Skocz do zawartości
Opelin

Zapowiedź kłopotów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeśli to pomoże mogę oddać zestaw z poprzedniego projektu. Zbiornik 90x60x50 + sum + szafka. Trzeba dorobić hydraulikę trochę doczyścić i na szybko będzie działać.

Zbiornik ma 5 lat ale jest szczelny. Szyba 8 ze wzmocnieniami, przód i boki opti.

Oddam w tej sytuacji za przysłowiową złotówkę ( na szczęście:)

Odbiór osobisty okolice Bielska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam albo nowy baniak albo ostatecznie takie rozwiązanie jak tutaj:

https://vm.tiktok.com/ZNRk71JBc/

Bo wcześniej czy później to Cię czeka :/

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekładka czeka cię tak czy siak. Bierz szkło od @Jacekplacek, swoje jak możesz reklamuj, jak nie to trudno. Ewentualnie zamów nowe szkło, awaryjnie w tydzień - dwa ktoś ci zrobi. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym pierwszym zdjęciu nie było widać w całości sytuacji, to sobie jaja robiłem, ale ta druga fotka to już inna bajka. Tak jak chłopaki radzą, bierz szkło i przekładaj, albo zamawiaj na cito docelowe, niezależnie od uznania czy też nie reklamacji. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już się kiedys tutaj spierałem na temat tych zestawów od RedSea. Nie wiem na czym polega problem ale w sieci jest sporo na temat G1. Pozniej wypuszczono G2 ktore mialo rozwiazac problemy i .... w sieci sie pojawily filmiki z G2. 

Powiem wiecej nawet jakby mi uznali ta reklamacje to ......bym tego nie postawil u siebie w domu. Jedna jaskolka jak to sie mowi wiosny nie czyni. Ale jak tych "jaskółek" jest tyle w sieci, to moje zaufanie spada do 0

A teraz troche "pocieszajacych" filmkow z RedSea tank w roli głównej: 

I mogłym tak jeszcze troche.... 

Na pocieszenie - Opelin - nie jesteś jedyny... 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, widzę, nie ma się co obijać i trzeba działać. 

Jeszcze trochę się łudziłem że można to jakoś doraźnie naprawić.

@Jacekplacek doceniam i bardzo Ci dziękuję. Akwarium co najwyżej wypożyczę, i jakąś dobrą flaszeczkę za to zapewnię. Nie miałbym sumienia brać za darmo.

Muszę tylko jeszcze to przemyśleć bo nie wiem jak to logistycznie w domu ogarnę. To akwarium, które mi oferujesz jest dużo większe od mojego, a u mnie deficyt z miejscem. 

PS.

Znalazłem fakturę i potwierdzam - gwarancja jest, a w zasadzie była na 2 lata. Przedłużać mogłem do 5ciu, ale tego nie zrobiłem. Tak czy inaczej wtedy gwarantem jest samo Red Sea, a nie sklep z którego brałem szkło. 

Docelowo najprawdopodobniej będę naprawiał ten zbiornik. W sensie rozkleję, oczyszczę i skleję jeszcze raz. Bądź co bądź tani nie był. Aż się wierzyć nie chce, że taka firma i tak dała du*y z sylikonem.... 

Dziękuję wszystkim zainteresowanym za rady i dobre słowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Opelin napisał:

Znalazłem fakturę i potwierdzam - gwarancja jest, a w zasadzie była na 2 lata. Przedłużać mogłem do 5ciu, ale tego nie zrobiłem. Tak czy inaczej wtedy gwarantem jest samo Red Sea, a nie sklep z którego brałem szkło. 

Docelowo najprawdopodobniej będę naprawiał ten zbiornik. W sensie rozkleję, oczyszczę i skleję jeszcze raz. Bądź co bądź tani nie był. Aż się wierzyć nie chce, że taka firma i tak dała du*y z sylikonem.... 

Dziękuję wszystkim zainteresowanym za rady i dobre słowo. 

Nawet jakbyś miał tę gwarancję to by ci nie wiele pomogła, chyba że sklep w którym kupiłeś wziąłby odpowiedzialność. Red Sea ma w tyłku gwarancję, rozbierałem 3 miesięczny zbiornik 800l bo przeciekał. Walka z Red Sea w sądzie o zwrot kasy, trwało to około roku. 
Temat tych akwarii jest ciągle wałkowany na niemieckich forach a ludzie jak debile to dalej kupują i płaczą. W DE mogę śmiało powiedzieć że raz w miesiącu pojawi się info że akwarium od red sea strzeliło.

Aby je zreanimowac to musisz je kompletnie rozkleić, wymienić cały silikon. Najlepiej to oddać do szklarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem już chyba z 20 szklarzy ze Śląska. Jeden stwierdził, że się podejmie, ale gwarancji nie da. Wszyscy chcą co najwyżej wykonać szyby ale od klejenia stronią. 

A to im nie pasuje bo to się ciężko robi, a to nie bo nie mają takiego sylikonu etc. Jakaś masakra. 

Skończy się na tym, że sam sobie skleję. Jedno już całkiem niedawno skleijałem to dlaczego by nie? 

Oczywiście dzwoniłem też po firmach, które tylko tym się zajmują - czas realizacji 3-6 tygodni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę ci dać namiar na szklarza z Nysy który nie ma problemu z tym, robił mi 10lat temu akwarium i było elegancko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Opelin napisał:

Pytałem już chyba z 20 szklarzy ze Śląska. Jeden stwierdził, że się podejmie, ale gwarancji nie da. Wszyscy chcą co najwyżej wykonać szyby ale od klejenia stronią. 

A to im nie pasuje bo to się ciężko robi, a to nie bo nie mają takiego sylikonu etc. Jakaś masakra. 

Skończy się na tym, że sam sobie skleję. Jedno już całkiem niedawno skleijałem to dlaczego by nie? 

Oczywiście dzwoniłem też po firmach, które tylko tym się zajmują - czas realizacji 3-6 tygodni...

Ja miałem dokładnie taki sam efekt na dolnym śląsku. Nikt nie chciał przekleić. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie może być, znalazłem typa co to ogarnie od A do Z. Jutro przyjedzie zdjąć wymiary. 

Czas realizacji 4-5 dni. Solidnie przeze mnie :bow.

Plan jest następujący. Ściągamy wymiary i wykonujemy replikę tego Red Sea. 

Jak szkło dojedzie robię przekładkę, a oryginalne oddaje do tego samego gościa, który wymieni cały sylikon.

Będę informował o postępach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Opelin napisał:

ak szkło dojedzie robię przekładkę, a oryginalne oddaje do tego samego gościa, który wymieni cały sylikon.

Jeśli będziesz miał nowe szkło to po co ci przeklejać to obecne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, katani napisał:

Jeśli będziesz miał nowe szkło to po co ci przeklejać to obecne? 

Michał, z kilku powodów. 

1. Replika nie odwzoruje oryginału w 100%.

2. Pewne elementy jak wyjmowalny grzebień i kieszeń na skarpetę filtracyjną musiałbym wykonać na drukarce 3D, żeby były 1 do 1. 

3. Nie mam osprzętu pod akwarium z sumpem. Musiałbym wydać masę kasy żeby to ogarnąć na CITO.

3. Ten zestaw nie był tani - moim zdaniem warto go ratować. 

4. Brak miejsca.

Wiem, że ta sytuacja to doskonały pretekst do zmiany na większy litraż. Ale serio nie mam gdzie postawić. Nawet 250L baniak to byłoby wyzwanie, a efekt? -  Zagracony salon.

PS. Zapytaj żony czy byłaby zadowolona musząc się przepychać między akwarium, a szafą żeby wyjąć ubrania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Opelin napisał:

1. Replika nie odwzoruje oryginału w 100%.

To może być największa zaleta :D

Wiele osób mówiło, że powodem rozklejania (teoretycznie) jest to, że szafka źle podpiera szkło. Czyżbyś właśnie miał szansę to skorygować? 

11 godzin temu, Opelin napisał:

2. Pewne elementy jak wyjmowalny grzebień i kieszeń na skarpetę filtracyjną musiałbym wykonać na drukarce 3D, żeby były 1 do 1. 

parędziesiąt zł za drukowanie. 

punkt 5: Pytanie, czy po przeklejeniu szkło będzie trzymać. 

Mi nie chodzi o większy litraż. Niech ci szklarz którego znalazłeś zrobi takie samo szkło. Wymienisz tylko szkło, reszta zostanie identycznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@opelin podaj wymiary tego szkła albo takie dokładnie pod tą szafkę. Podpytam swojego szklarza - wiem że wiele osób trąbi "o Szczecinie", ale uwierz mi, trochę już baniaków przerobiłem i nie tylko dla siebie, te od "mojego" szklarza są igła, OW, rozsądnie cenowo, tylko czasami te terminy... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwaria red sea nie są dobre jakościowo ani wizualnie. Od dobrego szklarza zbiorniki wyglądają dużo lepiej. Z rozklejeniem i sklejeniem na nowo jest jeden problem, jak ktoś ujowo usunie stary silikon to nowy nie złapie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób mówiło, że powodem rozklejania (teoretycznie) jest to, że szafka źle podpiera szkło. Czyżbyś właśnie miał szansę to skorygować? 

Tak Michał. W tych akwariach szyba czołowa nie ma w ogóle pkt podparcia bo jest zlicowania z drzwiczkami od szafki. 

O ile ma sens to co piszesz przy dużych zbiornikach 250+ bo tam masz większy napór wody na większą powierzchnię. O tyle przy moim - szyba czołowa 45x45 - 8mm. Już nie jest tak oczywiste.

Mi nie chodzi o większy litraż. Niech ci szklarz którego znalazłeś zrobi takie samo szkło. Wymienisz tylko szkło, reszta zostanie identycznie. 

No, a co z panelem? Masz na myśli żeby wyciąć panel z oryginału i wstawić w nowy baniak? 

PS. Jeśli replika wyjdzie OK, to naprawię oryginał, ale już wracał do niego nie będę. Po co życie stresować? 

58 minut temu, AquaDreams napisał:

@opelin podaj wymiary tego szkła albo takie dokładnie pod tą szafkę. Podpytam swojego szklarza - wiem że wiele osób trąbi "o Szczecinie", ale uwierz mi, trochę już baniaków przerobiłem i nie tylko dla siebie, te od "mojego" szklarza są igła, OW, rozsądnie cenowo, tylko czasami te terminy... 

Szafka: 

56,5 głęboka (58,4 z drzwiczkami)

45,0 szeroka

Akwarium:

45,0 wysokie

45,0 szerokie

58,5 głębokie

Szyba 8mm

Panel ma 10cm szerokosci (od szyby na plecach do grodzi)

PS. Dzięki za pomoc, daj znać co szklarz powiedział.

58 minut temu, elespero napisał:

Akwaria red sea nie są dobre jakościowo ani wizualnie. Od dobrego szklarza zbiorniki wyglądają dużo lepiej. Z rozklejeniem i sklejeniem na nowo jest jeden problem, jak ktoś ujowo usunie stary silikon to nowy nie złapie 

Wiesz co nie będę się sprzeczał, powiem tak. Mi się podobają te zbiorniki, do tego szafki są porządne. 

Na pewno dobry szklarz zrobiłby to lepiej.

No ale kupując przynajmniej w teorii zbiornik "premium" bo za takie uważa swoje produkty ta firma. Nie spodziewałem się, że będą miały taki problem.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest produkt premium, szafki to dramat. Tu nie ma nic wspólnego z dobrą jakością. Nawet zestawy z Aqua Medica są lepszej jakości a o innych firmach nie wspomnę. Sumpy w red Sea to też jakieś nieporozumienie, najwidoczniej masz małe doświadczenie i mało akwarii widziałeś skoro twierdzisz że red Sea jest dobre.  I w żaden sposób nie chce cię obrazić ani urazić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, elespero napisał:

To nie jest produkt premium, szafki to dramat. Tu nie ma nic wspólnego z dobrą jakością. Nawet zestawy z Aqua Medica są lepszej jakości a o innych firmach nie wspomnę. Sumpy w red Sea to też jakieś nieporozumienie, najwidoczniej masz małe doświadczenie i mało akwarii widziałeś skoro twierdzisz że red Sea jest dobre.  I w żaden sposób nie chce cię obrazić ani urazić. 

Być może i tak właśnie jest. Nie wem, nie będę się sprzeczał. Ja miałem może ze 4 akwaria w życiu. Modele od Aqnael i Dennerle - wydawały się być mniej "solidne". Nie ważne.

Aktualizacja.
Szkło już się "produkuje" Czas realizacji 4-5 dni roboczych. Więc jestem mega zadowolony. Kupiłem pojemnik do rozrabiania cementu o pojemności 150L na wypadek gdyby oryginał nie dotrwał...
Wczoraj był szklarz, zdjął wymiary - na tyle na ile było to możliwe. Miał dzwonić na godzinę przed przyjazdem. Nie dzwonił, więc byłem nieprzygotowany i dopiero po jego wyjściu, opróżniłem panel i zdjąłem wymiary przegródek - będę musiał je sobie wkleić sam.

Sprawa istotniejsza to kwestia grzebienia i wylotki z komory pompy. Pi razy drzwi zdjęliśmy wymiar (średncę) oczka wylotowego, które jest stety/niestety umiejscowione w szybie grodziowej. Będę musiał dorobić jakąś wylotkę. Tu prośba do Was o podanie jakiś przykładwych produktów.

Natomiast kwestia komory spływowej za grzebienia to już w ogóle Red Sea pojechało po bandzie. W zasadzie to akwarium ma tylko dwie komory fizycznie, a trzy komory "logicznie"
spływ, odpieniacz, pompa obiegowa.
Zrobili to na zasadzie, że ścianka odpieniacza (tak jest prostokątny) jest jednocześnie grodzią oddzielającą komorę spływową od komory odpieniacza. Dlatego tak istotne było zdjęcie dokładnych wymiarow panelu żeby to było chociaż umownie szczelne. 

Widziałem kilka grzebieni w internecie. Natomiast z racji wyżej wspomnianej konstrukcji, w ogryginale za grzebieniem jest jeszcze korytko spływowe, które prowadzi do gniazda na skarpetę filtracyjną. Nigdzie nie znalazłem takiego typu grzebienia, nawet w gotowych projektach z druku 3d więc najprawdopodobniej kupię grzebień uniwersalny, a korytko dorobię samodzielnie z kawałków plexi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Opelin niestety póki co nie udaje mi się skontaktować z moim szklarzem (taki czas ... ), ale patrząc po wymiarach takie szkło nie powinno kosztować wiele, na pewno mniej niż potencjalne koszta transportu ;) Szukaj w swojej okolicy.

Z ciekawości ... głębokość szkła jest większa od głębokość szafki, zatem oparta o szafkę jest szyba przednia czy tylna ? Według mnie powinna być przednia, bowiem tylna jest "usztywniona"/zabezpieczona przez panel (tam nie ma takiego nacisku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, AquaDreams napisał:

@Opelin niestety póki co nie udaje mi się skontaktować z moim szklarzem (taki czas ... ), ale patrząc po wymiarach takie szkło nie powinno kosztować wiele, na pewno mniej niż potencjalne koszta transportu ;) Szukaj w swojej okolicy.

Z ciekawości ... głębokość szkła jest większa od głębokość szafki, zatem oparta o szafkę jest szyba przednia czy tylna ? Według mnie powinna być przednia, bowiem tylna jest "usztywniona"/zabezpieczona przez panel (tam nie ma takiego nacisku)

Kilka wypowiedzi wyżej o tym pisałem. Podparta jest tylnia szyba, bo przednia ma tworzyć wraz z drzwiami szafki jedną całość - jest zlicowana. 

Spoko, temat szklarza mam już ogarnięty, ale dziękuję za chęci pomocy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Opelin napisał:

Kilka wypowiedzi wyżej o tym pisałem. Podparta jest tylnia szyba, bo przednia ma tworzyć wraz z drzwiami szafki jedną całość - jest zlicowana. 

Spoko, temat szklarza mam już ogarnięty, ale dziękuję za chęci pomocy. 

Hmm, jeżeli nowe szkło będzie miało dokładnie takie same wymiary jak stare to położyłbym blat (sklejka 10-12mm) pod całe szkło, niech ta szyba przednia będzie podparta. 

Swego czasu byłem w dużej hali producenta/sprzedawcy zbiorników gdzie sprawdzał je - były ustawione dokładnie jedno na drugim, zalane i stały tak dobrych kilka dni ;)    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby podłożyć blat, żeby podeprzeć też przednią szybę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Położę blat, albo cofnę akwarium w stronę sciany. Jeszcze to przemyślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO żadnego blatu/deseczki czy innych wynalazków nie podkładaj bo to nie ma kompletnie sensu.
Jeśli to faktycznie wg Ciebie wygląda jakby silikon miał puścić to nic innego jak znaleźć fachowca i skleić.

Konstrukcja zwana marketingowo "Rimless" to nie jest wymysł Red Sea i nie ma związku z przeciekaniem w wersji G1.

Waterbox
https://waterboxaquariums.com/collections/saltwater-aquariums?filter.p.m.custom.bracing=Rimless

D-D

https://www.whitecorals.com/en/dry-goods-/tanks-sumps-and-refugiums/tanks-tank-sets/d-d-aqua-pro-reef-1500-metal-frame-white-gloss?srsltid=AfmBOooX4ocyTJuElBAYzuCHb6ggfhbT1QoVpIkxD5jJXdj9FdzlN-0R

i pewnie znajdzie się wiele innych marek znanych które także maja "wiszącą" przednią szybę.

G2 - zostało poprawione. Jest dosłownie kilka przypadków od >3lat, że coś tam było nie tak. Sporo w sieci też syfu jak wyżej bo ktoś wkleja co popadnie nie sprawdzając jaka to seria.
G3 - mocniej wzmocnili konstrukcje co widać na 

Jeśli moje aktualne akwa przeżyje jeszcze kilka lat oraz gust mi się nie zmieni, to pójdę dalej w RS bo robią bardzo fajne, przemyślane i solidne szafki oraz super sumpy i ogólnie całe set-upy w rozsądnej cenie, z całkiem sprawnym supportem.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi