facta Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Witam jestem na etapie projektowania pierwszego akwarium morskiego 160l. Na pierwszy ogień idzie pudełko przelewowe jednak nie mogę nigdzie dorwać zwymiarowanego pudełka (popularnego z allegro) dlatego przedstawiam projekt i proszę o rzucenie okiem czy takie komory będą dobre. Śrubunki 2 x 32mm (spływ, rewizja), klejone wszystko acrifix 192. Wymiary podstawy to 194x208mm wysokość 184mm. Wszystko zrobione z plexi 4mm. Jeżeli wszystko będzie dobrze w tygodniu będzie wystrugane. Proszę o podpowiedz czy coś z tego będzie czy nie Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 czy tył nie powinien być ciut poniżej, żeby zaciągać wodę ? http://www.marinedepot.com/overflow_boxes_cpr-ap.html na dole strony masz tabele z wymiarami dla paru różnych pudełek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Też się nad tym zastanawiałem dlatego zadałem tutaj pytanie ale sugerowałem sie takim pudełkiem: Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 identyczne jak blau http://erybka.pl/product-pol-1116-Blau-Overflow-3000-Pudelko-przelewowe.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Wszystko jest okej, pudełko będzie działać, dodaj jeszcze coś do przyciśnięcia pudełka do szyby, żeby się nie bujało na krawędzi akwa. Wystarczy kwadracik 3x3 cm z wkrętem z plexy, który dokleisz poniżej tylnej ścianki (tej od strony akwarium). Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Fakt tylko sfazowanie poprawie żeby było takie samo Dzięki ejerzyk widziałem właśnie że ty też masz takie jeszcze tylko dwa pytania jakiej średnicy jest rurka odpowierzająca? i drugie czarna pleksa jest wyciągana żeby można było czyścić wnętrze czy to jest sklejone na stałe? Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Jako ze juz zrobilem pare pudelek - rowniez podobne do tego, to radze ci zebys boki robil z przezroczystego plastiku zeby widziec czy sie nie zapowietrza i czy cos nie wlazlo do pudelka Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Tak zapomniałem o tym napisać ale całe będzie z przeźroczystej plexi Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Czym wycinacie ścianki boczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valdi Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Musi byc szczelnie sklejone zeby sie nie zapowietrzalo. Czarna pleksa nie przepuszcza swiatla to glony nie beda rosly. A grubosc wezyka nie ma wiekszego znaczenia potrzebujesz go tylko po to zaby odessac powietrze. Cytuj 75 gal 6x54w T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2012 Dzięki za pomoc. Teraz pozostało wam tylko czekac co wykombinuje nanokaczor wszystko będę wycinał na swoich maszynach CNC jeżeli by coś chciał wal na priv Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2012 No pewnie, że będę chciał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 1 Lutego 2012 Efekt wczorajszego wieczoru: Narazie nie mogę go dokończyć bo muszę zamówić czarną pleksę tak jak mi Valdi podpowiedział cdn.. Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kukabana Zgłoś Napisano 1 Lutego 2012 jak szacujesz koszty zrobienia pudełka? Cytuj 63l + 14l i 27l cube po nich są już tylko wspomnienia (i graty po szafkach) 144 litry pasji 80x45x40h pacific sun 120w + 2x24w odpieniacz deltek mc500, koralia 2+ jebao rw-4, jager 200w, obieg tunze 2400 refugium z piachem +6w led Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 1 Lutego 2012 Na pewno nie więcej niż połowe ceny mojego konkurenta czyli blau albo jeszcze mniej. Jeszcze nie jestem w stanie dokładnie tego oszacować dopiero jak go skończę. Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Taadam (puszka dla zobrazowania że trochę to duże wyszło) Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 no... ładne cacko Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 tez sie zastanawiam nad zrobieniem pudelka ale czy takie jak Twoje mozna zrobić o połowę mniejsze. Oczywiscie przepływ bedzie mniejszy i pewnie do mniejszego akwarium starczyloby Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 Można bez problemu najlepiej zwęzić albo całe przeskalować : ) Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 Pełna profeska, bardzo eleganckie puzderko Kiedy zaczynasz produkcję seryjną? Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 bardzo ładne wykonanie pewnie coś z tego będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 moge poprosic o wymiarowke elementow? Moze byc w dowolnym rozszerzeniu. Tez bym sobie wycial na swoim cnc. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 Świetna robota i estetyczne wykonanie, brak rewizji to bolączka pudełek przelewowych i dobrze że pomyślałeś o dodatkowym otworze na rewizje. Ja w swoim pudełku na którym się wzorowałeś wykonałem z PVC klapkę nakładaną nad przestrzenią gdzie znajduje się grzebień, takie zabezpieczenie przed ślimakami i wyskakującymi rybami. Oczywiście na szczycie pudełka musi być możliwość odciągania nagromadzonego powietrza czyli zamontowany wężyk z zaworem odcinającym, ale pewnie o tym już wiesz. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 Dziękuje za takie opinie Oczywiście na szczycie już jest wykonany "kryształek" w kształcie kolanka z zaworkiem przeciwzwrotnym wieczorem dorzucę zdjęcie, kmirko pytanie do Ciebie czy u góry pudełka w części gdzie znajdują się rury od przelewu jest jakaś klapka do zamykania tej komory? nie chcę potem bubla chłopakom sprzedawać Nad przestrzenią gdzie jest grzebień w standardzie nie będzie klapki jak coś to dodatek ekstra : ) Co do produkcji to zostałem zasypany pytaniami na PW informuje wszystkich zainteresowanych że będę je produkował a wycena to już indywidualna sprawa w zależności od rozmiarów. Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 ...kmirko pytanie do Ciebie czy u góry pudełka w części gdzie znajdują się rury od przelewu jest jakaś klapka do zamykania tej komory? nie chcę potem bubla chłopakom sprzedawać ... Przestrzeń nad rurami odpływu jest otwarta ze swobodnym dostępem, nie ma uzasadnionej potrzeby montowania klapki w tym miejscu. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach