ssj44 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2013 Ja w kwestii aptasi jestem dość kontrowersyjny. Mi się podoba i chcę mieć, a brzydal mi zjada całą. Karmie go dużo a on i tak woli ją. Kupiłem go kiedyś przy nowym akwarium jak była tylko aptasia i nic więcej i wyjadł całą a było jej naprawdę dużo i wielkie okazy. Teraz czasami dostanę ze sklepu jakieś okazy ostatnio przyniosłem z 8 takich sporych i po 30 minutach nie było żadnej. Cytuj http://akwariummorskie180.blogspot.com/ http://nano-reef.pl/...ok/#entry590815 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 29 Lipca 2013 Mój wcina,ale zoa,axifugię i euphylie.Teraz mieszka w kominie za karę,jest na sprzedaż. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Lipca 2013 Ja w kwestii aptasi jestem dość kontrowersyjny. Mi się podoba i chcę mieć, a brzydal mi zjada całą. Karmie go dużo a on i tak woli ją. Kupiłem go kiedyś przy nowym akwarium jak była tylko aptasia i nic więcej i wyjadł całą a było jej naprawdę dużo i wielkie okazy. Teraz czasami dostanę ze sklepu jakieś okazy ostatnio przyniosłem z 8 takich sporych i po 30 minutach nie było żadnej. To dlaczego sie nie pozbędziesz brzydala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 moj jak na razie apitasie i robaki ze skal, od samego poczatku brak zainteresowania przy karmieniu tylko patroluje skalu non stop, jak na razie zoa i euphylia nie zainteresowaly go chocial przeplywal kolo nich wielokrotnie Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koma19755 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja w swoim zbiorniku mialem ok 50 aiptasi. Kupilem Brzydala i w dwa dni zniknely wszystkie aiptasie. Od tamtej pory je suchy i mrozony pokarm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas516 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 hmmm w kwestii korali to nie ma co sie dziwic, w 99% jego krewniakow polipy korali sa w podstawowej diecie Cytuj akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Trzy mięsiące obecności brzydala w akwarium i efekt niesamowity. Zero aiptasji, kilka skatowanych i obumierających majano i ksenia pod pełną kontrolą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Enia Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Mój zjadal głównie zoa i zaatakował czerwoną rurowke.Podziękowałam mu za usługi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Co Wy macie do tej biednej rybki? Nie dość że brzydal, to jeszcze bandyta? Mój je tylko aiptasie i solowiec. Tak wiem, mam szczęście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Mój wcina tylko mrożonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Mój niestety też tylko mrożonki wcina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 5 Października 2013 mój wcina różyczki tylko jęk idzie..... Miałem ich ze 40 albo i 50 po 3 tyg liczyłem i zostało 8 Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Mój brzydal zjadł aiptasie w 2 tygodnie. Nie widziałem kiedy jadł, ale z kilkuset sztuk zostało 0. Po tym było ok tylko przez chwilę, bo zaczęły marnieć sarco. Żarł je zapamiętale, ale wtedy nie miałem euphylii. Kiedy kupowałem LPSy dowiedziałem się, że lubi wszystko co ładnie faluje :-) więc poszedł do refugium. Zastanawiam się, czy do towarzystwa nie wpuścić mu esceniusa bicolor, ponieważ ten łajdak obżarł mi acroporę. Innych SPSów mi nie rusza, a mam ich i tak mało więc na razie daję mu szansę, bo syn "broni go rencami i nogami". Jeśli ktoś z okolic Bydgoszczy ma problem z aiptasią, ale warunki w zbiorniku ma dobre tzn. ma zdrowe ryby bez chorób to mogę go wypożyczyć lub ewentualnie odsprzedać. Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ws1940 Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Witam Mój "brzydal" po oczyszczeniu akwarium z kilkuset aiptasi karmiony jest pokarmem suchym i żywym jak ryby w akwarium słodkowodnym. Póki co nie rusza żadnych korali miękich i LPS , a mam go ok. pól roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Szczesliwcy,ktorzy dostali brzydala",jedzacego aiptasie...Moj w pierwszym akwarium podjadal trachyphilie a spal w kseni,ktorej nie atakowal...Brzydal to jednak bandyta a ja sie meczylem,czemu Trachyiphilia tak marnie wyglada,az zauwazylem,kto ja podjada...Moze na drugi raz bede mial "brzydala" ,ktory je aiptasie,choc lepiej by bylo,gdybym szklanych roz nie mial...Totto lotto... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omada Zgłoś Napisano 5 Października 2013 No to chyba mam farta, mój od Przemka zjadł wpierw wszystkie aptazje ,potem pożarł wszystkie (10 mordek niebieskich zoanusków) i teraz wcina solowca. Jest super ,ale nie mam zoa. Coś za coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Moj zjadl aiptasie (kilka sztuk mialem) je mrozonki bez problemu i nie zauwazylem ,zeby ruszal inne korale (mam obsade mnieszana) -poobserwuje i gdyby sie okazalo ,ze wcina cos "innego" pojdzie na targowisko-choc to "fajna rybka" pozdr W> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Mój brzydal wcina mrożonki, xenie i zoa. aiptasie zaczął wciągać od razu po aklimatyzacji ;-D moze sie myle ale zwyczajnie urozmaica sobie diete zoaskami czy xenia. nie mam juz "różyczek " teraz karmie go z sitka i mało kiedy skubie mi inne zwierzaki ;-) Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iga Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Mój jadł tylko zoa. Różyczki załatwił chelmon. Cytuj 550l+80l sump+2x160l szczepkownia+220l kwarantanna, New Jet 8000, AM Turboflotor5000 2xTunze6205, Pacific Sun Pandora, nad wszystkim czuwa Profilux II Plus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Spotkał się ktoś z brzydalem jedzącym ślimaki ? Edytowane 28 Października 2013 przez hernio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Tak, mój żarł sarco, a potem przydybałem go, jak zabił ślimaka. Powolutku podpłynął, przechylił się na bok, wyczekał, aż ślimak się w pełni rozwinie, a potem ostro zaatakował uderzając w głowę. Ślimak przeszedł tylko z 15 cm do skał i stamtąd już się więcej nie ruszył. W pięć minut po tym brzydal pływał już w sumpie. Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Wczoraj w nocy przyłapałem mojego brzydala na... No własnie nie wiem na czym wygląda jak by kimał z gałązką seriatopory w pysku . Co ciekawe pukałem w szybę i koleś ani drgnął jak by naprawdę tak spał . Na koralu nie ma śladu po konsumpcji wiec chyba naprawdę kimał Przepraszam za jakość ale było robione bez oświetlenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Mój jadł bardzo ładnie aiptasie i mrożonki ale spotkała go przykra historia. Taki mały paradoks miał jeść ukwiały(aiptasie) a to ukwiał go zjadł :-( Oczywiście nie aiptasia tylko "prawdziwy" ukwiał do teraz sie zastanawiam jak on sie tak dał złapać. Jak go znalazłem to tylko ogon wystawał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Mój zjadł wszystkie aiptasie (dużo), oczywiście te dla niego dostępne. Oprócz tego jadł mrożonki oraz suchy pokarm. Po miesiącu od pożarcia ostatniej aiptasi zeżarł około dziesięciu średnich krzaczków xeni :/. Zoa nie ruszał, a mam tego całkiem sporo w różnych odmianach. Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chmiel30 Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Mój wyjadł całą aiptasie w 2 tygodnie i chyba był dalej głodny, bo xenia i cześć zoa (wybredna bestia, nie wszystkie mu smakowały) przestały istnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach