Opelin Zgłoś Napisano 22 godziny temu Jak w temacie. Coś z tym robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 godziny temu A co to jest? Na zdjęciu nie widać o co chodzi. Cyjano? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 godziny temu (edytowane) Silicon + algi Edytowane 21 godzin temu przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj „Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”. . I to by było na tyle. . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 godziny temu Czyścikiem się nie wbijasz w ten silikon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, AnT napisał: Silicon + algi Dokładnie, algi go "podbierają". Godzinę temu, elespero napisał: Czyścikiem się nie wbijasz w ten silikon? Nie, celowo nie dojeżdżam do granicy. Myślałem wyciąć od spodu tak z pół cm i wstrzyknąć świeży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 17 godzin temu Nic bym na razie nie robił. Cytując klasyka - jeździć, obserwować. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 17 godzin temu (edytowane) 32 minuty temu, Ironista napisał: Nic bym na razie nie robił. Cytując klasyka - jeździć, obserwować. Wszystko fajnie pięknie. Ale jak już je**je. To nie tyle, że dalej nie pojadę. Co będę miał pokój do remontu i jakieś 10k strat w życiu. Edytowane 17 godzin temu przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 godzin temu To Red Sea? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 16 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, elespero napisał: To Red Sea? Stety/niestety, tak... Edytowane 14 godzin temu przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 godzin temu Zrób zdjęcie bez światła, będzie lepiej widać. Ubezpieczenie jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 16 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, elespero napisał: Zrób zdjęcie bez światła, będzie lepiej widać. Ubezpieczenie jest? Ten lej jest największy i PRAWIE najgłębszy. Co ciekawe, po bokach nic nie "puszcza". Ubezpieczenie jest. Na wypadek zalania. Ale o akwarium nie wspominałem gwarantowi - że mam... Edytowane 14 godzin temu przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 godzin temu Nowe szkiełko czy używane? W Red Sea to norma, problem najczęściej jest szafka, nie podpiera szkła i tak się robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaDreams Zgłoś Napisano 15 godzin temu @Opelin miałem coś podobnego w 360L (dawno temu klejone przez polską firmę ... ) ale na pionach i dosyć wysoko, obserwowałem przez jakiś czas a później uśpiłem obawy aż pewnego dnia pojawiła się strużka wody ... Woda spuszczona szybko, słodkie to mniejszy problem Ale traumę długo trawiłem... Na Twoim miejscu nie czekałbym już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 15 godzin temu 39 minut temu, Opelin napisał: Ten lej jest największy i PRAWIE najgłębszy. Co ciekawe, po bokach nic nie "puszcza". Słabo to wygląda. Połowa szyby się rozkleiła. Ja bym już zamawiał nowe szkło. To był nowy zestaw czy z drugiej ręki? Reklamuj jak możesz. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 14 godzin temu (edytowane) @katani, @AquaDreams, @elesperodlatego coś z tym chce zrobić. Choćby doraźnie. @kataniszkło nowe. Ale gwara była na 2 lata. Nie wiem, coś tam było, że mogę przedłużyć na 3, ale nie pamiętam czy rejestrowałem produkt na ich stronie. Tak czy SIUSIAK... Gwara w Polsce na 2 lata. Potem mogę się co najwyżej kopać z koniem z UK. Poszukam faktury. Może jest szansa. Ale co to zmienia? Najprędzej dostanę szkło za 2-3 miesiące. Sytuacja jest taka jaka jest. Do tego dochodzi przekładka i pewnie połowa życia mi zdechnie, bo to nie akwarium 300L+ żeby taka akcja nie odbiła się na biologii. Jakieś propozycje? Co robić NA JUŻ? Edytowane 14 godzin temu przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 14 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Opelin napisał: @katani, @AquaDreams dlatego coś z tym chce zrobić. Choćby doraźnie. @kataniszkło nowe. Ale gwara była na 2 lata. Nie wiem, coś tam było, że mogę przedłużyć na 3, ale nie pamiętam czy rejestrowałem produkt na ich stronie. Tak czy SIUSIAK... Gwara w Polsce na 2 lata. Potem mogę się co najwyżej kopać z koniem z UK. Poszukam faktury. Może jest szansa. Ale co to zmienia? Najprędzej dostanę szkło za 2-3 miesiące. Sytuacja jest taka jaka jest. Do tego dochodzi przekładka i pewnie połowa życia mi zdechnie, bo to nie akwarium 300L+ żeby taka akcja nie odbiła się na biologii. Jakieś propozycje? Co robić NA JUŻ? To Red sea G2? Na śląsku akwarystów trochę jest pewnie olx tez pełny ogłoszeń. Zawsze możesz się kryć i dorwać jakieś szkło nawet float pod słodkie z podobnym litrażem pytanie czy masz sprzęt żeby je byle jak ale obsłużyć. Edytowane 14 godzin temu przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, sith114 napisał: To Red sea G2? G1. Z 2023r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 14 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, Opelin napisał: G1. Z 2023r. Bo jak kojarzę G2 lubiły puścić, stąd moje pytanie. No jakieś pierwsze lepsze nawet tanie rozwiązanie Ci podsunąłem tak żeby mieć trochę chociaż 4 litery kryte. Podszedłbym do tego na dwa sposoby jeden, że może idealna okazja na upgrade litrażu na większy. Pytanie czy w ogóle rozważałeś? Drugi, krył sobie tyły żeby pewnego dnia nie zostać ze 100l wody brutto na podłodze i schnącymi koralami Edytowane 14 godzin temu przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 14 godzin temu @sith114 mam w odległości 3 metrów od tego, drugie szkło 60L. Ale to totalny low tech. Raz, że wszystkiego tam nie zmieszczę. A dwa, że z kuli parametrów i totalnie innej lampy, to wszystko i tak zdechnie. Pytam jak ratować to szkło? Nawet doraźnie. To, że nowe być powinno, to ta kwestia nawet nie podlega dyskusji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 14 godzin temu (edytowane) 7 minut temu, Opelin napisał: @sith114 mam w odległości 3 metrów od tego, drugie szkło 60L. Ale to totalny low tech. Raz, że wszystkiego tam nie zmieszczę. A dwa, że z kuli parametrów i totalnie innej lampy, to wszystko i tak zdechnie. Pytam jak ratować to szkło? Nawet doraźnie. To, że nowe być powinno, to ta kwestia nawet nie podlega dyskusji. Chyba masz w sumie najgorszy przypadek bo to przy dnie. Więc jakieś "spięcie" raczej nie wchodzi w grę. To może jeszcze inne scenariusze: 1. Przekładka życia do innego tymczasowego zbiornika właśnie coś jak pisałem zgarnać np typowa 112l 80x35x40 i postawić nawet na ziemi na jakimś styro. Kupisz to za grosze, ale trzeba się liczyć że przy przekładce mogą być straty. 2. Czekać do czasu aż pojawi się nowe szkło i wtedy też przekładka, czyli sama przekłada Cie nie ominie. Ale jeśli zbiornik nie dotrzyma to masz powódź i bagno po całości. 3. Ratować się znajomymi, sklepem i dać życie na przechowanie. Ale wtedy to już w ogóle masz mały wpływ na to co się z nim dzieje. Edytowane 13 godzin temu przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 13 godzin temu 20 minut temu, sith114 napisał: Podszedłbym do tego na dwa sposoby jeden, że może idealna okazja na upgrade litrażu na większy. Pytanie czy w ogóle rozważałeś? Mordo, ja mam mieszkanie 47,8m2, do tego żonę z gabarytem (żart) i dwójkę dzieci we własnym pokoju 9m2.... Rozważałem, ale musiałbym się pozbyć dzieci, lub telewizora, lub szafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 13 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, Opelin napisał: Mordo, ja mam mieszkanie 47,8m2, do tego żonę z gabarytem (żart) i dwójkę dzieci we własnym pokoju 9m2.... Rozważałem, ale musiałbym się pozbyć dzieci, lub telewizora, lub szafy Jak TV jest blisko akwarium to wiesz. Pudło wyjeżdża, a potem wstawiasz tam 300 czy 500l Always Look on the Bright Side of Life xD Edytowane 13 godzin temu przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, sith114 napisał: Jak TV jest blisko akwarium to wiesz. Pudło wyjeżdża, a potem wstawiasz tam 300 czy 500l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaDreams Zgłoś Napisano 6 godzin temu Skoro to jest 100L a to obok 60L to przełożyłbym życie asap. Zamówić nowe szkło na wymiar - większe szła robiono mi w 3-4 dni. IMO światło nie jest takie ważne. Kilka dni nie padnie to życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 godziny temu 9 godzin temu, Opelin napisał: Pytam jak ratować to szkło? Nawet doraźnie. To, że nowe być powinno, to ta kwestia nawet nie podlega dyskusji. Nie jesteś w stanie tego uratować, jedyny sposób to rozklejenie i sklejenie ponownie. Ogarniaj inne akwarium kompletne z szafką o podobnych rozmiarach albo drugie z red sea. Jakieś bakterie na szybki start i rób przekładkę. Przekładka takiego akwa to w 3h ogarniesz, ale musisz mieć szkło. Olx i szukasz czegoś. Byłem pomagać rozbierać 800l bo silikon puścił, nie chciałbym osobiście mieć 30l rozlanego na podłodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach