Skocz do zawartości
JerzyB

Pokolce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

A więc po dołączeniu obsady czyli Żółtek , Hepatus ,  Białobrody i Chelmon które były odgrodzone trzy tyg. Od Japonicusa , Naso i Xanthorium  jest wg. mnie dobrze . Czasami Xantorium  pogoni żółtka , ale żółtka pilnuje Białobrody i jest rewanż . Z kolei Japonicus nie kiedy pogoni Bialobrodego . Temat jest obserwowany i jeśli któryś z pokolcy będzie nachalnie atakował innego , to zastrzelę :)

Pozdrawiam 

Może dodam , że UV jest włączone 12/24 oraz ozonator trzy razy po 2/24  inaczej ospa lub coś gorszego dawno była by zaliczona widząc agresję przy siatce .

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz dobrze je karmić, jak nie będą głodowały to będą spokojne. 
No i z początku trochę grzebać w akwarium aby się przyzwyczaiły do tego i się nie stresowały. U mnie z początku białobrodego obsypywało po podmianie bo było to dla niego mocno stresujące, teraz sobie nic z tego nie robi. 

Jeszcze kwestia japonicusa, czy mu coś nie odwali. Daj znać bo też bym chciał go mieć w obsadzie ale boję się o bialobrodego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karmione trzy razy na dobę obficie . Japonicus b. spokojny ale nie da sobie w kaszę dmuchać Bialobrodemu. Jeśli masz  już go w obsadzie to nie zaakceptuje Japonicusa chyba że siatka . Ja tak myślę :)

Mam 6 pokolcy, ale chodzi mi jeszcze po głowie Achillesitang lub Gemmatum

Algi wiszą non-stop .

Napiszę jeszcze , że lampa UV 12/24 i ozonator 6/24 

Myślę , że bez tego dawno było by jakaś choroba spowodowana stresem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gemmantum temperamentem coś jak zoltek, Achillesa nie miałem. 
Poczekaj aż system zaadoptuje się z nowymi rybami, pokolce srają mocno :ph34r: żebyś zaraz nie miał problemu z parametrami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, że jakoś to działa. Jak będą się robić większe, to rożnie może bywać, ale tego nie przewidzisz. Też bym chciał taki zestaw u siebie. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.10.2025 o 15:52, elespero napisał:

Gemmantum temperamentem coś jak zoltek, Achillesa nie miałem. 
Poczekaj aż system zaadoptuje się z nowymi rybami, pokolce srają mocno :ph34r: żebyś zaraz nie miał problemu z parametrami. 

Są pod kontrolą pływa jeszcze wiele ryb w tym 10 anhasów 

@katami 

Wszystko się uda w miarę rozsontku 

Karmione trzy razy na dobę obficie .

Ale szczerze dodawałem Japonicuda dwa razy do bialobrodego bez sukcesu . Teraz póki co jest spoko dlatego , że było odwrotnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi