strugas Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Witam Witam Tester w tej chwili mierzone woda po RO mała Hanka kalibrowana (sprawdzana) na tym samym płynie co u Ciebie PO4 = 0. Wcześniej mierzyłem jakieś dwa miesiące temu razem z Grześkiem i było coś około 0.04. W międzyczasie wymieniłem prefiltry, i zapodałem nową żywicę, tylko kupowaną w Polsce u Seba. Pozdrawiam Robert Edytowane 16 Czerwca 2013 przez strugas (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2013 nastepny rodzial tej historii: Zmienilem tymczasowo membrane z 75GPD na 50GPD. Mysle sobie "gestrza membrana bedzie lepiej wylapywala syf". Rzeczywiscie TDS po membranie mniejszy o 25 od poprzedniej. PO4 wedlug Hanki po nowej 0,1 (po starej nie mam badan) tyle ze po nowiutkiej zywicy (po przeplukaniu jakies 20L) Hanka pokazuje 0,15mg/L Normalnie to jest chore. Jon PO4 z potrojnie ujemnym ladunkiem teoretycznie powinien z latwoscia byc wychwycony przez kationit z zywicy. W praktyce jednak im nizsze pH tym nizsza stala dysocjacji kwasu. Oznaczaloby to ze traci ladunek przez co moze byc niewychwycony przez zywice. Tyle ze wedlug wykresu niezdysocjowane czasteczki H3PO4 zanikaja przy pH okolo 4. Jak niskie zatem moze byc pH w filtrze RO? Wniosek nasuwa sie taki ze przy pH4 zywica przepuszcza fosforany. Idac dalej tym tropem zastanawiam sie co moze powodowac zakwaszenie. Czyzby sama zywica? Jesli wezmiemy pod uwage fakt, ze przed zywica PO4 jest mniejsze niz po, to moze sama zywica zakwasza wode? Moze to wlasnie rozna ilosc kationitu i anionitu w zywicach MB20 i MB400 wplywa na pochlanianie PO4 (wzgledem zakwaszenia). Ktos ma jakis pomysl bo mi juz brakuje sil na analize problemu? Stawiam flache we Wdzydzach jak mi ktos pomoze to rozwiazac I jeszcze jedno pytanie.. Przez przypadek stalem sie posiadaczem 10L zywicy zmiekczajacej wode w systemach CO. Taka zywica usuwa jony Ca i Mg z roztworu zastepujac je jonami sodu. Rozumiem ze dzieje sie to w stosunku 2 : 1. Jeden kation Ca2+ zatrzymany i 2 kationy Na+ uwolnione. Czy aniony pozostaja te same czy tez sa jakos podmieniane. I co sie dzieje z weglanami? Zasadniczo tez musz byc usuniete zeby ie tworzyl sie kamien kotlowy. Czym sa wtedy zastapione? Ktos wie? I czy taka zywica ma w ogole jakies zastosowanie we wstepnej filtracji wody na nasze potrzeby? Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2013 Sądzę, że pomiar wody RODI na fosforany nie jest miarodajny i równie dobrze mogą być zerowe. Bardzo możliwe, że testy nie mogą mierzyć takiej wody(przystosowane są do wody słodkiej i morskiej). Może spróbuj ją jakoś posolić/utwardzić, przez jakiś czas napowietrzaj i dopiero wtedy mierz. Z tego co pamiętam taką żywicę stosuje się w wysokowydajnych RO. Czyli ewentualnie przed membraną (no i pewnie przed prefiltrami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Rzecz w tym ze ta sama hanka daje ten sam wynik w solance na podmiane. Dlatego nie mam powodu watpic w wynik w wodzie RODi Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Bartek, ale masz w akwarium jakis problem z PO4? Szczerze, ja nie dosc, ze nie wymienialem ponad rok nic w RO to jeszcze drugi miesiac plalem wymiane DI, TDS pokazuje juz 002 po DI i w akwarium salifert wciaz pokazuje 0. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Mam Bryopsis i to jest najwiekszy problem. Poza tym swiadomosc ze dolewam kazdego tygodnia 15mg PO4 tez nie jest najfajniejsza. Kompletnie nie rozumiem czemu tak jest. Moze to jakas forma fosforanu (meta, piro) ktora nie jest wylapywana przez zywice? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Probowales zmierzyć wodę przed DI i druga przed RO? Ciekawi mnie jakie bedą wyniki. A jak rożne to zrób pomiar po każdym segmencie i wylapiesz przyczynę. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Tester zobacz w mojej galerii " domek stefana" moze pomoze z byropsis. Nie wrzucam fot zeby nie zasmiecac. Najgorsze jest to ze parametry sa niby idealne. Mysle ze to co mowi CNCrob bylo by najlepszym rozwiazaniem. Mierzyc za kazdym segmentem i bedzie na tacy skad ten balast Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Robert - skonczyly mi sie saszetki do Hanki i czekam na przesylke. Kiedys, w okresie zimowym mierzylem w kranowce i pamietam tylko ze probka miala kolor mocno niebieski, ale nie pamietam wynikow. Po zywicach mam od stycznia (wczesniej nie pamietam wynikow) w okolicy 0,09-0,15mg/L przy TDS=0 (trzy rozne TDSy tak pokazuja) bob- Bryopsis to osobna sprawa - w koncu odejdzie, tyle ze te fosforany pewnie tego nie ulatwiaja Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Jak kupie hanke bo sie przymierzam to porobie testy u siebie, nie wiesz skad masz ujecie wody? jaka metoda oczyszczania i przygotowania? sadze, ze tu moze wlasnie powodem byc woda trafiajaca do ro, moze ma za duzo w sobie aby ro bylo zdolne to przeczyscic. moze zastosowac jakies prefiltry takie jak sie na caly dom zaklada przed RO? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Nie wiem nic o moim ujeciu wody. Wiem ze fosforany sa dodawane do wody wodaciagowej, zeby chronic rury przed korozja. Jesli jednak przyjmiemy ze wynik 0,1 po membranie jest prawdziwy to 1,5L zywicy MB20 i 300ml zywicy na fosforany powinno wylapac ta, w koncu niewielka ilosc PO4 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2013 Przypomnij mi sie za jakis czas, jak kupie hanke to sprawdze u siebie. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinez Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2013 Tester co do tej żywicy co masz do zmiękczania wody jest idealna w filtracji wstępnej przed filtrem odwróconej osmozy, sam ją stosuje po to aby zmiękczyć wode wejściową przed memramą osmotyczną. Lepiej i dłużej będzie pracowała wtedy membrama bo nie będzie się zapychała węglanem wapnia. Taka żywica jest regenerowana zwykłą solą, w pracy mam ja pod dostatkiem więc lepiej jest mi ją wymieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2013 Czyli co? Ta zwice zmiekczajaca wode dac po prefiltrach a przed membrana? Czy moze na wlocie , przed prefiltrami? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinez Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2013 Najlepiej dać w takiej kolejności: wkład filtracyjny 5 lub 20 µ, żywica zmiękczająca, węgiel aktywny, wkład filtracyjny 5 lub 1µ, membrama osmotyczna, żywica DI Żywica do zmiekczania ma jeszcze takie właściwości że wyłapuje jeszcze związki żelaza w wodzie nie całkowicie ale zawsze to coś. Jeśli masz taka żywice to polecam bo poprawi ci wode wejściową na membrame osmotyczną a co za tym idzie to wydłuży jej żywotność. Ja pracuję w firmie, która zajmuje się uzdatnianiem wody dla potrzeb dializoterapii i przemysłu gdzie stosuje się osmozy o dużych wydajnościach i rozbudowanej filtracji wstępnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2013 Super. Powiedz mi jeszcze czy zywica zmiekczajaca wode wylapuje aniony (wodoro)weglanowe. Bo jesli tak to jest szansa na to ze wylapuje rowniez PO4(3-) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2013 Nie wiem czy to ma znaczenie ale kiedyś gdy po filtrach i membranie miałem ok 1 kg. żywicy czepiały się różne plagi. Sprawa zmieniła się gdy za namową kolegi zapakowałem po filtrach i membranie 10kg żywicy. Może to po prostu ustabilizowało powoli zbiornik może coś innego. Testów na PO4 w wodzie do dolewki nie robiłem, jednak teraz w wolnej chwili posprawdzam i dam znać jak sprawa ma się u mnie. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2013 Jon PO4 z potrojnie ujemnym ladunkiem teoretycznie powinien z latwoscia byc wychwycony przez kationit z zywicy. W praktyce jednak im nizsze pH tym nizsza stala dysocjacji kwasu. Oznaczaloby to ze traci ladunek przez co moze byc niewychwycony przez zywice. Tyle ze wedlug wykresu niezdysocjowane czasteczki H3PO4 zanikaja przy pH okolo 4. Jak niskie zatem moze byc pH w filtrze RO? Wniosek nasuwa sie taki ze przy pH4 zywica przepuszcza fosforany. Idac dalej tym tropem zastanawiam sie co moze powodowac zakwaszenie. Czyzby sama zywica? Jesli wezmiemy pod uwage fakt, ze przed zywica PO4 jest mniejsze niz po, to moze sama zywica zakwasza wode? Moze to wlasnie rozna ilosc kationitu i anionitu w zywicach MB20 i MB400 wplywa na pochlanianie PO4 (wzgledem zakwaszenia). Ktos ma jakis pomysl bo mi juz brakuje sil na analize problemu? Pozdro Pomierzyłem PH w swoim obiegu i otóż: Woda tak zwana kranówa 7.5 PH Woda po filtrach węglu i membranie przed żywicą 6.5 PH Woda po żywicy odciek końcowy 6.2 PH Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) jedyne rozwiązanie to zbierać RO do dużego pojemnika i w nim umieścić filtr z np rową .Niestety w UK używa się pirofosfaoran sodu do polepszenia(zmiękczenia) jakości wody. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Na koncu filtracji mam kartridz z zywica dedykowana wlasnie na fosforany. Moge go rownie dobrze naladowac Rowa czy Phosquardem. Jednak robilem juz takie testy i efekt byl niewielki. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Dlatego napisałem żeby w pojemniku się to kręciło bo może być za krótki czas kontaktu wody z adsorberem .Tak jak pisałem jeżeli jest to pirofosforan to będzie bardzo trudno go wyeliminować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinez Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Tester co do wyłapywania jak to napisałeś "aniony (wodoro)weglanowe" przez żywice zmiękczającą szczerze nie mam zielonego pojęcia. Spróbuje się dowiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 Znalazlem sklad wody dla mojego ujecia. Tyle ze albo jestem slepy, albo tam nic nie ma o fosforanach. https://www.affinity...ality\TV059.pdf Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Fosforany w ilościach normalnie występujących w wodzie do picia nie są szkodliwe dla zdrowia. W ostatnich czasach stosuje się dodawanie fosforanów do wody w celu zwalczania korozji oraz zapobiegania wytrącaniu się niektórych związków, np. żelaza lub wapnia. Ilości fosforanów dodawane w tym celu wahają się w granicach 0,25 - 1,0 mg/dm3 PO43-. W wyniku stosowania nowych metod uzdatniania wody oraz używania na coraz większą skalę syntetycznych środków powierzchniowo czynnych, dostają się do wód polifosforany, które hydrolizując tworzą ortofosforany. Dopuszczalną ilość fosforanów w wodach regulują przepisy prawne1. 1 Zawartość fosforanów dla śródlądowych wód powierzchniowych I klasy czystości może wynosić 0.2 mg/dm3 i poniżej, dla II klasy - 0.5 i poniżej, dla III klasy - 1,0 i poniżej (Dz.U. z 1991 r., nr 116. poz. 503) .Tutaj jest wycinek jakiegoś opracowania na temat regulacji prawnych w PL nie wiem jak to wygląda w UK ale myślę że podobnie odnośnie fosforanów w wodzie do picia Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 Dnia 20.06.2013 o 21:31, Tester napisał: Rzecz w tym ze ta sama hanka daje ten sam wynik w solance na podmiane. Dlatego nie mam powodu watpic w wynik w wodzie RODi Panowie, mam podobny problem. TDS wiecznie pokazuje 002 i przed i za żywicą. Wiem, że wątek stary ale nie znalazłem rozwiązania. Problem w tym, że dodaję wodę dolewką z fosforanami na poziomie 0,2mg/l i taki stan utzymuje mi się w baniaku. Ma ktoś pomysł na rozwiązanie problemu? Wymiana filtrów i żywicy nie pomaga. Robił ktoś test na ciśnienie wody? Może ciśnienie wpływa na wydajność/jakość wody? Jestem skłonny kupić pompę, która podbije ciśnienie ale czy to będzie miało jakiś sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach