Ferag Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 O tej porze slonce swieci bardzo nisko i dostaje sie daleko w glab pokoju gdzie stoi moj zbiornik. Dzisiaj zauwazylem cos dziwnego czego wczesniej nie widzialem. Zwierzeta braly kapiel sloneczna wszystkie w jednym miejscu tam gdzie najmocniej dochodzilo swiatlo sloneczne. Kolor w akwarium po oswietleniu przez slonce byl taki jak po oswietleniu HQI 6000K wiem bo takie krotko jakis czas temu uzywalem. Jak myslicie przeciez ta barwa jaka my uzywamy w swoich zbiornikach nijak sie ma do barwy swiatla slonecznego wszystko bylo bardzo zolte a nie niebieskie. Rozumiem ze moj zbiornik nie znajduje sie 15 metrow pod woda tylko stoi bezposrednio na lini swiatla slonecznego. Ale generalnie zainteresowala mnie reakcja zwierzat. Zobaczcie ten . Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Zwierzaki bardzo lubią takie światło słoneczne, w końcu na rafie w płytszych miejscach mają podobnie. A my trzymamy je w oświetleniu o barwie ze znacznie większych głębokości, bo tak jest ładniej. Wnętrza w półmroku też fajnie wyglądają, ale kto chciałby w nich non stop przebywać? Zwierzakom też się należy coś od życia Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Zauwazylem, ze gdy akwarium jest mocno oswietlone, to ryby czuja sie pewniej. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 http://nano-reef.pl/topic/49781-usytuowanie-akwarium/ Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Moje też kochają słońce. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Moje akwarium stoi w na bocznej ścianie w drugim końcu pokoju daleko od okna i przez pewien czas okno zasłoniłem bo mniej światła, tak było fajnie bo efekt tylko światła z akwa, ale od pewnego czasu okno jest cały czas odsłonięte i wpada nawet sporo światła słonecznego i jest o wiele ładniej. Zwierzaki zadowolone, bardziej się pompują, ryby jakieś takie śmielsze, kolory też ładniejsze. Tylko szyby trzeba częściej czyścić. Ale jak dla mnie to różnica spora i to na lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Ja w dzień wcale nie świece i zwierzaki normalnie się zachowują nawet na świetle pokojowym, światło włącza się o 16:00 i świeci do 0:15 czyli 8 Godzin Edytowane 21 Listopada 2012 przez michalzgierz1989 (wyświetl historię edycji) Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 30 Listopada 2018 Bardzo ciekawy temat.U mnie akwarium też stoi w takim miejscu gdzie wpada bardzo dużo światła słonecznego.Zauważyłem, że ryby są szczęśliwe i korale znacznie lepiej się pompują.Wcześnie zasłaniałem żaluzje bo się bałem, że to może mieć jakiś negatywny wpływ. Jak jest u was z tym na chwile obecną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach