nin2 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam! Zmagam się z brooklynellą u błazenków. Wiem że można stosować MFC Tropicana do kąpieli, lecz chciałbym wyeliminować pierwotniaki i przyczynę w głównym zbiorniku. Czy ma ktoś z was doświadczenie z tym środkiem i ewentualnym jego wpływie na koralowce i inne morskie organizmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 http://nano-reef.pl/topic/46546-brooklynella-clownfish-disease/ ja bym nie próbował... zieleń malachitowa, formalina i błękit metylenowy to nic dobrego w głównym zbiorniku. Poza zabarwieniem wszystkiego na niebiesko - bardzo niebiesko (bo tylko odpowiednia dawka jest skuteczna) możesz liczyć się ze śmiercią delikatniejszych zwierząt. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
proflo Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Hej ja używałem w głównym MICROBE-LIFT "Artemiss" ale w tedy miałem tylko miękkie i lpsy. .lałem tak jak w instrukcji dawkowania. .to lęk ziołowy przy podaniu lekko grymasiły korale później wszystko ok. Polecam Cytuj Opti 60x30x35 (63L), Tunze 9002, Hagen glo T5 2X24W, Eheim Jager 75W, Newa Wave 1.6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Hej ja używałem w głównym MICROBE-LIFT "Artemiss" ale w tedy miałem tylko miękkie i lpsy. .lałem tak jak w instrukcji dawkowania. .to lęk ziołowy przy podaniu lekko grymasiły korale później wszystko ok. Polecam na co stosowałeś ten lek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Tylko preparaty na bazie formaliny skutecznie zabijaja tego pierwotniaka. Inne moga dzialac ale sa mniej efektywne. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
proflo Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Mój Błazen miał białe plamy na ciele i płetwach wyczytałem, że to brooklynella podawałem ten środek parę dni.. mocniej karmilem i pomogło może miałem szczęście, albo faktycznie to dobry środek w akwarium nic nie ucierpiało krewetka, ukwiał, ślimaki, koralowce. . Cytuj Opti 60x30x35 (63L), Tunze 9002, Hagen glo T5 2X24W, Eheim Jager 75W, Newa Wave 1.6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Tylko preparaty na bazie formaliny skutecznie zabijaja tego pierwotniaka. Inne moga dzialac ale sa mniej efektywne. jaki środek byś polecił, czy można go stosować do głownego zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Właśnie CMF Tropicala jest powszechnym środkiem z formaliną, ale nie powinno się go stosować w głównym zbiorniku. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Właśnie CMF Tropicala jest powszechnym środkiem z formaliną, ale nie powinno się go stosować w głównym zbiorniku. dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 ja bym to ujął inaczej: Absolutnie nie można stosować tego w głównym akwarium Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimi Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Tak jak napisał powyżej Tester.U mnie jak zastosowałem w głównym zbiorniku to mi znikła w ciągu 2 dni koral euphyllia.Reszta korali miękkich była OK.Choć trochę grymasiły.Każdy zbiornik jest inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach