minio_p Zgłoś Napisano 8 Listopada 2012 Witam szanownych forumowiczów Mam kilka pytań odnośnie tej rybki, a mianowicie: 1. Czy jest agresywna w stosunku do wspólmieszkańców? 2. Ile sztuk można trzymać w 200 l. akwarium? 3. Czy mogą być utrzymywane pojedyńczo, czy lepiej w parach czy w większej ilości? 4. Czy płeć jest u nich zdeterminowana w momencie poczęcia, czy płeć zmieniają w ciągu życia? 5. Jeżeli płeć jest zdeterminowana to jak ją rozpoznać? 6. Czy mogą być hodowane z Grammą loreto? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Czyżby ten gatunek był tak rzadki w domowych akwariach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) 1) Ja nie zauważyłem żadnej agresji 2) Obstawiał bym 2 sztuki - tj konkretnie parę 3) Zgodnie z moją wiedzą raczej dokładnie jak punkt wyżej - edit: reeflex twierdzi że lepiej parę 4) Nie wiem - do doczytania 5) Samiec ma wydłużoną dolną część płetwy ogonowej 6) Nie wiem Jak się mylę - niech mnie ktoś poprawi pozdrawiam Paweł Edytowane 9 Listopada 2012 przez Fox (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 1) u mnie czasem pogoni Nemateleotris decora, ale nic groźnego, poza tym spokój 2) 1 lub 2 3) mogą być pojedynczo, może być parka 4) samiczka może stać się samcem, ale w drugą stronę już nie 5) po kształcie płetwy ogonowej wyrośniętego osobnika 6) raczej będzie walka Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) 1. Mam 4 sztuki od prawie tygodnia i nie wykazują żadnej agresji wobec mieszkańców akwa. 2. 1 lub 2 (parka). 3. Ponoć jedna potrafi się stać agresywna ale nie wiem ile w tym prawdy. Lepiej parkę. 4. Nie wiem 5. Dorosły samiec ma miecz na dole ogona(zaostrzenie) a samica ma zaokrąglony ogon. 6. Nie mam tej rybki więc się nie wypowiem. Z rybami to jest różnie to zależy od osobnika. Edytowane 9 Listopada 2012 przez akwarystka (wyświetl historię edycji) Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Mam jedna w 300l. juz kilka razy myslalem przerobieniu jej na sushi - niestety zawsze ucieka... 1. Czy jest agresywna w stosunku do wspólmieszkańców? - tak - jak zobaczy cos podobnego ksztalem i kolorem to leje. 2. Ile sztuk można trzymać w 200 l. akwarium? - u mnie jedna jest az nadto 3. Czy mogą być utrzymywane pojedyńczo, czy lepiej w parach czy w większej ilości? patrz pkt 2. 4. Czy płeć jest u nich zdeterminowana w momencie poczęcia, czy płeć zmieniają w ciągu życia? - nie wiem 5. Jeżeli płeć jest zdeterminowana to jak ją rozpoznać?nie wiem 6. Czy mogą być hodowane z Grammą loreto? Patrz punkt 1. Pozdrawiam. P.S. nie oddam bo bardzo lubie moja Fredzie mimo ze zolza Generalnie mila, spokojna dopoki nie zobaczy czegos podobnego do siebie. Podejrzewam ja o wykonczenie 2 babek Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 Dziękuję pięknie wszystkim za odpowiedzi. Z tego wynika, że albo fridmani, albo loretka (chyba że bardzo duży zbiornik). Trochę szkoda bo jeden i drugi gatunek bardzo mi się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinM Zgłoś Napisano 9 Listopada 2012 co do pkt.6 - w poprzednim zbiorniku (1300 l) wpuściłem obie te rybki i gramma zatłukła fridmani Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach