Gość Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 bateria nie styka lub do wymiany (o prawidłowość połączeń nie pytam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 To nie wina baterii a błąd fabryczny płytki zegara. Na 10 sztuk na bank 3 nie chodzą. Odradzam kupowanie po kilka złotych od niesprawdzonego sprzedawcy. Znalazłem na jakimś forum sposób przeróbki płyty zegara, natomiast nie zadziałał. Z baterią czy bez efekt jest ten sam ....... Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 To nie wina baterii a błąd fabryczny płytki zegara. Na 10 sztuk na bank 3 nie chodzą. Odradzam kupowanie po kilka złotych od niesprawdzonego sprzedawcy. Znalazłem na jakimś forum sposób przeróbki płyty zegara, natomiast nie zadziałał. Z baterią czy bez efekt jest ten sam ....... A jak się ma sprawa z RTC DS1307 I2C, tez będzie chodzić dobrze na tym.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Jaki czujnik temp? jeżeli ds18b20, to musisz jeszcze pomiędzy v5 i sygnał dołożyć rezystor 4,7k. http://akademia.nettigo.pl/ds18b20/ Tak, mam ten czujnik. Akademie przeczytałem całą i nic. Przyznam tylko że próbowałem odczytać bez rezystor( nie posiadam takowego, musze kupić) Jak kupie to sie odezwę. #include <OneWire.h> const byte ONEWIRE_PIN = 20; // Numer pinu cyfrowego czujnika OneWire onewire(ONEWIRE_PIN); void setup() { while(!Serial); Serial.begin(9600); } void loop() { byte address[8]; onewire.reset_search(); while(onewire.search(address)) { if (address[0] != 0x28) continue; if (OneWire::crc8(address, 7) != address[7]) { Serial.println(F("Błędny adres, sprawdz polaczenia")); break; } for (byte i=0; i<8; i++) { Serial.print(F("0x")); Serial.print(address[i], HEX); if (i < 7) Serial.print(F(", ")); } Serial.println(); } while(1); } Pinki, dzięki za kod. Sprawdzę go ale wydaje mi się że mam taki sam. Czy jest możliwe że to przez rezystor port nie widzi adresu ??? Zresztą sprawdze sam:) Narazie dzięki chłopaki. Chłopaki jeszcze jedno pytanko jak ustawić czas, bo nie wiedze w moim kodzie żadnych numerków a port pokazuje mi rok 2010 i jakąś dziwna datę i godzinę? Zestaw nie ma przycisków chcę wszystko mieć wgrane z PC, godzine czas załączania itp. Da rady tak??? Zestaw mam Arduino Mega, wyświetlacz 4x20 na I2C, zegar RTC13 ( nie pamietam już dalej jaki), czujniki te ds18b20. Klawiature, czy przyciski brak. Nie wiedziałem co kupić, ewentualnie polećcie jakie to dokupie, bo faktycznie może lepiej sterowac przyciskami niz za każdym razem kompa podpinać. Dajcie jakiś namiar co kupić z klawiatury. Z góry dzieki, choć pewnie sie jeszcze odezwę. Dla potomnych, wszystko było sprawne Winą był rezystor za 20 gr. A ja tydzień kombinowałem co jest grane. AMATOR. Dzięki panowie. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Margolee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2015 Witam, próbuję skompilować ten projekt w najnowszej wersji 1.1 niestety wypluwa mi błąd: "'stratTimeMenuCH' was not declared in this scope" Wyjaśni mi ktoś o co w tym chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Panowie, potrzebuję pomocy, wywala mi błąd DallasTemperature sensors(&oneWire); mam ściągnięte biblioteki lecz i tak zatrzymuję się w tym miejscu. Zależy mi na 3 kanałach PWM i pomiar temperatury. Mam Arduino Mega, adres czujnika odczytany zegar też działa w porcie szeregowym OK. Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Podeślij kod to postaram się pomoc Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 może powinniśmy zacząć jaki błąd? ja miałem błąd w stylu dallas temperature sensor uncategorize. I wtedy trzeba było znaleść w bibliotece category=sensor i i zmienić na sensors czy jakoś tak, dokładnie nie pamiętam. Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Podeślij kod to postaram się pomoc Tapnięte mobilnie Gothmog, dzięki za chęć pomocy. Pinki podesłał mi swoją bibliotekę Dallas Temperatre i wgrało się bez problemu. Już się nie krzaczy. Teraz mam inny problem, podłączyłem keypad shield tak jak Pinki mi napisał i d...a. Swieci tylko górny pasek "kostki" bo danych nie widać. Podłączenie keypad shield jest następujące Od przycisków ( czyli pod wyświetlaczem w prawo) - RST, 5V,GND,A0 ( tak też jest wpięte w arduino MEGa) Nad wyświetlaczem jest 16 pinów ( od środka wyświetlacza w prawo) Pinki mi podał takie podłączenie PIN13 ( jest to pin 9 od lewej z tych 16) do 26 w arduino PIN12 ( jest to pin 10 od lewej z tych 16) do 27 w arduino PIN11 = PIN 22 w arduino PIN 3 ( jest to pin 12 od lewej z tych 16) = PIN 23 w arduino PIN2 =PIN 24 w a... PIN 1= PIN 25 w a... Czy tak ma być podłączony keypad ??? bo soft się wgrał a nic nie widać prócz jednego rzędu "kostek" może powinniśmy zacząć jaki błąd? ja miałem błąd w stylu dallas temperature sensor uncategorize. I wtedy trzeba było znaleść w bibliotece category=sensor i i zmienić na sensors czy jakoś tak, dokładnie nie pamiętam. Przecież masz podane jaki błąd??? ale tak jak pisałem biblioteka Dallas Temperature od PINKI załatwiła sprawę Mój post wyżej:) Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Margolee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Panowie nikt nie ma podłączonego keypada shielda 2x16 do mega??? Plizzz obczajcie u siebie i napiszcie jak to ma być. Wszystko mam popodłączane i du...a stoje w tym miejscu i nie wiem co dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 ja nie mam LCD ale "poczytaj" to: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Witm, Mam dziwny problem z arduino uno. Wcześniej używałem jedynie pinow PWM 3,5,6, ale teraz potrzebuje skorzystać z pozostałych i na tę chwile nie wiem czemu ale działają jedynie 3,5,6 a reszta nie. kod: void setup() { // put your setup code here, to run once: pinMode(3,OUTPUT); pinMode(5,OUTPUT); pinMode(6,OUTPUT); pinMode(9,OUTPUT); pinMode(10,OUTPUT); pinMode(11,OUTPUT); } void loop() { analogWrite(3,30); analogWrite(5,30); analogWrite(6,30); analogWrite(9,30); analogWrite(10,30); analogWrite(11,30); } EDYTA: Połączone mam 15 driverów darelteka, 5 drivery CW po 6 diod do PWM 3 8 drverow RB po 6 diod do PWM PIN 5 1 driver UV z 3 diodami PIN 6 I te powyższe działają. 1 driver z kolorkami 6 diod PWM PIN 9 lub 10 lub 11 i w żadnym nie działa, ale jak przepnę sam kabel PWM i dołącze go jako dodatkowy driver do CW/RB/UV to świeci tak jak powinno. Nie wiem co jest grane. W tej chwili podepnę go pod UV, ale ostatecznie chciałbym kolorki mieć na osobnym PWM. i może rozdzielić białe na 2 kanały bo z jednej strony skała jest wyżej to pare procent bym osłabił te wiązkę. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 Witam, próbuję skompilować ten projekt w najnowszej wersji 1.1 niestety wypluwa mi błąd: "'stratTimeMenuCH' was not declared in this scope" Wyjaśni mi ktoś o co w tym chodzi ? Witam, mam ten sam problem, ktos wie jak to rozwiazac. Wczesniej bylo wszystko ok przy wczesniejszych probach ale mialem problem z RTC i wszystko wywalilem, teraz zaladowalem na nowo i wywal mi ten sam blad: "'stratTimeMenuCH' was not declared in this scope" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 23 Marca 2016 Jutro sprawdzę o co może chodzić. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 23 Marca 2016 Jutro sprawdzę o co może chodzić. Dzieki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Nie próbowałem, ale chyba trzeba by do pliku nagłówkowego aqualight.h, za #endif dodać deklaracje funkcji , tak że plik ten będzie wyglądał jak poniżej: #ifndef _TIME #define _TIME typedef struct TIME { unsigned char hour; unsigned char minute; unsigned char second; } TIME; #endif void minPowerMenuCH(byte); void maxPowerMenuCH(byte); void stratTimeMenuCH(byte); void endTimeMenuCH(byte); void brightenTimeCH(byte); void durationTimeCH(byte); void dimmingTimeCH(byte); void duskPowerCH(byte); Edytowane 24 Marca 2016 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 24 Marca 2016 Nie próbowałem, ale chyba trzeba by do pliku nagłówkowego aqualight.h, za #endif dodać deklaracje funkcji , tak że plik ten będzie wyglądał jak poniżej: #ifndef _TIME #define _TIME typedef struct TIME { unsigned char hour; unsigned char minute; unsigned char second; } TIME; #endif void minPowerMenuCH(byte); void maxPowerMenuCH(byte); void stratTimeMenuCH(byte); void endTimeMenuCH(byte); void brightenTimeCH(byte); void durationTimeCH(byte); void dimmingTimeCH(byte); void duskPowerCH(byte); A gdzie znajde takowy plik nagłówkowy aqualight.h.? Bo nigdzie w zadnym kodzie nie ma ani fragmentu tego co dodales powyzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 A gdzie znajde takowy plik nagłówkowy aqualight.h.? Bo nigdzie w zadnym kodzie nie ma ani fragmentu tego co dodales powyzej. Znow sie do tego przysiadlem, i znalazlem to w sterownik.h, ale po wprowadzeniu powyzszego do kodu jak radzil nanorafa teraz przy probie zaladowania wywala mi taki blad: 'setDateDs1307' was not declared in this scope Ktos mi z tym pomoze.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Komunikat jest taki jakby nie miał biblioteki zegara. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Komunikat jest taki jakby nie miał biblioteki zegara. Wysłane z galaktyki S4 Biblioteki mam, wiec nie wiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Może nie takie jak potrzeba, miałem takie komunikaty przy skopanych bibliotekach. Miałem je również gdy używałem najnowszej wersji IDE, nie znalazłem sposobu i zainstalowałem wersję 1.6.0 i na niej o dziwo mi biblioteki działały. Gdzieś znalazłem info, że to jest najwyższą wersją która nie robi problemów. Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 26 Maja 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekUK Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Może nie takie jak potrzeba, miałem takie komunikaty przy skopanych bibliotekach. Miałem je również gdy używałem najnowszej wersji IDE, nie znalazłem sposobu i zainstalowałem wersję 1.6.0 i na niej o dziwo mi biblioteki działały. Gdzieś znalazłem info, że to jest najwyższą wersją która nie robi problemów. Wysłane z galaktyki S4 Ok, pobawie sie z bibliotekami i sprobuje z zainstalowac ta starsza wersje 1.6.0. Dziekuje, za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ravi Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2016 grafika mi nie działa nie mogę jej odpalić proszę o rozwiązanie problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczor4011 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2016 Panowie moje gratulacje! Dzieki wam zakupilem arduino i zaczalem zabawe. Testowalem chyba wszystkie dostepne tu odmiany kodu, lecz w kazdej mi czegos brakuje... Narazie nie mam ledow, takze sterowanie pwm nie jest mi potrzebne. Ktos pisal ze ma kod do sterowania czasowego przekaznikami i takiego potrzebuje. Idealny dla mnie bylby sterownik do czasowego sterowania 4 przekaznikami i wyswietlaniem temp na wyswietlaczu. Ma ktos taki kod w swoich zbiorach? Z gory dzieki. Ps mam arduino mega i uno, wyswietlacze 2x16, 2x16 shield i 4x16 Pozdrawiam i zycze wesolych swiat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LittleJellyfish Zgłoś Napisano 10 Lutego 2017 Witajcie, mam taki problem, zrobiłem lampę i sterownik na arduino nano, 3 wyjścia pwm i nic więcej narazie. skorzystałem z kodu który jak widzę bardzo ewoluował;) Problem wygląda następująco: włączam arduino wszystko działa, wyświetla czas, procenty można zmieniać ustawienia, ale po resecie lub wyłączeniu zasilania arduino odpala ale widać tylko godzinę i to zatrzymaną w momencie włączenia, czasem zdąży wyświetlić godzinę i ustawienia z procentami ale też się zatrzymuję i nic nie można dalej zrobić. Sytuacja powtarza się czasem kilka czasem kilkanaście razy z rzędu aż w końcu ruszy. Ma ktoś jakiś pomysł w czym może być problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach