inmar Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 U mnie temperatura w zbiorniku 29.5 a na dworze mam wrażenie 100.W pracy w kosteczce też prawie 30. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bioly Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 u mnie w baniaku dziś ponad 31 stopni,wszystko ok,same sps-y Cytuj 380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 Widzę że niektórzy tutaj to "prawdziwi twardziele". Ja mając świadomość że mi temperatura 28 stopni przekracza w pracy bym nie usiedział. Ja mam u siebie zamontowane wiatraczki podpięte pod odwrotny termostat. Może i trochę głośne bo chyba chińszczyzna ale się przyzwyczaiłem. Reszta domowników chyba także. Reasumując woda rano ma 25 a w ciągu dnia utrzymuje się na poziomie 26 stopni. Więc jeżeli coś jest głupie, a działa, to wcale nie jest takie głupie. Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) u mnie w baniaku dziś ponad 31 stopni,wszystko ok,same sps-y nie cieszył bym sie na twoim miejscu . sps-y na 100% odczuja te 31 st. u mnie też 28,ale schładzam klimą a mała kostka 30l 29 st tu schładzam lodem Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 U mnie prawie 28, powrzucałem wszystkie flaszki z wodą i zamrożoną szynkę- spadło do 27 i tak zostało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 A szynką przynajmniej kraby się pożywią Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 mintaj - z musztarda lepiej chlodzi a zeby nie byc tak calkiem OT to dodam ze wiatraki maja powodujac intensywne parowanie wplywaja na wachania zasolenia wiec dolewka automatyczna jak najbardziej wskazana Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 a propos chłodzenia, to kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/podstawka-podkladka-chlodzaca-pod-laptopa-mocna-i1776996330.html cena nie jest wysoka. Kolega mi składa "sterownik" do tego, tzn. będzie mikroprocek z termometrem i wyświetlaczem. Będzie podawał aktualną temperaturę i będzie można wybrać klawiszkami, przy jakiej mają się włączać wiatraki. Wyświetlacz niebiesko-biały LCD, więc bardzo pasuje do morskiego akwa . Tę podstawkę chłodzącą położę sobie na sumpie (szer. sumpa 28 cm, szer. podstawki 30 cm, więc będzie idealnie) i mam doskonałe chłodzenie za cenę ~ 50 zł i do tego bardzo eleganckie, bo z niebiesko-białym wyświetlaczem. Cenę można by ograniczyć jeszcze, ale wziąłem droższy mikroprocek, bo pewnie jeszcze podepnę w przyszłości pod niego auto-dolewkę. Czujnik poziomu cieczy aqua-trenda można kupić za 25 zł, a pompkę perystaltyczną z pistoletu produkującego bańki za kilka zł. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireck Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2011 No to każdy sobie rzepke skrobie w tak piekne upalne dni!! ale ważne że jest 100 pomysłów i każdy najlepszy dla każdego.Pozdrawiam fizyków!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizard Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2011 a propos chłodzenia, to kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/podstawka-podkladka-chlodzaca-pod-laptopa-mocna-i1776996330.html 1zł za sztukę ?? Cytuj Stary reefMAX | Mój kanał na Youtube pozdrawiam Lukas Szendzielarz www.lukas-szendzielarz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2011 1zł za sztukę ?? +20 za wysyłkę Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) podkładki fajne,też kupie ale dzieciakom pod laptopy bo u mnie od kąt przeszedłem na ledy po raz pierwszy nie muszę się stresować wysoką temp.wręcz przeciwnie,załącza się grzałka i gdzie tu oszczędność Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2011 Bardzo porządna firma, tylko 5% zawiedzionych/oszukanych/olanych klientów. Ja takie firmy omijam szerokim łukiem. Warto zapłacić trochę więcej za porządny, możliwie duży wolnoobrotowy wiatrak i cieszyć się ciszą Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2011 zgadzam się z Wami, ja kupiłem w innej firmie, tam była cena 7,99 zł + normalny koszt wysyłki. Tutaj wstawiłem ten link, żeby pokazać produkt. Na razie jeszcze go nie dostałem, ale jak paczka przyjdzie, to wypowiem się odnośnie jakości. Głośność to max 20 dB, więc cicho i nie będzie mi to w ogóle przeszkadzać, bo pewnie będą się załączać tylko w czasie dnia, gdy nikogo nie będzie w domu. Odnośnie oświetlenia, to też będę miał LEDy (150W), ale wolę dosłownie i w przenośni "dmuchać na zimne" Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Plewek01 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2011 ejerzyk, dokładnie z takiej samej podkładki mam zamontowane wentylatorki u siebie i podpięte to pod ładowarkę sieciową usb. Jeśli spodziewasz się dużego chłodzenia, to tu bym raczej sie nie nastawiał. Co do jakości standardowy chiński plasticzek - dość delikatny. Mam je wkręcone pod pokrywę przy oświetleniu i dają radę temp. utrzymać na poziomie ok.28 stopni (co prawda PowerCompact mocno grzeje). Wielkiego wiatru nie robią, ale zawsze coś. Co do głośności to fakt ciche, póki kurzu trochę nie złapią No i na plus, że świecą w nich dodatkowo małe niebieskie diody, które służą mi za oświetlenie nocne, bo w nocy też pracują aby te 28 stopni powoli zbić do 25. Cytuj Mój Nanokostek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach