakoś aktywować ? U mnie działa już jakieś 3 tygodnie , ale szału nie ma. PH w nocy 7.85, w dzień 8.1. Przy otwartych oknach , analogicznie 8.0-8.2. Bez filtra mniej o  0.1. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten typ juz tak ma, u jednych dziala lepiej u innych gorzej, ja osobiscie wywalilem bo takie wartosci typu 0.1-0.3 roznicy nic nie zmieniaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łyżka wody na cienką 2cm warstwę na dno. Absorber potrzebuje stale wilgotnego powietrza, żeby wyłapać CO2. 
@kokomag w dużym skrócie 0,3 to diametralna różnica bo pH oceanów spadło na przestrzeni lat od epoki przemysłowej (znaczacy wzrost CO2 wytwarzanego przez ludzi) o tyle... i zaczął się temat zakwaszania raf i ich degradacji . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Sagerrak1 napisał:

łyżka wody na cienką 2cm warstwę na dno. Absorber potrzebuje stale wilgotnego powietrza, żeby wyłapać CO2. 

Jeśli powietrze jest zasysane od dołu , to wlać tam wodę strzykawką, czy postawić na czymś wilgotnym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Pawel P napisał:

Możesz strzykawką, pisałem o tym jak ja robię zasypując nowy. Ale w ogóle zmienił barwę u Ciebie, czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie , mam w sumie 5 litrów , jeden litr akwarystycznego i 4 szpitalnego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam CO2 scrubber od aquaforest i tam jest właśnie pojemnik żeby była woda pod spodem. Jak miałem ph w ciągu dnia 7.9 tak teraz mam w przedziale 8.2-8.3 jeśli zostawiam jedna dziurkę od tłumika odpieniacza wolna. Jeśli ją zatkam i pobiera tylko powietrze ze scrubber'a to mam ph na poziomie 8.36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Pawel P napisał:

Właśnie nie , mam w sumie 5 litrów , jeden litr akwarystycznego i 4 szpitalnego 

To ten sam raczej,tylko opakowanie inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, inmar napisał:

Ten chyba wszyscy stosują,ja też go kupowałem,ale jak pisałem starczało na niecały miesiąc.

Też go jakoś zamaczałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałem go w pojemniku od PS to nie moczyłem,działał ładnie,ale szybko zmieniał kolor.Później zrobiłem instalację z obiegiem zamkniętym z kubkiem i wtedy wlewałem wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zamaczam i starza mi na dwa-trzy tygodnie. Podniosło z 7,9 na 8,2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie moczyłem - po czasie i tak zebrała się wilgoć. pH podnosi w ciągu dnia do 8.35. Pojemnik od ATI wystarcza na 2 miesiące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam scrubber od AF i tam jest pojemniczek pod spodem na wodę i trochę wlewam. Mi jeden zasyp śmiało starcza na miesiąc wiec taki pojemnik 5l mam na 2.5-3 miesiące. I ph ładnie trzyma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Amerykańskim forum  wlewają,ale to przy zamkniętym obiegu z kubkiem.Ilość zależy od przepływu powietrza,czyli jak duży mamy odpieniacz i zawartości CO2 w naszym powietrzu,mi zasyp zmieniał kolor w oczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz wszystko też zależy od wielkości odpieniacza i akwarium. Ja mam Akwarium Red Sea 170 i do tego odpieniacz Red Sea 300. Nie wiem jaki litraż i jaki odpieniacz działa u ciebie i z jaką mocą. Pewnie przy zbiornikach 500l i więcej szybciej trzeba wymieniać wapno. Więc dla ciebie chyba lepsze będzie użycie kalkwasser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Kirzan napisał:

Wiesz wszystko też zależy od wielkości odpieniacza i akwarium. Ja mam Akwarium Red Sea 170 i do tego odpieniacz Red Sea 300. Nie wiem jaki litraż i jaki odpieniacz działa u ciebie i z jaką mocą. Pewnie przy zbiornikach 500l i więcej szybciej trzeba wymieniać wapno. Więc dla ciebie chyba lepsze będzie użycie kalkwasser.

Ja mam akurat odpieniacz AF 250 z pompą AB 8000.Ja podaję od dłuższego czasu kalkwasser,ale niezbyt pomaga bo u mnie Py od 7,76 do 8.01.

1 minutę temu, fifek33 napisał:

jaki kolor pokazuje zużycie ?

Różowo,fioletowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, fifek33 napisał:

jaki kolor pokazuje zużycie ?

fioletowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.