traksio Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich morszczaków Jako że akwarystą jestem ładnych parę lat od zawsze było Malawi. Jakiś czas temu mnie natchnęło na nowe wyzwanie czyli akwarium morskie Chcę sie z wami w tym temacie dzielić moimi pozytywnymi chwilami jak i ciężkimi dniami z moja solniczką a więc tak trochę danych baniaczka: Akwarium 110x60x55 360l brutto sump 100x55x35 spływ i rewizja 32mm powrót 25mm oświetlenie lampa Diuna 8x39w t5 odpieniacz Deltec sc1455 pompa obiegowa Jebao dc6000 pompy cyrkulacyjne 2xJebao RW-8 skała całość sucha trochę z tutejszego sklepu z morczakami i z 3/4 real reef rock razem ponad 30kg Sól Red Sea uboższa Akwarium zalane 5.03.2015 w 1/2 osmozą z solą Red Sea i w 1/2 wodą z żyjącego akwarium parametry na dzień dzisiejszy No2 pomiędzy 0 a 0,1 test salifert No3 pomiędzy 10-25 ciężko mi odróżnić test salifert Po4 0,18 mała hanka test ph i kh zakupiłem wczoraj ale jeszcze nie mierzyłem parametrów. Życie jakie wpuściłem w środę wieczorem to : 4 ślimaki Tectus Fenestratus 1 ślimak Strombus Sp. 3 kraby Calcinus Elegans 1 krab Percnon Gibbesi i jedno zdjęcie sorki za jakość ale robione niestety telefonem: Edytowane 18 Lipca 2016 przez traksio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 I będzie pięknie. Półeczki na korale są,światełko jest,chęci są. Odrobina cierpliwości i będzie Pan zadowolony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_szubert Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 No dokładnie cierpliwości, a potem życie, skała daje sporo możliwości na fajną aranżacje. Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 Wszystko mi się podoba, poza tym, że nie było jeszcze potrzeby i warunków, żeby wpuszczać ekipę czyszczącą. Ale ogólnie dobry setup. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragokite Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 No z tą ekipą czyszczącą kolega się troszkę zbyt pośpieszył, ale zbiornik zapowiada się elegancko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 Ciekawy projekt , oby ekipa nie stała sie ekipa bezrobotną :-) Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 Chłopaki,ja akurat go rozumiem. Sam wiem jak to jest patrzeć na pusty zbiornik. Jak wypatrywałem czegoś żyjącego na skale. Pieewszego kraba dostałem w prezencie po 2 tyg. od zalania. Wszyscy na niego patrzyli, dokarmiali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 Dziekuję za te dobre słowa jak i za te troszkę gorsze No i doczekałem się , po zmierzeniu paramatetrów : No2=0 No3=10 Postanowaiłem dodać kilka korali na dobry początek , nie będę ukrywał że nie mogłem sie doczekać tego momentu A wiec tak w akwarium klimatyzują sie : Zoanthus Spp Sinularia sp.Fluo Zielona Tubipora Musica Entacmaea quadricolor I jedna rybcia : Pseudocheilinus hexataenia Tak wiem zaraz mi sie dostanie po uszach za ukwiala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Wszyscy czekamy na zasiedlanie baniaków z niecierpliwością. Faktycznie troszkę się śpieszysz z życiem w swojej szklance. Jak Ci Komarek napisał cierpliwości - wiem, że ciężko czekać i patrzeć w puste szkło ale potem mniej rozczarowań na koncie. Pozdrawiam Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez rufik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Bardzo fajnie się zapowiada, trzymam kciuki . Co do pośpiechu w dokładaniu życia, ja Ci nic nie powiem, bo sama szybko wpuszczam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek39 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Ładnie zapowiadające się akwarium. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Zbyszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) dziękuje za słowa otuchy za krytyki również ale mam nadzieje że wszystko bedzie wporządku nie wiem czy jest się czym nie pokoić ale no3 skoczyło mi do 25 test salifert wczoraj wpusciłem dwa błazenki może to dlatego. parametr zmierzyłem po pierwszej podmiance którą dzisiaj zrobiłem 18l wody podmieniłem. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez traksio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam dołożyłem wczoraj 3 nowe korale zakupiłem też test na Ca i Mg Ca=440 Mg=1305 Euphylia Stylopora: niestety połamała się w transporcie i powstała nowa szczepka i doszedł ten sam rodzaj Zoa co miałem już wcześniej: Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez traksio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Witajcie Weekend obrodził w nowe życie w moim baniaczku i tak oto doszly dwa korale i trzy ryby dwa błazenki premnas biaculeatus Jeden "borsuk" Siganus vulpinus jeden sps z łatwiejszych Montipora I jeden koral miekki Briareum z wiekszych atrakcji podzielił mi się ukwiał w dość szybkim czasie od wpłyniecia w niego błazna Edytowane 4 Maja 2015 przez traksio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Raz jeszcze gratki za fajny zbiornik, ma potencjał tylko.uzbroić się w cierpliwość. Fajnie ze jest nas coraz więcej.w.kraju tulipanów. Jesteśmy w kontakcie Tomku. Temat dodaje do obserwowanych. salted wrsdz on mobile Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 4 Maja 2015 Dzieki Łukasz napewno będą okazje do spotkań dzisiaj były testy wyniki w stopce do baniaczka trafil kolejny koral Culastrea Furcata: Ludziska komentujcie coś bo temat umarł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Maja 2015 Spokojnie. Komentowanie każdego korala u każdego i serwer forum padnie... Idzie do przodu. To ważne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 5 Maja 2015 (edytowane) Spokojnie. Komentowanie każdego korala u każdego i serwer forum padnie... Idzie do przodu. To ważne Zaufaj mi tak łatwo serwera postami nie zapchasz A nawiązując do tematu bardzo mi się podoba i oby tak dalej Edytowane 5 Maja 2015 przez PrzemasLKR (wyświetl historię edycji) Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 7 Maja 2015 Cieszę sie niezmiernie że się podoba doszły dwa nowe korale Culastrea : Oraz Favites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 7 Maja 2015 Caulastrea extra! Powodzenia! Niech rosna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jolancia Zgłoś Napisano 7 Maja 2015 Piaseczku nie bedzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 7 Maja 2015 Caulastrea extra! Powodzenia! Niech rosna dziękuję też mi sie podoba nawet bardzo Piaseczku nie bedzie ? będzie ,czekam aż przejdą wszystkie gloniska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 7 Maja 2015 Ja bym nie czekał ale może sie mylę Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Tomek kiedy nowe zdjęcia w temacie? Akwarium z dużym potencjałem, osobiście widziałem. Wszystko idzie w dobrym kierunku. Oby tak dalej. Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traksio Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2015 Witajcie, dawno nic nie aktualizowałem tematu a doszło parę nowych korali wiec postanowiłem dodać kilka fotek Fungia Spp Euphylia Glabrescens Euphylia Paraancora Yellow Rhodactis Spp Euphylia Divisa Fungia Spp Fotka calości z Rybek doszły: Chromisy w ilości 5 szt Żółtek oraz mały hepciu tak tak wiem za małe akwarium, jak bedą dorastać sprzedam i znowu kupię młode:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach