Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 [...] podejrzewam że woda jest wyjałowiona [...] Zawsze z zainteresowaniem czytam jak ktoś pisze że wyjałowił wodę w akwarium - możesz napisać jak do tego doprowadziłeś z chęcią zrobię z tego nowy temat żeby nie robić tu OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Zawsze z zainteresowaniem czytam jak ktoś pisze że wyjałowił wodę w akwarium - możesz napisać jak do tego doprowadziłeś z chęcią zrobię z tego nowy temat żeby nie robić tu OT W bardzo prosty sposób. Zero podmian, dodawania jakichkolwiek płynów i dobra filtracja. Chcesz czegoś wiecej? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 W bardzo prosty sposób. Zero podmian, dodawania jakichkolwiek płynów i dobra filtracja. Chcesz czegoś wiecej? Poproszę o konkrety a nie ogólniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Poproszę o konkrety a nie ogólniki. Co tu bardziej konkretnego chcesz? Mam wymienić cała chemie swiata ktorej masz nie dolewac? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo309 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 czytać dobrze napisałem że nie było mnie jakiś czas i nie było komu dbać tak jak ja to robiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Co tu bardziej konkretnego chcesz? Mam wymienić cała chemie swiata ktorej masz nie dolewac? Wystarczy jak będziesz na tyle uprzejmy że napiszesz jaka jaka to jest ta dobra filtracja która na dłuższą metę i bezobsługowo powoduje wyjałowienie całego systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Dziwny temat, dziwne posty. Chyba nie ten dział, bo jest "Chemia" zamiast "Czyściec" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Wydaje mi się,że przy bardzo silnym odpieniaczu szybko znika z wody Mg. U mnie tak było przed dodawaniem ballinga. W czasie urlopu miałem odpieniacz ustawiony na baaardzo mokro. Zero podmian przez 14 dni. Parametry przed urlopem Kh 7,7 Ca 500 Mg 1400 po powrocie Kh niecałe 6 Ca 400 Mg 1280 Nie było ryb. Tylko dwa lps i miękkie. Odpieniacz wywalał kubek 1,5 l,na dwa dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Ok Marku ja rozumiem że parametry poleciały to niestety normalne w takich sytuacjach. Jednak choćbyś miał nie wiem jaki odpieniacz nie dasz rady wyjałowić wody w akwa i do tego właśnie zmierzałem zadając pytanie w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Myślę , że wyjałowienie to slogan i nic więcej. Niby w jaki sposób mam wyjałowić wodę , prze dobrze działającym systemie ? Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Z punktu widzenia biologii termin "jałowy" odnosi sie do jakiejs sfery pozbawionej zycia. Mysle ze termin "wyjalowiona woda" w naszym wypadku oznacza wode bez bakterii i innego zycia, co jak wiemy jest raczej niemozliwe w samym akwarium. Mozemy jednak przyjac na nasze potrzeby ze woda wyjalowiona to taka ktora wyplywa z lampy UV lub z reaktora O3. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Kwestia - co znaczy wyjałowienie, bo to bardzo szerokie określenie... :-) Spadek parametrów czy załamanie równowagi? Nadmierne wywalanie przez odpieniacz Mg,Ca,soli - czy brak jakiegoś czynnika, typu jod,stront? Tak samo. określenie stabilny system - stabilny sam z siebie,od podamiany do podmiany,bez dozowania ballinga,reaktora,dolewania pierwiastków itd,- czy stabilny przy tych wszystkich zabiegach? Temat rzeka,punktów widzenia tyle,ilu członków forum.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Wyobraźmy sobie sytuację: 1. Silny odpieniacz wytrzepuje mikroelementy z wody (nie mówię o Ca, Mg itd..) + brak regularnych podmian = wyjałowiona woda 2. Dodajmy do tego brak NO3 (fiolka saliferta pod kątem jest przeźroczysta), który jest bardzo potrzebny SPSom = podwijanie sukienek od dołu = wytrzepana woda 3. Jeśli ktoś broń boże np. wleje kapkę bakterii np. biodigest to już w ogóle nie ma co zbierać z korali To tak na szybko. Generalnie trochę NO3 jest potrzebnych SPSom do wzrostu/życia ale to temat na inne opracowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 a ja zanim sie wypowiem, zapytam jaki jest cel tego tematu? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Myślę , że wyjałowienie to slogan i nic więcej. Niby w jaki sposób mam wyjałowić wodę , prze dobrze działającym systemie ? Mnie jakiś czas temu się udało. Dobry odpieniacz, lampa UV, phosguard,, węgiel, sera silicate clear, dozowane bakterie nitrate. Wynik? sterylny zbiornik. Efekt? Bielejące, umierające korale. Niektórzy z was pamiętają mój problem. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 a ja zanim sie wypowiem, zapytam jaki jest cel tego tematu? Ciekawość lufcie, wyłącznie ciekawość Mnie jakiś czas temu się udało. Dobry odpieniacz, lampa UV, phosguard,, węgiel, sera silicate clear, dozowane bakterie nitrate. Wynik? sterylny zbiornik. Efekt? Bielejące, umierające korale. Niektórzy z was pamiętają mój problem. Właśnie jeżeli miał bym stawiać na cokolwiek co mogło by mieć wpływ na częściowe wyjałowienie wody to poszedł bym w kierunku UV i węgla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 a ja zanim sie wypowiem, zapytam jaki jest cel tego tematu? Nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 a ja zanim sie wypowiem, zapytam jaki jest cel tego tematu? Jak na autora wielu ankiet, czasami dziwnych, kontrowersyjnych i o bliżej niewyjaśnionym przeznaczeniu, to...dość dziwne pytanie. potraktuje to jako komplement luft Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Odpowiedź na pytanie jest bardzo prosta. Wystarczy nic nie robić. Fotosynteza doprowadzi do "wyjałowienia" wody w zbiorniku. Ja przez "wyjałowienie" rozumiem obniżenie stężenia mikroelementów i makroelementów, które są potrzebne do życia zwierzętom w akwarium. Przez nic nie robienie można doprowadzić do śmierci nawet takie betony jak sarco albo cladiella Ja mam wieczne problemy ze zbyt niskim stężeniem mikroelementów [np Fe] i makroelementów takich jak np. NO3 w akwarium bez ryb a z dużą obsadą koralowców miękkich. Lampa UV nie ma wpływu na skład chemiczny wody morskiej. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Troche ma, i to w dwojaki spososb. Ginace bakterie rozkladaja sie na organike, zwiaqzki chemiczne w koncu substancje macierzyste, pierwiastki. Na tym polega obieg materii w przyrodzie. Natomiast ich ciagle namnazanie odpala poczate lancucha. Mysle slogan "wyjalowic wode" z powodzeniem mozna przeprowadzic. Dla korali LPS czy miekkich woda pod SPS bedzie jalowa. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 [...] Lampa UV nie ma wpływu na skład chemiczny wody morskiej. A gdzie jest napisane że ma? Myślę że faktycznie problem tkwi w tym że każdy inaczej rozumie pojęcie wyjałowienia wody - dla jednego to obniżenie parametrów a dla drugiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Ja mysle ze to zwierzaki najlepiej definiuja nasze wyjalowienie wody nie my Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owo%C5%9B%C4%87 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach