peterbart1976 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 witam jestem posiadaczem akwa dopiero 4 miesiące i nie wszystko jeszcze wiem nie bylo mnie w domu prawie 1,5 miesiąca (opiekę przejeła żona) po moim powrocie zobaczyłem dziesiątki małych rozgwaizd (o różnej liczbie ramion max 7) czy to plaga czy porzyteczna rzecz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) cześć są to http://pl.reeflex.ne...rina_sp. 01.htm ja bym pozbył się ich nie zbyt chciani lokatorzy, nie które lubią podgryzać korale. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez Wieczny (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 A ja uważam, że są pożyteczne bo zjadają glony i resztki pokarmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 i bądz tu mądry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 i Wieczny i nanokaczor mają rację, ale ja czasem robię z nich czystkę, bo rzeczywiście czasem przyssiewają się do zoasów, czy wchodzą na ełylkę, a to jest niepotrzebny dla nich stres. Poza tym zostawiają też białe ślady na glonach wapiennych. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
embraer170 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 Mam je u siebie, nie zauwazylem zeby szkodzily, a tylko jedza glony ze skaly i szyby Cytuj Akwarium 126l 2 x optiwhite, 4x24W T5, Deltec MCE600, 15kg LR, 9kg LS, euphyllia paraancora, zoanthusy, discosomy, rhodoactisy, xenia, sinularie, caulastrea, quadricolor, cribrinopsis crassa, brzydal, błazny, kraby, ślimaki, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Są to rozgwiazdy Asterinki. Jak już je masz -toś przepodł-Praktycznie bez krewetki Arlekin która żywi się tylko rozgwiazdami, nie jesteś w stanie się tego pozbyć. Możesz ograniczyć jej populację, co jakiś czas zgarniając je rano z przedniej szyby, siatką na ryby. Nad ranem zazwyczaj często na nią włażą. Na drugi raz nie wyjeżdżaj na tak długo z domu. Pozdrawiam. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez godeusz (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Pucek Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 Ja często ściągam z szyb po kilka sztuk. W ten sposób ograniczam ich populacje w akwarium, bo gdybym tego nie robił, czekała by mnie plaga małych rozgwiazdek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 Nigdy nie traktowalem ich jako plage choc mialem ich na prawde sporo Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 część z nich - takie bardziej szare skutecznie zjadają clavularię - widać ich dobrze wieczorem/w nocy jak clavularia się zwinie a one jeszcze nie zejdą Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2012 Jak Tester. Poza tym, czyszczenie skaly z glonow wapiennych zaczynam uwazac za zjawisko pozytywne Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach