Komarek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2015 Kanał - moc min na 0. Wyłączy si3 o godz. Podanej jako stop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Na min 0, niestety ale diody się delikatnie świecą. OK gasną ale totalne wygaszenie trwa z 10 sekund. WIem że driver ma OFF, ale nie chciałem dodatkowych pinów wykorzystywać. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2015 Te drivery tak mają. Mi też delikatnie świecą. Żeby było śmieszniej - nie wszystkie i nie zawsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) A mierzyliście ile wat biorą wasze lampy ? Ja na razie mam podłączone 2x10 wat mix 6rb 3cw, i 6x 1wat = 26 wat. kanal 1 10w szeregowo, kanal 21w szeregowo. drivery ustawione na 1050mA. 10 watówki docelowo wymienie na kilka 140000k i RB osobno, dla mnie mix za niebiesko. Zasilacz 24V 6,5A impulsowy meanwell rs-150-24. Lampa bierze w obecnej chwili 58wat. Zauważyłem że jak PWM ustawie na 50% to wtedy mam 27Wat, im wyzej pwm tym szybciej przybywa watów. Co myślicie o nocnym ?? bije się z myślami czy mi to potrzebne. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 Jeśli upierasz się się co do nocnego oświetlenia to u mnie 2 nitki niebiekich wysterowanych na 1% 12szt 3w ledwie świecą. Natomiast 3sz uv na 1% to prawie zerowe światło. Tak więc zbędne jest montowanie kolejnych diód dla oświetlenia nocnego. Można to osiągnąć tym co masz w lampie. Rybą światło w nocy jest zbędne bo mają linię boczną, a korale przy symulowanym księzycu mogą się rozmnażać płuciowo co też jest niepożądane. Pozostają więc tylko względy estetyczne dla naszych oczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 OK dzięki, kanał niebieski 1% i pozamiatane A sprawdzaliście ile ledy mają wat a ile faktycznie bierze lampa ?? Bo u mnie 30w ledow bierze 58wat z sieci. A docelowo chce dolozyc do 100-120wat ledow. Ale np dołożenie led 1w do tych 30 powoduje zwiekszenie na 59wat. W lampie będą 3 kanały: kanal 1 ledy 10wat kanal 2 rb kanal 3 cw. Do którego kanału najlepiej dołożyć UV ?? Mam też 2 różowe. Zastanawiam się czy do białego czy niebieskiego kanału ?? W ogóle podoba mi się akwarium: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2395693&page=2 Lampa led + t5. Jak myślicie jak dobrać kolory ledów i jakie t5 aby osiągnąć taki efekt, bardzo mi się podoba ta różowa poświata. Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 Co do uv to mają one 350 - 750 mA więc zasadniczo prądowo nie pasują ani do białych (1500mA) ani do niebieskich (1000mA). Najlepiej zastosuj dodatkowy driver i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 Albo UV 5W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 Albo UV 5W... uv 5w ma 500 mA więc dalej d*p..... zostaje driver. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 5W Dual Core Star High Power 420nm Super Actinic LED,Epistar http://www.lck-led.com/dual-core-star-high-power-420nm-super-actinic-epistar-p-1072.html (udostępnij z CM Browser) Wiecej niż 500mA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Kupił ktoś z Was moduł główny z tej aukcji: http://allegro.pl/arduino-uno-r3-atmel-atmega328-klon-avr-najtaniej-i4878649969.html ? Dzisiaj takowy dostałem. Po podłączeniu zasilania zamiast mrugającej jednej diody, ciągle dwie świecą na czerwono: L i ON . Gdy załaduję szkic, na dole pojawia się, że Ładowanie zakończone pomyślnie, niżej wielkość binarna szkicu, a jeszcze pod tym: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 . Niby podczas ładowania dioda powinna mrugać, ale nic takiego nie ma miejsca. Po zakończeniu ładowania również nic się nie dzieje. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Prawdopodobnie w Arduino IDE masz wybrany zły model płytki lub zły port Com. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2015 Nie w tym był problem. Musiałem wgrać odpowiedni sterownik z jakiejś chińskiej strony, potem kilka zmian w programie i wszystko gra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2015 Dwa dni temu dostałem paczkę z chin i własnie zbudowałem sterownik na UNO i chciałem zaoszczędzić na połączeniach, wiec postanowiłem zrobić połączenie LCD na szynie I2C, korzystając z innych projektów wykorzystujących własnie takie podłączenie wyświetlacza. Jestem kompletnym laikiem (dwa dni się tym bawię ), jeśli chodzi o programowanie i arduino wiec zakładam, że za bardzo namieszałem w programie. Wszystko co robiłem, to z przykładów z Youtuba i tu kończy się moja wiedza. Pierw miałem kłopot z podświetlaniem samego LCD, a później stało się to, że program się zawiesza po kilku minutach i na LCD są same krzaczki. Robił już ktoś taka wersje na I2C ? Może ktoś pomoże ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2015 Zapytam profilaktycznie - lutwałeś stacją lutowniczą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2015 Przecież nie transformatorową. Mam stacje Xytronic LF-369D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2015 Kup po prostu 3 drivery z 3 linka. W 1 aukcji jest napisane 1W 350A, to jak chcesz podpiąć te kanały czerwone i niebieskie ?? na każdą diodę 1 driver ?? bez sensu. Kup 3 drivery z 3 aukcji. driver 1 - 2x czerwone - szeregowo - 350mA drvier 2 - 3 x niebieskie - szeregowo - 350mA driver 3 - 9x biale. 3 paski po 3 diody - 1050mA łącznie 1750mA. A driver z ebay jest zły? Różnica w cenie jest znaczna dla mnie. Mając driver, muszę dobrać rezystor do podłączeni led, czy bezpośrednio do drivera podłączam diody bez rezystora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 A driver z ebay jest zły? Różnica w cenie jest znaczna dla mnie. Mając driver, muszę dobrać rezystor do podłączeni led, czy bezpośrednio do drivera podłączam diody bez rezystora? Diody bezpośrednio pod driver. Rezystory się daje jeśli nie ma drivera. Powinien też być OK, na allegro znajdziesz w podobnej cenie: http://allegro.pl/driver-p4115l-led-100ma-300ma-450ma-600ma-pwm-lin-i4999378349.html Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pkucaba Zgłoś Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki autorowi postu mam uruchomiony sterownik na arduino Mega . Trzy kanały led i cztery przekaźniki + czujnik temperatury Projekt adoptowany jest do akwarium roślinnego , ledy białe , czerwone i niebeskie a kanały chłodzenie led, nawozy, co2 i wyłącznik zasiania. Podoba mi się ta wersja. Próbuję ją załadować do Uno, ale popełniam jakiś błąd. Na wyświetlaczu mam krzaki. Oczywiście zmieniłem ustawienia pinów w programie. Niestety poznaję dopiero arduino i c więc pewnie popełniam głupi błąd. Drugie pytanie dotyczy innych wersji (programów). Czy normalne jest odświeżanie ekranu (mignięcie) co sekundę? Czy to również mój błąd? Jeśli to normalne i czy można odświeżać rzadziej lcd, wyrzucając oczywiście sekundy z zegara? edytowałem bo: Znalazłem swój błąd. Nie poprawiłem w kodzie wszystkich pinów wejściowych. Niestety dalej mam jakieś błędy. Edytowane 3 Lutego 2015 przez pkucaba (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Chyba najnowsza wersja (w pierwszym poście) ma odświeżanie zegara co minutę (lub w miarę potrzeb), więc już nie mruga Edytowane 3 Lutego 2015 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 3 Lutego 2015 Niskie pokłony autorowi za założenie tego wątku. Złożyłem całość, narazie tylko na płytce stykowej, i co? działa!!! Zmontowałem to na LCD-ku 20x4, zmodyfikowałem nieco ekran startowy i wyłączyłem w sofcie wentylator po to aby czujnik temp. pokazywał temp. radiatora. Satysfakcja gwarantowana . Muszę teraz wszystko z ledami i zasilaczami poskładać w całość i stworzyć z tego lampę. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Jak ustawię pwm na 1% dla kanalu niebieskiego jako noce to czy jest to bezpieczne dla diod ?? Zauważyłem że wtedy migają, stabilnie świecą dopiero od około 15%. Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertww Zgłoś Napisano 23 Lutego 2015 Witam. Jeśli jest ktoś zainteresowany Arduino Mega z dotykowym LCD to mam taki zestaw na pozbyciu (aktualnie wgrany soft od sterownika STILO) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2015 Robertww Priv Cytuj .:: 300L ::. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 24 Lutego 2015 Jakiś czas temu doszła do mnie paczka z chin dopiero w ten wekened działałem w tej sprawie: mam Przypominam: chcę podłączyć led do Arduino na 3 kanały -kanał niebieski 3 diody -driver - kanał czerwony 2 diody -driver - Kanał biały 13 diod - Driver Zasilacz 12V 1A i 12V 2A. może kupie kiedyś zasilacz 12V 3 A. Możecie mi poradzić jak to optymalnie połączyć? teraz ma tylko połączony kanał niebieski 3 diody w szeregu i kanał czerwony 2 diody w szeregu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach