Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 ma znaczenie: należy mieszać w miarę powoli - za szybko ponoć zabija fito pooglądaj filmiki na Youtube - i sam dobierz prędkość bo ... zależy też od pojemnika np. tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 Na tym filmiku jest dosyć mocne napowierzanie, więcej niż dwa bomble na sekundę i to chyba jest dwutlenek węgla. Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 mocno - bo worki wysokie / duża objętość (dlatego napisałem żeby zobaczyć filmiki i samemu dobrać prędkość) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 No jakby patrzeć na ten filmik to mam podobnie Tak myślę jak długo pociągnie napowietrzacz jak go przytkam ta wyjściu Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 Tak myślę jak długo pociągnie napowietrzacz jak go przytkam ta wyjściu spokojnie można "przytkać"| - po to są zaworki i napowietrzacze nie padają (podobnie działa większa głębokość zanurzenia więc bez stresu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
japko Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2016 czy ktoś próbował hodowli fito przy ledach full spectrum ? na chwilę obecną przez troszkę ponad tydzień kręci się u mnie około 4 litry (3,5l solanki na 0,5l dojrzałego fito) w baniaku o niebieskim zabarwieniu po wodzie mineralnej oświetlanie właśnie ledami FS, i efektów za bardzo nie widać. Wiem, że bardzo rozrzedziłem i przez to przyrost fito może być słaby, ale zastanawiam się nad barwą światła i lekkim zabarwieniem bańki która może negatywnie wpływać na rozwój fito. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 A gdy pojawi sie zawiesina w butelce podczas produkcji fito to znaczy ze cos nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 Bez zdjec to trudno cos powiedziec, bo przecież sam plankton jest zawiesiną Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 Ja hoduje fito w 2.25l butelce pet po napoju. Na calosc daje z 15-20 kropli aquaplant i tak z tydzien czasu czekam. W dzien fito stoi na oknie, a w nocy oswietlam je najzwyklejsza lampką led o barwie cieply bialy. W ciagu dnia fito ma kilka godzin ciemnosci, jak slonce zajdzie, bo lampke wlaczam dopiero jak ide spac. Napowietrzam dosc intensywnie, o wiele wiecej niz 2 bable na sekunde bo nie mam regulacji. Po tygodniu jest juz w miare ciemne, odlewam ponad litr i dolewam nowej solanki i nawozu. Efekt jeszcze mnie nie zadowala, nie jest az tak ciemne, jakbym chciala, ale kupowalam od ludzi sporo jasniejsze wcześniej. Kiedy dawalam mniej pozywki fito sie nie mnozylo, bylo żółte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AAxxeell Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Czyli na dnie jakas zawiesina to normalka? Edytowane 5 Lutego 2017 przez AAxxeell (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2017 Ostatnio miałem zły dzień ;-) i chciałem wywalić fito z myślą że nie będę już lał, ok 4 litry sobie bólkało, ale wstrzymałem się i wlałem z 100razy większą dawkę aquaplanta :-) poprostu lałem jak na smingusa :-D skoro i tak do wywalenia. Zostawiłem tak na chodzie, po tygodniu zielone jak nigdy. Teraz się zastanawiam czy takie podkarmione fito nadaje się do użytku? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Lutego 2017 Glony w baniaku będą przeszczęśliwe - Ty raczej nie (odwiruj / przepuść przez ... filtr do kawy? i zrób testy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2017 Raczej się z tym bawić nie będę i tak miałem wylać. Z ciekawości sprawdziłem co z tego będzie. Tak sobie głośno pomyślałem ile razy mogłem kupić właśnie takie fito "na dopingu" a potem się zastanawiać co jest grane w baniaku. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagieros Zgłoś Napisano 8 Lutego 2017 Dlatego warto hodowac fito na f2 samemu, a osad to nic złego, bo jak pisze Tester to tez fito Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2017 55 minut temu, szwagieros napisał: Dlatego warto hodowac fito na f2 samemu, a osad to nic złego, bo jak pisze Tester to tez fito Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka A gdzie dostane f2 ? sprzedajesz albo znasz kogoś ? Mi się wydaje ,ze przez fito hodowanym na aquaplancie parametry szaleją ,zaobserwowałem u siebie Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 8 Lutego 2017 Heja,pare lat temu kupilem dwie butelki znanej firmy (Nie pamietam jakiej) i robilem ten plankton caly czas,musial to byc wysokiej jakosci produkt,gdyz plankton wychodzol na prawde piekny i bez zadnych klopotow...Pamietam ze zlewalo sie troche planktonu i trzymalo w lodowce by raz na jakis czas odnowic hodowle...Sek w tym ze nie pamietam,jaka firma to sprzedawala (z pierwszej butelki dodawalo sie plynu i zakrapialo druga butelka)...Moze ktos cos wie?... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2121 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 dolewając fito wyłączacie odpieniacz? jak tak to na ile i kiedy dolewacie dzień noc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ILUZJONISTA Zgłoś Napisano 15 Maja 2017 Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaki powinien być poziom zasolenia wody do produkcji fito, 1.020? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Zasolenie może być różne. Różne gatunki fitoplanktonu tolerują różny zakres zasolenia. Ja fitoplankton hoduję na wysokim zasoleniu - 1.5 x woda morska. Hodowla jest wtedy bardziej stabilna i nie ma problemów pierwotniakami albo wrotkami... Twardość węglanowa nie może być jednak zbyt wysoka. Do tego trzeba używać "nawozu f2" - ja stosuję 0,5 dawki. Oczywiście hodowla fitoplanktonu jest dość prosta. Problemem może być utrzymanie stabilnej, wydajnej hodowli przez cały rok ale przy większej wprawie nie ma z tym problemu. Mi hodowla nie zdechła chyba od przynajmniej 2 lat więc procedury działają... Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach