Pietrek Zgłoś Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Witam, po powrocie z pracy zauważyłem, że od szkieletu mojej Euphyllii odpadła głowa i teraz spoczywa sobie na skale :| Co robić? wyciągnąć koralowca? Parametry wody się nie zmieniły, nie zmieniałem ostatnio właściwie nic, ostatnia podmiana miała miejsce 6 dni temu, wszystko otwiera się prawidłowo, a tu taki klops. Może położyć ją z powrotem na miejscu bo niezdara spadła? Dodaje zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/826/20110917205326.jpg/ Jeżeli to zły dział to poproszę jakiegoś moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Edytowane 18 Września 2011 przez Pietrek (wyświetl historię edycji) Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 27 Września 2011 Sama z siebie odpadła? jesl tak, co cos jest nie tak z kalcyfikacją, skoro szkielet jest tak kruchy, napisz cos o tym akwarium, parametry, swiatlo itd... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Września 2011 podobno euphilia kiedy jest jej bardzo zle moze porzucic szkielet i przeniesc sie w inne miejsce. Nie pamietam skad to wiem ale tak slyszalem. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 28 Września 2011 (edytowane) tak, na wieczną rafę... Niestety, z reguły tak to się kończy. Rzeczywiście chyba zależy to od ilości Ca, ale nie tylko, bo jak niski Mg, to cienko się wchłania Ca, chodź go dużo w wodzie. Poza tym z Euphyliami to już tak jest. Kupiłem kiedyś 3 szt. 2 poszły na piach jak wyżej koledze i d*pa. Trzecią usadziłem w rogu akwarium w zapyziałym miejscu. I co? Zaczęła się pięknie rozrastać. I wygląda na to, że jej dobrze. Pomimo chwiejności parametrów. Normalnie chyba loteria... (warunki transportu, poprzednie środowisko, temperatura w wodzie itd...) Edytowane 28 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Września 2011 Moze stala w za silnej cyrkulacji ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 28 Września 2011 gdzieś czytałem, że Euphylki nie lubią jak coś porasta ich szkielet w pobliżu główki, a na Twoim zdjęciu widać jakieś cosie. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 28 Września 2011 faktycznie, szkielet porastała pomarańczowa gąbka, cyrkulacja raczej sie nie zmieniła a euphylia stała przez ponad pół roku w tym samym miejscu, do akwarium dodaje ballinga, poziom Ca i Mg ostatnio spadł trochę wiec może to być przyczyną. Co ciekawe do dzisiaj siedzi na piachu i wyciąga polipy normalnie, może są trochę mniejsze niż przed przeprowadzką, ale żyje i wygląda dobrze. Myślicie, że wyjąć ją zawczasu, żeby pewnego dnia nie zaczęła się rozkładać i nie rozwaliła mi systemu? Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach