fal Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Obserwuje w moim zbiorniku , że moje SPS są raczej cienkimi badylami niż grubaskami , od czego to zależy ? Z moich przemyśleń wynika , że może to być spowodowane zbyt ubogą wodą w jakieś składniki , tylko jakie ? tego nie potrafię już powiedzieć. Mam spory problem z Acroporą gdy ją przywoziłem była bardzo grubaśna i miała szkielet zielony , dzisiaj u mnie wygląda jak suchy wiór sprawia wrażenie zagłodzonej strasznie mnie to męczy i muszę znaleźć przyczynę , może coś Wam wpadnie do głowy Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 a karmisz korale ogólnie???? Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Może kH? Ja np mam inny problem - korale nie oblewają mi prawie w ogóle stopy. kH mam 6. Mam zamiar podnieść do 7-7,5 - przez miesiąc trzymałem takie i oblewanie stopy było. No i szkielet też wtedy był grubszy...to takie moje dywagacje ;] Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 a karmisz korale ogólnie???? W zasadzie codziennie Coral Vitalizer w ilości cała pipetka , nie bawię się w kropelki. Dwa razy w tygodniu ReefPerls i raz w tygodniu amino. Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 @fal stosujesz ABCM?? Ja raz lub dwa razy w miesiącu wlewam po 4 ml tych płynów i widać po koralowcach, że są bardziej "puszyste", mają intensywniejszy kolor no i są "grubsze". Wcześniej jak nie lałem to kolory robiły się wyblakłe, a koralowce właśnie takie "niedokarmione" chrusty. Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 @fal stosujesz ABCM?? Ja raz lub dwa razy w miesiącu wlewam po 4 ml tych płynów i widać po koralowcach, że są bardziej "puszyste", mają intensywniejszy kolor no i są "grubsze". Wcześniej jak nie lałem to kolory robiły się wyblakłe, a koralowce właśnie takie "niedokarmione" chrusty. W tej chwili leję około 20ml tygodniowo K+ , A- Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Darek w magazynie "Koral" 3/2012, strona 28 jest artykuł H.W. Ballinga, jest kilka zdań, które mogą częściowo odpowiedzieć na Twoje pytania. Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Darek w magazynie "Koral" 3/2012, strona 28 jest artykuł H.W. Ballinga, jest kilka zdań, które mogą częściowo odpowiedzieć na Twoje pytania. Niestety nie mam tego korala (: Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Podaj maila to podeślę skan. Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Darek w magazynie "Koral" 3/2012, strona 28 jest artykuł H.W. Ballinga, jest kilka zdań, które mogą częściowo odpowiedzieć na Twoje pytania. A może byś w kilku zdaniach streścił o co chodzi? Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Tak, stanowczo popieramy prośbę o streszczenie. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Potas? Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Wszystkich zainteresowanych proszę o maile na priv. Artykuł jest obszerny i nie chcę w jakikolwiek sposób go modyfikować, bo nie czuję się na siłach, aby streszczać artykuł legendy akwarystyki. Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Potas? Też tak myslałem , ale potas mam na poziomie 360 więc tragedii nie ma Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 hmmm a nie powinien byc blizej 420? Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Ja wspominałem kiedyś o dobrym artykule z tego magazynu na temat ozonu,z resztą bardzo pozytywnemu.Tak ogólnie to można wstawiać skany takich artykułów czy trzeba mieć pozwolenie ? Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 trzeba miec, ale jak przewalisz przez recognite to chyba nie. Lub napisz... zrodlo: Korale :-) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) trzeba miec, ale jak przewalisz przez recognite to chyba nie. Lub napisz... zrodlo: Korale :-) Powielanie bez zgody wydawcy w jakiejkolwiek formie prawnie zabrobione ;-) OCR (Recognita) też. Edytowane 4 Listopada 2012 przez adam_s (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Tak na szybko. Hans Werner Balling pisze, że odpowiednia ilość cynku i niklu może powodować lepsze rozkrzewianie i grubsze przyrosty korali Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 A światło nie ma wpływu??? jak jest go mało to korale bedą rosnąć szybko do światła i wtedy mogą mieć cieńke badyle a gdy światła jest oki lub za duzo mogą sie rozrastać na boki i iść w grubosc, ale to tylko moje zdanie. Cytuj 155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu 1 litr NP reducing biopellets BK 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Robert to też prawda ale to wplywa chyba bardziej na stosunek przyrostow w gore i w poprzek - tak mi sie wydaje. Nie na sama grubosc szkieletu Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Ja kiedys, gdzies uslyszalem, ze sps jak maja nie najlepsze warunki wtedy buduja cienki szkielet, zeby latwiej mogly byc ulamane np. przez prad wody, ryby cokolwiek, aby moc w ten sposob zmienic lokalizacje na cos bardziej odpowiadajacego. Wtedy brzmialo to przekonywujaco. Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Robert, dobrze piszesz. Fal, a może byś jakas fotki wstawił tej acry? A tak przy okazji to moim zdaniem bardzo mocno przedawkowujesz cv, nie wiem ile lejesz amino, ale jeśli tyle co cv ro też przelewasz, a co do grubości to Brzydzi dobrze pisze;-) Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 Seb , mam zbiornik który ma 4 lata w zasadzie jest mocno zarośnięty ryby juz nie maja gdzie pływać , ale wracając do dawkowania amino podaję w ilosci trzech kropi dwa razy w tygodniu więc o przedawkowaniu raczej nie ma mowy , co do CV nie widzę w zasadzie żadnych różnić czy podaję 5 kropelek czy 10 korale jakie były takie są ani jaśniejsze ani ciemniejsze. Co do światła no cóż świecę 12 x 54 zbiornik ma wysokość 50cm więc ze światłem nie powinno być problemu , co do zdjęć jutro zapodam. Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Seb a nie pisałeś kiedyś o zależności występowania danego gatunku w naturze do jego środowiska ( silne prądy grube szkielety )? Edytowane 4 Listopada 2012 przez azja-83 (wyświetl historię edycji) Cytuj .:: 300L ::. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach