Ironista Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Złączyły mi się dwa magnesy i ani drgną. Jak je rozłączyć? Są to dwa płaskie krążki z wewnętrznej części pomp Vortech mp40. Złączyły się prawie idealnie równo. Jest jakieś pół centymetra przesunięcia, ale to za mało żeby dobrze podważyć palcami. Przesunięcie nic nie daje, próbuję nimi kręcić i nic. Są jakby nie było bardzo silne, bo dostosowane do szyb 15 mm. Nie chcę tutaj używać jakiś "żabek" czy kluczy francuskich, bo magnes jest miękki, a nie mogę zrobić jakiś szczerb żeby mi później pompy nie grzechotały. Jest na to jakiś sposób? Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Oderwać raczej nie dasz rady ale powinny się dać rozsunąć łatwo nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 zazwyczaj dalo sie przesuwać ... chyba ze sie dodatkowo skleiły. Tak czy inaczej uważać na palce Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Będę próbował przesuwać, a jak nie da rady palcami to może je jakoś czymś obwiąże celem zabezpieczenia przed poszczerbieniem i klucze pójdą w robotę. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Myślę że pomocnym narzędziem dla Ciebie będzie zwykła szuflada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Rozejrzyj się czy nie ma w pobliżu Żony, zakradnij się do kuchni, znajdź w szufladzie szeroki duży nóż i powoli go wsuń pomiędzy magnesy. Potem pójdzie łatwo. Ćwiczone na czyściku z tego rodzaju co łamie palce i zdziera z nich skórę jak złapie:) Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Qlfon (wyświetl historię edycji) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Zastaly sie- rozumiem ze od konca zywotu Twojego akwa ich nie ruszales? Rafal- czyscik nie styka sie idealnie plaszczyznami (magnes/magnes) Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Cholera, Walker żebym to przeczytał wcześniej. Gienialne rozwiązanie. Próbowałem napierw palcam, udało się je przepchnąć jakieś 1,5 cm. Pomyślałem że ręcznik i kombinerki załatwią sprawę, ale mimo ręcznika tylko kilku szczerb się dorobiłem. Szuflada załatwiła sprawę w jedną sekundę. Dzięki. Mam nadzieję że te szczerby nie zwiększą mi hałasu, ale to się okaże za jakieś 3-4 tygodnie jak wystartuje baniak. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Odpowiadając na pytania. Qlfon - dzięki za radę, ale dwa idealnie wypolerowane magnesy nie dają szparki o szerokości ostrza noża. Nawet żyletki tam nie wciśnie. martinniemczyk - dwie pompy były rozłożone po myciu i czyszczeniu, magnesy były osobno, bo wiedziałem czym to grozi, ale przy składaniu się zamotałem że nieopacznie je przesunąłem łokciem do siebie, no i tylko usłyszałem charakterystyczne punknięcie i... Dla potomnych - rozwiązanie Walkera genialne. Otwiersz szufladę (ja to zrobiłem z górną w komodzie). O górny blat opierasz górny magnes, o szufladę opierasz dolny magnes, napierasz na szufladę biodrem żeby ją zamknąć i... jeden wpada do szuflady drugi jak go szybko nie złapiesz spada na podłogę. Proste. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 Magnes wewnetrzny kosztuje 50 $ jak cos. Szuflada? Marcin- szacunek Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2013 No toś mnie teraz pocieszył. Jak szczerby będą hałasować to jestem sto baksów w plecy. Ano, za głupotę sie płaci jakby co. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 nie beda halasowac - na 100% Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Cholera, Walker żebym to przeczytał wcześniej. Gienialne rozwiązanie. Ja po protu lubię fizykę a przecież najprostsze rozwiązania są najlepsze Ty natomiast nie doceniałeś wielozadaniowości własnej szuflady Fajnie że się udało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja po protu lubię fizykę Ja także ,ale w sposobie z szufladą jakie ma miejsce przełożenie ? Na drugi raz poszukaj punktu zaparcia i użyć dzwigni wtedy brać na wagę z odpowiednim przełożeniem ,ewentualnie lewarek samochodowy .Kwestia tylko znalezienie odpowiedniego kąta w domu do wykonania operacji,szkoda szuflady Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 uj jak sobie przypomne chwile gdy probujac rozdzielic magnesy tunze zatrzasnely mi sie na brzuchu to uuuuuu grozne to hobby ze ho ho :lol Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja także ,ale w sposobie z szufladą jakie ma miejsce przełożenie ? Na drugi raz poszukaj punktu zaparcia i użyć dzwigni wtedy brać na wagę z odpowiednim przełożeniem ,ewentualnie lewarek samochodowy .Kwestia tylko znalezienie odpowiedniego kąta w domu do wykonania operacji,szkoda szuflady Ale chcesz żebym Ci wytłumaczył jak przyciągają się magnesy i w którą stronę przyłożyć siłę żeby je rozczepić? Bo nie bardzo rozumiem? A pomysł z lewarkiem świetny tylko od razu zakładamy kolejny temat "jak oderwać magnes od lewarka" (żarcik oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja mam lewarek z plastikową leżnią Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Myślę że nie ma sensu dyskutować nad wyższością lewarka nad szufladą czy odwrotnie Liczy się fakt że w prosty sposób udało się rozwiązać problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja magnesy neodymowe rozłączałem w podobny sposób jak szuflada,kładłem pionowo na ławę i drugi zsuwałem w dół,łatwo nie było. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Inmar, ja ci wierzę że łatwo nie było, bo palec mnie do tej pory boli. Ale co innego szuflada. Jak pierdykniesz biodrem, to prędkość biodra i masa ciała jest wtedy na tyle duża, że nie ma siły na magnesy jakich używamy w akwarystyce. LLS - to były dwa magnesy w kształcie krążków, idealnie sklejone. Żadnego punku podparcia, uchwytu nic. Więc ten pomysł w tym przypadku odpada. Szuflada rządzi - Walker na Nobla! Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Jacek w takim razie jak masz próg w drzwiach zrobisz to samo waląc z kopyta .Sposób Walkera jest ok ,gorzej tylko może być z szufladą Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Jacek w takim razie jak masz próg w drzwiach zrobisz to samo waląc z kopyta .Sposób Walkera jest ok ,gorzej tylko może być z szufladą Ale żeś się uczepił tej szuflady... Przemek nic się nie martw jak już dostane tego Nobla to oddam go tobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ni3miec Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 jak komoda stabilna to i Det'em można rwać Cytuj 70x45x45 (140l) panel 70x17x45 (53l) Midiflotor Jebao WP-25 Lampa PS BP 160W Master New Jet 1200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach