thomas516 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 Nie zamienił bym na inną rybę, jest piękny i każdemu polecam Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 4 minuty temu, thomas516 napisał: Nie zamienił bym na inną rybę, jest piękny i każdemu polecam Masz go w 125 L? Je mrożonki? Długo go masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 Mam go w kostce 150l, prawie rok, jest zarloczny i najaktywniejszych w akwa Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Lipca 2019 2 godziny temu, thomas516 napisał: [...]i każdemu polecam To chyba najmniej odpowiedzialna rada jaka na tym forum przeczytalem Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 7 godzin temu, thomas516 napisał: Nie zamienił bym na inną rybę, jest piękny i każdemu polecam to że jest piękny to racja,ale chelmon tez potrafi swoje nawet opierdzieli zoa,lpsy itd zależy od szt,więc ? Odp jest jasna,to ryba nie dla każdego zbiornika,czyli trzeba ją dobrać do odpowiedniej obsady ,sama miałam dylemat czy wprowadzić go do swojej obsady,nieszczęście w szczęściu że róże znikły zoa też i na tym przystopowal Więc podzielam też odp Bartka Pisales wcześniej o pokolcach i to wszystko w 150litrach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) Tak pokolce jeden z najmniejszych gatunków, mam 1,5 roku, w tej chwili ma jakieś 7cm, był jeszcze borsuk ale jak podrusl to poszedł na sprzedaż do większego akwa Edytowane 20 Lipca 2019 przez thomas516 (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 15 godzin temu, Tester napisał: To chyba najmniej odpowiedzialna rada jaka na tym forum przeczytalem Każdemu kto ma warunki, to oczywiste Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 ... trzymam Chelmona w setce z hakiem z kilkoma innymi rybami od kilku miesięcy i jest w super kondycji - litraż zupełnie mu nie przeszkadza natomiast znam zbiorniki ponad 500l-trowe w których Chelmon nie daje rady. Trzeba wiedzieć jak postępować z tą rybą. Nie o litraż tu chodzi a o dobranie obsady i dietę .... PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 13 minut temu, R.I.P napisał: ... trzymam Chelmona w setce z hakiem z kilkoma innymi rybami od kilku miesięcy i jest w super kondycji - litraż zupełnie mu nie przeszkadza natomiast znam zbiorniki ponad 500l-trowe w których Chelmon nie daje rady. Trzeba wiedzieć jak postępować z tą rybą. Nie o litraż tu chodzi a o dobranie obsady i dietę .... PK To co jeszcze razem z nim trzymasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) .... brzytewniki (7) , Maropharyngodon (2), para A.ocelaris black , H.cosmetus . Dodatkowo troche miękkasów i trzy ukwiały. Ryby zadowolone! Zbiornik bez odpieniacza i podmian ... na jednej gąbce i napowietrzaniu. PK Edytowane 20 Lipca 2019 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 Zakładam że ich zadowolenie jeszcze bardziej wzrośnie jak dodasz wiecej ryb. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 21 Lipca 2019 Z pewnością. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryzyk.fizyk Zgłoś Napisano 22 Lipca 2019 Mój Chelmon jest ze mną od prawie pół roku. Na początku był oczywiście problem z karmieniem. Jadł tylko żywy wodzień i to ze strzykawki bo dozowany bezpośrednio do zbiornika odpływał w siną dal zanim ryba zorientowała się że to pokarm. Potem mieszałem żywy wodzień z mrożonym i podawałem strzykawką. Jak zauważyłem że już wcina mrożony to odstawiłem strzykawkę i lałem bezpośrednio do zbiornika. Następnie dodałem do diety lasonogi, a w tej chwili wcina wszystkie mrożonki. Zawsze pierwszy do jedzenia i do obiektywu Suchego niestety nie je, ale obskubuje sobie skałkę ciągle, korali nie rusza, za to rurówki wyczyścił do 0. Jego najlepszy kumpel to Centropyge Loriculus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal_Mat Zgłoś Napisano 29 Lipca 2023 Odkopię trochę temat i podzielę się doświadczeniem z tą rybą, która u mnie jest od 07.01.2017 i żyje do dzisiaj. Moim zdaniem jest ona bardzo trudna w utrzymaniu i nie bez znaczenia są parametry wody w jakiej żyje tzn im bardziej obniżamy azotany i fosforany tym większy jest problem z jej wyżywieniem. Ogranicza, a nawet przestaje jeść mrożonki i marnienie. Taki wniosek wysnułem na własnych obserwacjach. Skałę w akwarium mam tak ułożoną, żeby miał możliwość żerowania w jej zakamarkach. W skutek podwyższonych azotanów ( u mnie 10-25ppm) i fosforanów (max 0,25ppm) wiać, że ma bardzo dużo naturalnego pokarmu, gdzie zdarza się, że rano nawet nie zwraca uwagi na mrożonki. Wieczorem zaś gania i ustawia inne ryby po kątach. Jak gdzieś wyżej pisałem był wpuszczony jako ;pierwszy do nowego akwarium i żyje do dnia dzisiejszego. Czy kupiłbym drugi raz, odpowiedz brzmi nie, lepiej żeby żył sobie na rafie, a nie w naszych zbiornikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach