pokson Zgłoś Napisano 20 Lipca 2019 O kurcze... dopiero zobaczyłem... . To inaczej, Paragon jak się sprawuje ta dysza? jak ją najlepiej wydrukować? (parametry, support?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 20.07.2019 o 19:00, pokson napisał: Panowie, próbował któryś drukować tę dysze? https://www.thingiverse.com/thing:2956286 W dniu 20.07.2019 o 19:19, Tester napisał: Ta, @Paragon hehe niby tak W dniu 20.07.2019 o 19:34, pokson napisał: O kurcze... dopiero zobaczyłem... . To inaczej, Paragon jak się sprawuje ta dysza? jak ją najlepiej wydrukować? (parametry, support?) nom to moje dzieło, kiedyś robiłem swój odpieniacz od podstaw, dysza jest spoko wyciskała z DCP niezłe osiągi , co do druku to w pionie , bez podpór jedynie pod gniazdem do podłączenia węża Edytowane 21 Lipca 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 W dniu 20.07.2019 o 19:00, pokson napisał: Panowie, próbował któryś drukować tę dysze? https://www.thingiverse.com/thing:2956286 U mnie też działa ta dysza razem z odpieniaczem Paragona Projekt pierwsza klasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez MiroZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 6 godzin temu, MiroZ napisał: U mnie też działa ta dysza razem z odpieniaczem Paragona Projekt pierwsza klasa Dzięki, zresztą chyba tylko Tobie udało się wydrukować mój projekt hehe nikt więcej się nie porywał Ciekawa podstawka widzę że się rozwijasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Paragon napisał: Dzięki, zresztą chyba tylko Tobie udało się wydrukować mój projekt hehe nikt więcej się nie porywał Ciekawa podstawka widzę że się rozwijasz Podobną podstawkę widziałem na FB i zaprojektowałem własną ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 6 Września 2019 Panowie, żeby nie śmiecić, założyłem temat i zależało by mi na Waszej opinii:) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 6 Września 2019 Ja mam Tevo Tarantula więc wypowiem się na jej przykładzie. To fakt że przy zakupie taniej drukarki trzeba się liczyć z pewnymi kompromisami ale to nie jest tak że trzeba wydać drugie tyle żeby w ogóle działała. Najczęściej po złożeniu drukarki, sam sobie drukujesz usprawnienia. Wydruki nie psują się często, ale zdarza się że filament odklei się od stołu. Są na to jednak sposoby, np. spraye dzięki którym plastik lepiej trzyma się stołu. Jeżeli będziesz drukować z PLA lub PETG to jest małe prawdopodobieństwo zje... zepsucia wydruku. Przy ABS jest więcej zachodu. Jakość druku. Tu już dużo zależy od drukarki, jej stabilności, sztywności, ekstrudera, ale nie powiedział bym że wydruki tanią drukarką są do d*py. Owszem widać różnice między drukiem a np. odlewem, ale jak dla mnie jakość wydruków jest w pełni akceptowalna. Jeżeli chcesz wydruk bardzo dobrej jakości to zakładasz dyszę 0.2mm. Nie widać wtedy warstw ale czas wydruku się zwiększa. Projektowanie ogarniesz szybko. Na YT jest mnóstwo tutoriali do Fusion 360. Duże wydruki owszem trwają długo, ale jak już pisałem, nie często zdarza się żeby taki wydruk się zepsuł. Jak już załapiesz o co chodzi w druku to nawet nie będziesz sobie tym zawracał głowy. Głośność. Tu jak z odpieniaczem. Dla jednych traktor dla innych cicha. Nie raz zostawiałem włączoną drukarkę na noc i nie miałem problemu z zaśnięciem. Że tak powiem, żona głośniej chrapie Sumując, kupuj drukarkę i się nie zastanawiaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 7 Września 2019 Teraz wyszła fajna drukarka Tevo Tarantula Pro bardzo fajna konstrukcja i cena. Można nabyć z europejskich magazynów: https://pl.aliexpress.com/item/33010618458.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.69ec5f08orIZOA&algo_pvid=a7d6d5b7-ac70-4296-91e3-c7037c2d8329&algo_expid=a7d6d5b7-ac70-4296-91e3-c7037c2d8329-8&btsid=d0abb58b-bdea-47d2-92c4-c7ba553b1cd5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4,searchweb201603_53 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) No i pierwsze koty, za płoty Dumna mamusia - w całkiem dobrej formie, jak na całonocne drukowanie ;). W odróżnieniu od nas ;). Mimo że stała w zamkniętym pokoju, to było ją słychać. Ale jestem całkowicie zadowolony z jakości. Mimo że jest to bardzo budżetowe urządzenie, to dzięki jego możliwościom "samoudoskanalania" - jest wprost idealnym narzędziem dla mnie. Po uchwycie i paru kosmetycznych dodatkach, pierwszy większy projekt - przebudowa odpieniacza ps. jaki materiał polecacie do kotaktu z wodą? Muszę podrukować przejścia pomiędzy rurami i elemetami odpieniacza. Edytowane 18 Listopada 2019 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 Nice, witamy ja polecam PETG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 Również polecam PETG. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) To bedzie petg Mam niedaleko sklep z całym asortymentem , chyba raczej przyzwoitej jakości (seba-comp). Może ni najtańsze, ale nie drukuję masowo;) ....edyta.... Po jakimś czasie dograliśmy się drukuje może nieco wolniej niż by mogła, ale za to dopiero raz mi się dysza zapchała. Zasadniczo, zaskoczony jestem dobrą jakością - zauważalnie lepszą z PETG niż z PLA. Mniej śmieci i ładniejsze ścianki. Ale już mi brakuje tych 2-3 cm stołu :(((( Dołożyłem mosfet do stołu i przestałem ulepszać. Na razie Jak znajdę miejsce - zabuduję ją, Albo przełożę w nową ramę, z nowym stołem - większym, nową elektroniką, zasilaczem.... Tylko co wtedy zostanie ? Edytowane 2 Grudnia 2019 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dareklisc Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Czy ktoś z was moze wydrukować odpłatnie taka obudowę ? https://www.thingiverse.com/thing:3698357 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 Pewnie się będzie grzało więc chyba trzeba drukować ABSem. Nie na moje nerwy Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 Istnieją firmy oferujące tego typu usługi... zerknij oto przykład z Twojej miejscowości, pierwszy ale pewnie nie jedyny. https://www.olx.pl/oferta/druk-3d-fdm-prototyp-modeli-abs-pla-CID99-IDAB4po.html Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 Godzinę temu, Tester napisał: Pewnie się będzie grzało więc chyba trzeba drukować ABSem. Nie na moje nerwy widzę że już miałeś Bartek doświadczenia z ABS-em jest całkiem inaczej jak zrobisz sobie komorę i będziesz utrzymywał coś w granicach 40-50 stopni w środku PETG też wytrzyma ma podobną wytrzymałość termiczną za to nie rozwarstwia się i ma mały skurcz jak pla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dareklisc Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 Ja nigdy styczności z drukiem 3D nie miałem ale na R2R facet który udostępnił ta obudowę drukował to z PLA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 8 minut temu, Dareklisc napisał: Ja nigdy styczności z drukiem 3D nie miałem ale na R2R facet który udostępnił ta obudowę drukował to z PLA PLA się nie nadaje do druków które mają kontakt z wysoka temperaturą jak i do wydruków wytrzymałościowych, zastosowanie PLA jest typowe do wydruków prototypowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 4 godziny temu, Paragon napisał: PLA się nie nadaje do druków które mają kontakt z wysoka temperaturą jak i do wydruków wytrzymałościowych, zastosowanie PLA jest typowe do wydruków prototypowych Widzę, ze próbujesz dużo doradzac i może masz teoche wiedzy, ale czasami nir masz racji... pla nie nadaje sie do wysokich temperatur to prawda. Petg nie ma dużo wiecej... ale o wytrzymałości PLA masz raczej znikoma wiedzę... Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) 6 godzin temu, CNCRob napisał: Widzę, ze próbujesz dużo doradzac i może masz teoche wiedzy, ale czasami nir masz racji... pla nie nadaje sie do wysokich temperatur to prawda. Petg nie ma dużo wiecej... ale o wytrzymałości PLA masz raczej znikoma wiedzę... mam bardzo małą wiedzę o druku w porównaniu z firmami które tłuką setki druków miesięcznie ale coś liznąłem podstawy , chętnie posłucham o wytrzymałości pla w stosunku do petg jakieś przykłady testy na pewno mi i innym się ta wiedza przyda. EDIT: a dlaczego ja osobiście uważam że jest to słaby materiał, dodam słaby w stosunku do PETG - PLA ma jedną z najniższych temperatur "płynięcia" 145-160 stopni, gdzie PETG ma próg około 200 stopni, 40-60 stopni to nie jest mało szczególnie jak wydruk będzie miał stałą styczność z wysoka temperaturą - PLA jest sztywnym materiałem co oznacza że łatwiej pęka na pewno łatwiej w stosunki do PETG, gdzie PETG po prostu się wygnie ale nie pęknie - jest biodegradalny co oznacza że jest niestabilny chemicznie - jest cieżko do jakiejkolwiek obróbki mechanicznej w razie potrzeby korekty to tak na szybko minusy które dla mnie wykluczaję ten materiał ale to moje osobiste zdanie na temat tego materiału, ja drukuję bardzo dużo elementów konstrukcyjnych z różnym zastosowaniem i po wielu różnych testach PETG zawitał u mnie na dobre gdybym bawił się w figurki i zabawki to pewnie PLA był by dla mnie ok. żeby nie było że jestem uprzedzony to w pracy drukujemy tylko z PLA i to chyba od 5 lat jeszcze za czasów makerbotów , dużo wzorników, prototypów i szablonów i tym podobnych elementów w dużej większości są to jednorazowe wydruki przed zamówieniem matrycy na wtryskarce, bardzo często się deformują w wilgotnym i ciepłym środowisku, ale nie przeszkadza to bo jak pisałem są to wydruki prototypowe/jednorazowe Każdy ma swoje typy ale pisz przynajmniej uczciwie PLA nie jest tragiczny nigdy tego nie powiedziałem jest po prostu słabsze w stosunku do Peta a jak mogę wybierać to nie będe wybierał słabszego materiału tylko wybiorę ten lepszy to chyba proste i logiczne, PLA w porównaniu z PETG ale jest materiałem słabszym prawie pod każdym względem, kiedyś był bardziej rozpowszechniony bo stół w drukarce nie musiał być grzany a drukować się dało już na głowicy rozgrzanej do 190-200 stopni, więc się utarło że był materiałem łatwiejszym w druku ale to tyle, Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2019 I tyle w temacie wytrzymałości PLA Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2019 ten test niczego nie dowodzi, więc tyle w temacie jeżeli chodzi o testy wytrzymałościowe, testy robi się porównawcze względem punktu odniesienia lub innego materiału: Tutaj większy test PLA vs PETG ujawniający plusy i minusy każdego z materiałów niebieski PLA różowy PETG: tutaj cienkościenny test wytrzymałości PLA vs. PETG gorąca woda PLA jest pierwszy wytrzymałość na ogień zwykłego pla i wzmocnionego pla o podniesionej wytrzymałości które jest praktycznie łatwopalne jak świeczka i niebezpieczny kontra zwykły PETG, które nie jest palne: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2019 Oczywiście, test nic nie znaczy. PLA jest kruche i niewytrzymale. I łatwiej pęka. No i nie nadaje się do wydruków wytrzymałościowych. Co widać było po tej feldze [emoji23] Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Paragon, nie rozrozniasz pojęć jak na moje oko. VDR ma rację PLA jest wytrzymały materiałem. To tak jakbyś porównywal tytan np z inconelem jeśli chodzi o stale. Każda ma inne temperatury topnienia jak i inna sztywność. A sa zastosowania w ktorych nie dasz rady zastąpić tytanu inconelem i odwrotnie. Obie stałe są na samym szczycie wytrzymalosciowym a jednak maja inne właściwości. Znam zastosowania gdzie PLA bije na łeb petg. Ty wszystko bierzesz ogólnie a tu trzeba dobierać materiał do danego zastosowania i tyle. PLA jest mocniejsze i tyle. Petg zadrabia miękkościa i sie po prostu wygnie a nie pęknie, ale ma słabszy moment do chwili wygiecia niz PLA. Ja osobiście posiadam własne dwie drukarki, które chodzą od miesięcy 24h/dobe i robię typową produkcję. Robiłem tez testy wytrzymałościowe i petg dawał za przeproszeniem d*py. W firmie, gdzie pracuje tez mamy drukarki do robienia prototypów przed wykonaniem części do samolotów z tytanu czy innych egzotycznych materialow. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez CNCRob (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach