Leel00 Report post Posted May 6 Takie doszły mnie słuchy. I co ze sprzętem, serwerami, obsługą via apka? Ktoś coś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MarcinH Report post Posted May 6 Coś chyba jest na rzeczy bo w wielu sklepach są jakieś dziwne wyprzedaże i sam się zastanawiałem o co chodzi, tym bardziej, że jeszcze niedawno wszystkie oferty co do złotówki trzymały takie same ceny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Leel00 Report post Posted May 6 https://www.facebook.com/photo?fbid=9492028157589805&set=gm.9700444120010764&idorvanity=601577103230890 Quote Share this post Link to post Share on other sites
MarcinH Report post Posted May 11 W obecnej sytuacji lepiej się pozbyć sprzętu z Reef Factory (tylko kto to teraz kupi i za ile) czy brnąć dalej w te rozwiazanie, skoro mam dosyć sporo ich sprzętu i planowałem dołożyć kolejny? Czy bezpieczniej przejść na inną firmę Neptune system/GHL? Tylko co wybrać? Nie ukrywam, że mimo problemów odpowiadał mi system modułowy Reef Factory. Serwery Reef Factory mają niby dalej działać tylko jak długo? Ma ktoś może wiecej informacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted May 12 Szczerze to musiało się tak skończyć, tyle ile sprzedanego sprzętu to reklamacji. Najlepiej zadzwonić do CrazyCoral i tam pytać, ReefFactory jeszcze się oficjalnie nie odniosło do tego z tego co wczoraj czytałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted May 12 https://www.facebook.com/share/p/18m4f5xu5D/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted May 12 Nie mam fb, a po drugie to powinni na oficjalnej stronie się odnieść. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MarcinH Report post Posted Sunday at 07:19 PM Coś więcej wiadomo w temacie co dalej będzie ze sprzętem w dłuższej perspektywie czasu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Monday at 06:59 AM z fecebooka poniżej. Jak macie reagenty ICP od RF to można je w kubeł wywalić. Reszta... albo będzie działać - jeśli znajdą inwestora który kupi firmę, albo wszystko pójdzie w tryb offline jeśli firma całkiem zniknie. Nikt nie będzie utrzymywać serwerów firmy, bo nie będzie komu płacić rachunków. Drodzy Reefersi, Dziękujemy za Waszą cierpliwość w oczekiwaniu na tę kluczową aktualizację operacyjną firmy. Mamy oczekiwania na informacje i szczerze przepraszamy za wszelką niepewność, jaką mogło to spowodować. Ostatnie tygodnie przyniosły wyjątkowe wyzwania, wymagające od nas zarządzania wieloma priorytetami jednocześnie – w różnych obszarach. Jak zapewne wiecie, firma Reef Factory (RF) formalnie rozpoczęła postępowanie upadłościowe w związku z długotrwałą presją finansową, spowodowaną kurczeniem się rynku akwarystyki morskiej oraz rosnącymi kosztami operacyjnymi. Zgodnie z polskim prawem, proces upadłościowy potrwa określony czas, a zarząd RF będzie wkrótce działał pod nadzorem oraz zgodnie z obowiązkami prawnymi nałożonymi przez wyznaczonego syndyka. Pomimo tych okoliczności, zarząd RF aktywnie prowadzi rozmowy z kilkoma zainteresowanymi nabywcami — w tym z uznanymi firmami z branży akwarystyki morskiej oraz grupami inwestycyjnymi o profilu strategicznym. Równolegle, w porozumieniu z naszą globalną siecią dystrybucji, zabezpieczono następujące działania zapewniające ciągłość: Ciągłość działania infrastruktury serwerowej Główna infrastruktura chmurowa RF pozostanie operacyjna, co zapewni nieprzerwane działanie aktualnie podłączonych urządzeń oraz możliwość aktywacji nowych. Koszty związane z utrzymaniem i hostingiem serwerów zostaną w całości pokryte przez naszych partnerów dystrybucyjnych. Jarek — kluczowy specjalista techniczny — będzie nadal nadzorował wszystkie krytyczne prace konserwacyjne i aktualizacje w tym okresie przejściowym. Ciągłość wsparcia technicznego Wsparcie techniczne dla produktów RF będzie kontynuowane bez poprzez wybranych dystrybutorów wspólnie zobowiązali się do finansowania zasobów wsparcia, które będą realizowane przez doświadczonego byłego specjalistę technicznego RF, posiadającego ponad pięć lat doświadczenia w obsłudze platformy i urządzeń Reef Factory. Zarządzanie łańcuchem dostaw i częściami zamiennymi Obecnie dystrybutorzy posiadają znaczące zapasy materiałów eksploatacyjnych, w tym części zamiennych, rolek filtracyjnych i odczynników. Laboratorium ICP Laboratorium ICP zakończyło działalność. Do tej pory firma Reef Factory wdrożyła kilkadziesiąt tysięcy urządzeń inteligentnych na całym świecie, co podkreśla zaufanie i lojalność naszej społeczności użytkowników. Zobowiązujemy się do odpowiedzialnego przejścia przez ten okres transformacji oraz do zapewnienia ciągłości i jakości Waszych doświadczeń z produktami RF. Z całego serca dziękujemy za Wasze zrozumienie i nieustające wsparcie w tym złożonym procesie. Wierzymy w pozytywne zakończenie, które pozwoli zachować innowacyjnego ducha marki Reef Factory. pozdrawiamy Reef Factory Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
lukas_gr Report post Posted Monday at 11:50 AM należy pamiętać, że za sprzedaż artykułów tej pożal się boże "firmy" odpowiadają na zasadach rękojmi sprzedawcy czyli sklepy. Jeśli ktoś zakupił test icp, to może go w ciągu 2 lat oddać do sklepu i musi otrzymać zwrot pieniędzy. Tak samo z całym ich sprzętem, jeśli przestanie działać z jakiegokolwiek powodu macie gwarancję/ rękojmię lub zwrot na niezgodność zakupionego towaru z umową. Co do samej odpowiedzi to najbardziej mnie rozbawił fragment o kurczącym się rynku akwarystycznym. Chyba większej bzdury nie słyszałem. Jeśli RF nie wie co było powodem ich upadłości, to odpowiem: niska jakość produktów oraz wysoka nieadekwatna do jakości cena Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted Monday at 01:06 PM 5 godzin temu, katani napisał: z fecebooka poniżej. Jak macie reagenty ICP od RF to można je w kubeł wywalić. Reszta... albo będzie działać - jeśli znajdą inwestora który kupi firmę, albo wszystko pójdzie w tryb offline jeśli firma całkiem zniknie. Nikt nie będzie utrzymywać serwerów firmy, bo nie będzie komu płacić rachunków. Tak jak wyżej kolega pisze, testy icp można zwracać do sklepu na bazie rękojmi. Czyli produkt zakupiony u nich jest nie zdatny do użycia i można zwrócić. Tak samo jest z innymi urządzeniami, na razie dystrybutorzy będą opłacać serwis, serwery itp. bo muszą, gdyby nagle te urządzenia nie były zdatne do użytkowania to by ludzie zwracali produkty do sklepów i sklepy by podupadły. Według mnie będą utrzymywać funkcjonalność ich produktów przez następne 2 lata, rękojmia wygaśnie i wszystko przestanie działać z dnia na dzień. W Niemczech ludzie wyprzedają to dziadostwo, jak ktoś lubi majsterkować to można na części brać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted Monday at 06:07 PM Ciekawe jak teraz zareagują pewni Youtuberzy, którzy tak chwalili i zachęcali do kupowania tego sprzętu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted Monday at 06:29 PM 20 minut temu, Kirzan napisał: Ciekawe jak teraz zareagują pewni Youtuberzy, którzy tak chwalili i zachęcali do kupowania tego sprzętu? Ni jak, swoje zarobili i tyle. A ja w zeszłym roku prawie kupiłem od nich lampę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MarcinH Report post Posted Monday at 07:09 PM Mam całą autumatykę od nich i teraz nie wiem czy sprzedawać zanim się da, czy korzystać z okazji wyprzedaży u innych i liczyć, że jakoś to będzie?! Ogólnie jestem wkurzony z całej tej sytuacji bo wydałem kasę a teraz się okaże, że za chwilę zostanę z niczym i znowu wydatek na kilka tyś zł by zmienić na sprzęt innej firmy bo nie ukrywam, że bardzo sobie chwalę możliwość podejrzenia części spraw zdalnie. Czuję się spokojniejszy Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukas_gr Report post Posted Monday at 07:50 PM pewnie zaraz na olx sporo się tego pojawi, no ale na co komu sprzęt smart, którym nie można sterować. Z tego co słyszałem, niektóre urządzenia można przełączyć w tryb sieci lokalnej, ale to też jakiś półśrodek. Ogólnie ta cała firma jakoś mi śmierdziała wałem od początku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted Monday at 08:22 PM (edited) Na olx już jest wysyp lamp i innych urządzeń od nich i to w dość niskich cenach. Edited Monday at 08:22 PM by Kirzan (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomcio Report post Posted Monday at 10:26 PM A ja nadal szukam pozostałości po Reef Tech, który przewałem też był od początku... Quote akwarium: 140x60x60 OW (500l) Share this post Link to post Share on other sites
lukas_gr Report post Posted 19 hours ago Najlepsze co mogli by zrobić, to przeprowadzić aktualizację sterowników dającą opcję pełnego sterowania offline. Najgorzej to mają sklepy w tej chwili, raczej nikt nie kupi tego sprzętu ze zniżką 15%. Taki rabat to niektórzy mają na stałe Quote Share this post Link to post Share on other sites