Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, ArturNano napisał:

a czy wiesz może czy to była aktualna wersja G2+ ?

to fakt, w starych wersjach był pływak i inny zawór oraz te rozszczelnienia.
Antek pisze o aktualnej wersji G2+, które ma wzmocnione łączenia i inne poprawione rozwiązania w stosunku do starszych.
Czy rozwiązali problem skutecznie to dowiemy się pewnie za jakieś ~2 lata

Tutaj kilka na szybko bo jest tego masa - tylko to forum

i tutaj 

i tutaj 

także czy kupisz z wielkiej firmy czy na zamówienie to nie ma reguły.
Jak mamy wiele do stracenia to i tak lepiej biegiem do ubezpieczalni ;) 

Z wyciąganiem losowych zbiorników z forum czy innych tzw na zamówienie jest ten problem, że nie zawsze wiadomo kto kleił taki zbiornik czy zgodnie ze sztuka. Czy grubość szkła i dobór wzmocnień był odpowiedni. W przypadku red sea to jednak seryjna produkcja, a może i swego czasu seryjna fuszerka...
A w przypadku akwarium na zamówienie nie jednego rzeźnika co do płyciarstwa czy ślusarstwa dorzucił klejenie zbiorników można w sumie znaleźć w ogłoszeniach :P

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minutes ago, sith114 said:

Z wyciąganiem losowych zbiorników z forum czy innych tzw na zamówienie jest ten problem, że nie zawsze wiadomo kto kleił taki zbiornik czy zgodnie ze sztuka. Czy grubość szkła i dobór wzmocnień był odpowiedni. W przypadku red sea to jednak seryjna produkcja, a może i swego czasu seryjna fuszerka...
A w przypadku akwarium na zamówienie nie jednego rzeźnika co do płyciarstwa czy ślusarstwa dorzucił klejenie zbiorników można w sumie znaleźć w ogłoszeniach :P

heh, no tak, w RS starej wersji to chyba nie o samo wykonanie chodziło ale sam projekt - może chłopaki na oko obliczali naprężenia itp
Większość zgłoszeń dotyczy przedniej szyby, która pod naporem wody wygina się i silikon puszcza z czasem.
Były jakieś sugestie, że to może przez to, że przednia szyba nie opiera się u nich o szafkę a wisi sobie swobodnie i dochodzą siły ścinania.
Niby (ja się nie znam) nie ma to znaczenia no ale to musiałby potwierdzić ktoś kto się tym zajmuje bo na stówę w dzisiejszych czasach powinno to wyjść na etapie projektowania a nie w domach klientów ;) 

Na szczęście mija 2 rok od nowej serii i narazie posty ucichły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przechodziłem na większe akwa odrazu ubezpieczyłem mieszkanie od wszystkiego co związane z akwarium do tego dwa czujniki zalania i kamerka. Wiem ze nie uchroni mnie to ale zawsze może być pomocne. Teraz tylko czekać i obserwować. 

Szkoda że nie ma nikogo kto zna kogoś z RS, żeby podpytać ile mieli w ostatnim czasie zgłoszeń z przeciekiem lub pęknięciem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2025 o 23:48, ArturNano napisał:

Szafka także nie ma tyłu. Fajny patent ?

Tak btw to ktoś może potwierdzić  kto ma ten zestaw, ze tam gdzie jest sump to faktycznie nie ma pleców dla lepszej wentylacji czy tylko Artura szafka nie ma bo mu np. nie dosłali czy coś  ? 
Bo byłem u kolegi dzisiaj i kurde on w tej części gdzie jest sump to ma normalnie zabudowaną z tyłu szafkę. Jak zerknąłem  z ciekawości na fotki w necie tych zestawów to też tam jest płyta.  W sumie patrząc na konstrukcję tej szafki, to ta płyta jest tam wskazana, żeby to się nie złożyło pod ciężarem tego akwarium. . Natomiast płyty z tyłu nie ma w tzw części suchej gdzie akurat wilgoć  powinna być jak najmniejszym problemem :D Nie kumam logiki tej konstrukcji :D 

Ps. moja szafka w ogóle nie ma tylnej płyty - na całej długości szafki - ani tam gdzie potencjalnie może stać sump. ani w części gdzie mam wewnętrzny "regał" na pierdoły akwarystyczne. 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Red sea reefer jest błędnie zaprojektowany, mianowicie szyba przednia nie ma podparcia na szafce. Przeważnie przecieka właśnie łączenie na przodzie. Nie ważne czy g1 czy g2  Nie ma tego problemu w systemach nano. Ponadto dalej jest problem z z zaworem. Miałem kupować rsr ale po miesiącu analizy zrezygnowałem.  Na olx są dwa akwaria właśnie z przeciekiem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minutes ago, VDR said:

Tak btw to ktoś może potwierdzić  kto ma ten zestaw, ze tam gdzie jest sump to faktycznie nie ma pleców dla lepszej wentylacji czy tylko Artura szafka nie ma bo mu np. nie dosłali czy coś  ? 
Bo byłem u kolegi dzisiaj i kurde on w tej części gdzie jest sump to ma normalnie zabudowaną z tyłu szafkę. Jak zerknąłem  z ciekawości na fotki w necie tych zestawów to też tam jest płyta.  W sumie patrząc na konstrukcję tej szafki, to ta płyta jest tam wskazana, żeby to się nie złożyło pod ciężarem tego akwarium. . Natomiast płyty z tyłu nie ma w tzw części suchej gdzie akurat wilgoć  powinna być jak najmniejszym problemem :D Nie kumam logiki tej konstrukcji :D 

Ps. moja szafka w ogóle nie ma tylnej płyty - na całej długości szafki - ani tam gdzie potencjalnie może stać sump. ani w części gdzie mam wewnętrzny "regał" na pierdoły akwarystyczne. 

wiesz, że można gumę trochę poluzować bo nadal się zgrzewasz. Masz rację, firmy nas kroją. Ogólnie spiski firm itp. Lepiej już? Dziękuję

Proszę, cytuję VDRa
"Widzisz - ja nie mam z tyłu tylnej płyty w szafce więc nie muszę mieć jakiś 2cm dziur czy wentylatorów. Bo po co mi tylna płyta jak szafka stoi 1cm od ściany ? :D Pomijajac, że sumpa mam w innym pomieszczeniu i w sumie to nie będę musiał przy nim klęczęc i się garbic :D Ale gdybym miał pod akwa to żadnej tylnej płyty bym tez nie miał bo przy akwa dosunietym do ściany jest to bez sensu. Fajny patent ?"

Nie dziur a przemyślane rozwiązanie. Jakbyś kiedyś poszerzył horyzonty to nie wpadałbyś w skrajności.
U niektórych stoi np z 9 cm od ściany, źle? nie pasuje do Twojego wyobrażenia, że można odsunąć dalej ? Czy rasowi "pragmatycy" przysuwają na styk? i jak trzeba np umieścić magnez to oczywiście nie pochwalą się, że akwa sobie za blisko postawili ;) Wtedy to jest "Mieeeteeek, ho no pomoć bo mom jo łopę za dużo" ;)  sorry za uszczypliwość ale pewnie zaraz napiszesz, że tylko snoby ustawiają lokówki na tylnej szybie czy tam np przyssawki na szczepki i masę innych rzeczy. Pewnie rasowy "pragmatyk" to nie używa lokówek w ogóle bo drogie jak jasna cholera a to tylko przecież wodę ma kręcić. W sumie wystarczy jakiś wiatraczek zmajstrować i zalać żywicą i "tysz sie nado" a i jeszcze z siatkę akrylu się przyniesie i w ogóle "byndzie ze heej"  ;) 

Dwa jak już pisałem pojęcie kontekstu jest Tobie obce co niestety zrozumiałem zbyt późno. a Jerzy ostrzegał ;) 
Oczywiście, że pleców nie ma tylko i wyłącznie w części suchej bo rozmawialiśmy o kanistrze itp ale i jest go na tyle dużo bo szafki się łączą na górze, wytwarza się ciąg, nic się nie poci itd
Miałoby by ich nie być po całości ? dla kilkuset kg? :o

Cieszę się, że masz sumpa osobno. Super sprawa. Tutaj ktoś na forum prezentował w ogóle wg mnie super podejście, że jak ma w dużym salonie akwa na tle ładnej ściany. Za ścianą miał fajnie skryte całe pomieszczenie techniczne. Ja to nie wychodziłbym z tego pomieszczenia w ogóle ;) Lapek na kolana i mnie nie ma ;) 
Niektórzy łączą takie pomieszczenia sobie z serwerownią bądź i z kotłownią jak np mają dom jednopoziomowy.
Super sprawa jeśli tak masz.

Sama szafka jest bardzo dobrze przemyślana. Nie ma żadnego stelaża. Nic nie rdzewieje. Taki Aquael mógłby się sporo nauczyć.
Część sumpa jest odgrodzona od suchej lecz na górze jest bardzo duży prześwit na rury oraz na pociągnięcie jakiś rzeczy od tyłu do akwa.(górą są połaczone)
Z przodu jak pisałem jest dystans 2 cm aby wytworzył się ciąg - także VDR przestrzeliłeś znowu w emocjach bo nawet jak masz plecy gołe to odpowiedniego ciągu nie będzie jak drzwiczki z przodu "szczelnie" dociskają się do panelu.(jak masz odstęp to brawo majster)
Do tego tak mądrze to rozwiązali, że jak rozszczelni się sump albo hydraulika będzię ciękła to woda będzie się wylewać z szafki ale nie na zasilacze itp bo sporo ludzi jednak ma je pierdyknięte w szafce od tak. Też tak miałem przez długi czas ;) 

Czyżby jednak custom się opatrzył i w głębi żal, że się "kilka groszy" przyoszczędziło i trzeba do kolegi
chodzić aby zobaczyć ładną oraz przemyślaną konstrukcję z profesjonalnie wykonaną szafką.
No niestety i tak bywa jak się w skrajne druciarstwo leci czasami patrząc tylko "na spiski wielkich korporacji".
Nie zawsze oczywiście ale "tanio" często jest... no jest jakie jest ale jest customowo i craftowo i po angielskiemu brzmi zacnie DIY także niejeden z czasów ZPT czytając czuje się zaimponowany ;) 

oczywiście to tylko RS, bo AF są także super. Ogólnie to jest sporo zestawów, że tak powiem "pro" ale wiadomo za miliony złotówek i cena RS przy nich to pikuś.
https://redseafish.com/myreefer/#/en/configurator

1652888430_Screenshot2025-01-08at21_17_35.thumb.png.6d0a7480f707594c605a12edd1789c05.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ArturNano z Toba skończyłem dyskusję - tak jak Ci pisałem - Twój świat jest mi zupełnie obcy - a że staram się trzymać z daleka od oparów absurdów to dyskusję z Tobą już zakończyłem.  Pytałem innych jak maja te szafki skonstruowane, nie Ciebie bo Ty stwierdziłeś, że nie masz tylnej płyty w szafce. Teraz się okazujesz, że jednak tam gdzie sump to masz tylną płytę.  

Cytat

Czy rasowi "pragmatycy" przysuwają na styk? i jak trzeba np umieścić magnez to oczywiście nie pochwalą się, że akwa sobie za blisko postawili

Mi magnezu nie potrzeba - czytając Twoje wypociny -- serotonina się sama wydziela :D :D  

P.s Mi aluminium też nie rdzewieje. Zresztą stelaże malowane proszkowo również. Ale widać technika jeszcze do Ciebie nie zawitała :D 

A co do tej "lokówki" - wala się gdzieś po szafce, sprawna - mogę Ci ją za 500 ze sterownikiem odsprzedać: 
image.thumb.png.e3651423e929b2e4a12cd7e427924098.png

Musisz się z tymi wycieczkami osobistymi bardziej postarać, dzieci z podstawówki potrafią uszczypać bardziej :D 

Rozmawialismy o wilgoci i braku koniecznosci montowania wentylatorow zeby wyciagac wilgoć. 
Napisałeś w tym wątku:

Cytat

Taka ciekawostka ->  drzwiczki szafek RS na dole nie stykają się z płytą lecz są oddalone ~2cm.
Co z tego wynika? ano to, że nie ma potrzeby zakładania wątków jak wentylować szafkę i z jakiego PCta wykręcić wentylator  
Niby prosty patent prawda? ale np Aquael już na to nie wpadł (przynajmniej nie w opti-set)

Dostałeś odpowiedź: 

Cytat

Widzisz - ja nie mam z tyłu tylnej płyty w szafce więc nie muszę mieć jakiś 2cm dziur czy wentylatorów. Bo po co mi tylna płyta jak szafka stoi 1cm od ściany ? 

Odpisałeś: 

Cytat

Szafka także nie ma tyłu. Fajny patent ?

A teraz: 

1 godzinę temu, ArturNano napisał:

Oczywiście, że pleców nie ma tylko i wyłącznie w części suchej bo rozmawialiśmy o kanistrze

Cały czas konfabulujesz, zmieniasz zeznania i kłamiesz :D :D Zacznij sobie robić notatki z tego co pisałeś czy coś - bo mowa była ewidentnie o wyciąganiu wilgoci z szafki i patencie z jakimiś dziurami przy drzwiach a nie o kanistrze jeśli chodzi o wątek tylnej płyty. 

P.s2 teraz doczytałem teorię o ciągu :D  No przebiłeś sufit :D 

P.s3 Nie wiem jak Ty, ale ja do znajomych to jeżdze pogadać, wypić kawę, browara czy coś mocniejszego.... a nie by się onanizować przy sprzęcie. Nie mierz wszystkich swoją miarą. 

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Perkoz napisał:

Red sea reefer jest błędnie zaprojektowany, mianowicie szyba przednia nie ma podparcia na szafce. Przeważnie przecieka właśnie łączenie na przodzie. Nie ważne czy g1 czy g2  Nie ma tego problemu w systemach nano. Ponadto dalej jest problem z z zaworem. Miałem kupować rsr ale po miesiącu analizy zrezygnowałem.  Na olx są dwa akwaria właśnie z przeciekiem 

Ciekawe, aż zerknąłem jak to jest u mnie. Faktycznie, nie ma podparcia... Na szczęście mam zestaw nano więc pewnie nacisk na szybę jest zbyt mały żeby doszło do przecieku.

Ale dzięki za info. To trafne spostrzeżenie i warto mieć to na uwadze przy zakupie.

To chyba kwestia designu, zapewne chodziło o to żeby drzwi szafki były w jednej płaszczyźnie z szybą czołową.

Można to moim zdaniem łatwo opanować. Wykonując deskę o grubości ok 2cm z litego drewna na wymiar szafki + tą różnicą z wystającą szybą czołową. 

Ot takie moje spostrzeżenie.

IMG_20250109_160927.jpg

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi