Kwiatek Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2015 RS KH 8,4 Ca 450 Salifert KH 8,4 Ca 400 Zgłupiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2015 Potwierdź trzecim testem , jak każde doświadczenie . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2015 Potwierdź i ewentualnie wyciągnij średnią Co do saliferta, u siebie zauważyłem że kiedy kończy już mi się test to wyniki rozbiegają się z nowo zakupionym testem... Nie wiem co jest powodem tego, ale dostrzegam u siebie taką prawidłowość. Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2015 różnice raczej nie są krytyczne P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 z drugiej strony trzeba sie cieszyć że to nie kH ma takie rozbieżności Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Też tak myślę. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Ja mam podstawowe testy zawsze zdublowane (wszystko salifert) i o ile Mg i Ca zawsze wychodzą podobnie to kh na jednym mam 6,7 na drugim 7,5 - taka magia. Oczywiście na płynach kalibracyjnych wychodzą prawidłowo. Kupione w tym samym sklepie ta sama partia i ta sama data ważności (2017r). Wyglada na to ze chyba operator testów nie ogarnia tematu ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 to już teraz wiadomo, dlaczego komputery i sondy są takie drogie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 RS KH 8,4 Ca 450 Salifert KH 8,4 Ca 400 Zgłupiałem Jakie zasolenie i czym mierzone? Jaka sol do podmian? Balling czy reaktor? Wtedy mozna cos powiedziec. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Jakie zasolenie i czym mierzone? Jaka sol do podmian? Balling czy reaktor? Wtedy mozna cos powiedziec. Nie rozumiem związku ale proszę: Zasolenie 35 promili - refraktometr(skalibrowany nie ma bledu) sól RedSea niebieskie pudełko. Balling. Też tak myślę. Tez się skłaniam ku temu RS jest wcześniejszy. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Kwiatek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Wczoraj mierzę NO3 Salifertem ( ostatni test udało mi się zrobić - kropelki były pełne) i wyszło 5-10. Na nówce sztuce 10-25 ... szczena mi opadła. Dzisiaj mierzę 10-25. To tak ku przestrodze aby nie żyłować testów do samego końca. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Kwiatek Jezeli uzywasz bogatej soli, zaolenie masz 35ppt czy tam 1,026 jak kto woli, przy KH 8,4 wynik 450 Ca jest bardziej prawdopodobny niz 400. Warto robic testy raz na tydzien by nie miec takich rozterek. Zaden test nie jest super dokladny, ale uzywajac jednego po pewnym czasie mamy obraz parametrow w akwarium. Nabieramy wprawy w robieniu testow, przez co spada prawdopodobienstwo popelnienia bledu. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Grzegorz Wszystko by się zgadzało w twojej teorii jakbym: 1. Lal równe dawki ballinga, lub nic. 2. Nie miał nic w baniaku. Testy robię raz na tydzień, po prostu nie było RS a więc kupiłem saliferta. I zastanawiam sie czy go nie zareklamować, ale coś mam wrażenie, że ta firma schodzi na psy. Sprawdziłem RS z czysta solanka i ma parametry takie jak na opakowaniu, Salifert zaniża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roni2014 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Czy RS oznacza Red Sea ? Bo nie chce żyć w błędnym przekonaniu :-) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Tak RS oznacza Red Sea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roni2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 To teraz już wiem czemu po tygodniu podnoszenia kh test cały czas pokazuje podobne wyniki, tez mam już końcówkę . Czyli lepiej będzie jak kupie RS ??? Bo właśnie będę zamawial Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Ja uwazam ze Salifert jest lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Testy ach te testy bylem u kolegi robilismy testy wody on swoimi testami ja swoimi Wiekszosc byla zblizona ale ciekawostka Mg Ten sam test ta sama woda inne wyniki Cztery razy ja zrobilem test cztery razy on u niego 1410 u mnie 1500 Jedyna roznica wieksze przerwy pomiedzy kroplami Jak sprawdzic test , woda z podmianki do litrowej butelki Dodajemy kh w ustalonych dawkach i sprawdzamy wynik jesli brak zmian test do smieci Edytowane 2 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roni2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Ja uwazam ze Salifert jest lepszy To ja już zgłupiałem :-) Z tego co wynika kh saliferta jest chyba trefne bo już nie pierwsza osoba pisze, ze coś jest nie tak. Wiec czy nie czas zmienic producenta ? Mam teraz dylemat w wyborze bo zacząłem przygodę z ballingiem, wiec muszę mieć wiarygodny test kh. Moze niech się wypowiedzą Ci którzy używają RS Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) KH test jes ok Ca zawyza wedlug mnie oczywiscie mowimy ok RS Edytowane 2 Maja 2015 przez Kwiatek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Ja uzywalem swojego czasu RS i bylem zadowolony ,uzywam saliferta i tez jestem happy Ale Mam takie wrazenie ze RS po kilku miesiacach nie jest wiarygodny Saliferta sprawdzalem po dacie i jeszcze dobrze pokazywal Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Ja zauważyłem w teście saliferta przy końcówce opakowania ,źe kh jest zanizone o jeden stopień, a Ca pokazywało niezależnie od zawartości wapnia zawsze 380 .Zaskoczyłem dopiero po tygodniu podbijania jak Ca nawet nie drgnęło. Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roni2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 Ja zauważyłem w teście saliferta przy końcówce opakowania ,źe kh jest zanizone o jeden stopień, a Ca pokazywało niezależnie od zawartości wapnia zawsze 380 .Zaskoczyłem dopiero po tygodniu podbijania jak Ca nawet nie drgnęło. Ale Ca tez miałeś już końcówkę ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Producent testów (Salifert) nie podaje dokładności ani niepewności pomiaru. Ot taka metoda pomiarowa - więc na wszystko, co sobie pieczołowicie zmierzymy należy przyjąć margines błędu jakieś 5% (jak nie więcej) i porównać z poprzednim pomiarem. Edytowane 2 Maja 2015 przez hastoff (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) To jak myslicie ktory test n KH jest najdokladniejszy ? Edytowane 2 Maja 2015 przez ibiza (wyświetl historię edycji) Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach