Moljzesz Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 Jak dałeś tyle węgla i phosphate minus to nie ma co się dziwić, mi glony rosną jak wściekłe pod LED 3000k 20W Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 To faktycznie zmienia postać rzeczy - zbyt dużo zmian w krótkim czasie.. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Wiem ale musiałem coś z wodą zrobić bo LPS-y mi zaczęły marnieć. Wydawało mi się że zmiany w akwarium nie postępują zbyt szybko Te wszystkie zmiany zaszły w ciągu 2 miesięcy a gdy woda się oczyściła zacząłem dokładać nowe korale. Widocznie się myliłem! Dla LPS-ów warunki są super i te kilka miękasów które mam też mają się wyśmienicie. Tylko makroglony są w odwrocie. W poniedziałek odpalam reaktor wapnia i znowu przez około miesiąc będą warunki zmienne bo będę musiał reaktor dostroić do akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) Tak sobie teraz pomyślałem, kończąc myśl.. nieco przekornie: skoro w akwarium jest wszystko w porządku (a ono jest najważniejsze) to może makroglonów nie będzie żal ? tym bardziej gdy traktujemy je jako "narzędzie" do utrzymania parametru w ryzach z którym problemu nie ma. Bedzie NO3 rosło to się zaszczepi . Edytowane 27 Lipca 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Też tak myślę - główny zbiornik jest najważniejszy. Po uruchomieniu reaktora wapnia jak wszystko się unormuje i ustabilizuje spróbuje jeszcze raz zaszczepić makroglony. A dziś spróbuje założyć starą lampę T5 może też oświetlenie było winne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Ostatnio przeczytałem ciekawy artykuł na temat oświetlenia akwarium http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Lighting.html Artykuł całościowo podchodzi do tematu oświetlenia, od omówienia wszystkich parametrów światła jak waty, lux, lumeny, PAR, kelviny, po różne źródła. Najlepsze dla fotosyntezy jest światło słoneczne - około 6500 Kelvinów. Dlaczego niektórym rosną pod 3k a innym pod 10k, jeszcze innym tylko pod blue a innym pod red? Bo to zależy od ilości światła i od głębokości wody. Im głębiej tym bardziej zanika czerwony. W płytkim refugium - do kilkunastu cm można świecić czerwonym lub 3k i będzie rosło. Im mniej Kelvinów tym bliżej do / więcej czerwonego w paśmie, im więcej, tym więcej niebieskiego. w 6500 jest to zbilansowane i optymalnie odpowiada aktywności chlorofili. Czerwone pasmo światła szybko zanika w wodze - nawet płytkiej. Niebieskie dociera głęboko. Dlatego w akwarium głębszym niż 30cm świeci się mieszaniną źródeł niebieskich oraz białych o wysokiej temperaturze - 10-20 tysięcy Kelvinów. Przy głębokim refugium pod niebieskim lub 10k i będzie rosło. a optymalnie wydaje się z biologicznego punktu widzenia 6,5k. Bo najszerzej pokrywa PAR i PUR. Ryby nie dostarczają wcale papu dla glonów. To papu musi być najpierw rozłożone przez bakterie do prostych związków. Nie zastanawiałeś się, żeby dać z powrotem te T5 24W? Czy już poszła na targu? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Właśnie założyłem z powrotem świetlówki zobaczymy jak dalej się sprawa potoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 ja założyłem DSB i refugium początkiem roku oświetlam go 6 diodami 3w power led (2 RB 2 biale ( nie pamiętam jakie) i 2 ful spectrum ) lampka wisi jakieś 30cm nad lustrem wody . w refugim mam 2 rodzaje caulerpy i Chaetomorpha. na samym początku miąłem założone soczewki 120st na ledy ,glony od założenia zaczęły rosnąc w widoczny sposób po około 2-3 tyg ale zawsze miałem problem z Chaetomorpha ,grymasiła ,wolno rosła albo stała w miejscu ...ale generalnie komora zawsze była pełna zielska ,gdzieś na początku czerwca podkusiło mnie żeby zdjąć soczewki z ledow (do dzisiaj nie wiem po co?)...nie wiem ile minelo 4-5 może 7 dni i jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem prawie puste refugium ,glony się rozpuściły/zanikły/zbielaly a Chaetomorpha zniknęła prawie cala . Dzisiaj jest koniec lipca ,prawie 2 miesiące od "zmiany oświetlenia " glony znowu zarosły komorę ale jeszcze nie tak jak przed zmiana a rośnie prawie sama caulerpa ,ze spaghetti została mała kępka i chyba raczej już nie odbije . W moim przypadku problemem we wzroście a później zaniku makroglonow było na pewno oświetlenie bo nic innego w akwa nie zmieniałem . parametry mam cały czas takie same PO4 -003 - 01(zależy jak się uda test zrobić :).) a NO3 2-5 (tez zależy jak się uda zrobić ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 Już wszystko jasne! Po 2 tygodniach od powrotu do świetlówek - makroglony zaczęły znowu rosnąć. Widać całą masę nowych przyrostów i mogę powiedzieć że jest bardzo dobrze! Sam się przekonałem jak istotną rzeczą jest dobór oświetlenia w refugium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 u mnie pod ledami Caulerpa rosła jak głupia - tak że przyduszała Spaghetti które rośnie .. byle jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 Spagetti oświetlam 4x ful spektrum 2x 6000k i 2 x 10000 k (1W), rośnie jak głupie .Co tydzień - dwa wywalam 70 % . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 ledówka 3x3W 2 białe .. nie pamiętam ale chyba 6500K i jedna FS - właśnie myślałem żeby wymienić jedną białą na FS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 U mnie są 4 świetlówki T5 po 10000k i dopiero pod nimi Makroglony zaczęły rosnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 @waldek123blau jaki masz rozmiar komory z glonami? wys. x szer. x gł.? Z doborem światła u ciebie trzeba brać poprawkę na rozmiar. 36 minut temu, silvia napisał: ledówka 3x3W 2 białe .. nie pamiętam ale chyba 6500K i jedna FS - właśnie myślałem żeby wymienić jedną białą na FS Silvia z całym szacunkiem ale twoje całe akwarium (jeśli opis jest aktualny) ma zapewne pojemność jednej komory u Waldka ;] to i twoje refugium jest "nieco" inne niż u niego, i światło w nim "nieco" inne. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2017 "tys prowda" u mnie refugium ma niecałe 20l ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2017 8 godzin temu, katani napisał: @waldek123blau jaki masz rozmiar komory z glonami? wys. x szer. x gł.? Z doborem światła u ciebie trzeba brać poprawkę na rozmiar Refugium ma wymiary 80cm x 60cm x 60cm z tym że mam 13cm piasku i woda nie jest do rantu akwarium - więc wysokość słupa wody to 33cm a lampa wisi 26cm od lustra wody. DSB ma wymiary 60cm x 60cm x 60cm więc nie mają tysiąca litrów jak napisał silvia ( refugium 290 litrów a DSB 220 litrów) czyli razem 510 litrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) witam wszystkich przedstawiam wam moje 2 tygodniowe dsb refugium na piasku kwarcowym 0.1-0,3 aquel parametry w akwarium po 3 tygodniach NO3 0,2 NO2 0 PO4 0,03 LUB 0 tu sie wacham ciezkie do stwierdzenia KH 8,0 PH 8,15 Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez kapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Dnia 12.08.2017 o 12:58, kapa napisał: witam maly aktualizacja DSB REFUGIUM mija wlasnie półtora miesiaca pojawily sie glony w DSB doslownie wszedzie parametry robione salifer NO3-0 NO2-0 PO4-0 KH-9,9 MG-1290 CA-430 PH-8,15 czy to ani nie zakluci calego cyklu DSB_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Września 2017 Te glony są tylko w refugium czy w głównym zbiorniku też się pokazały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Dnia 9.09.2017 o 18:02, waldek123blau napisał: Te glony są tylko w refugium czy w głównym zbiorniku też się pokazały? w glownym sa na szybie od komina, i na skale gdzie niegdzie ale praktycznie nie widoczne Dnia 12.08.2017 o 12:58, kapa napisał: Edytowane 10 Września 2017 przez kapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Nie chce mi się wertowac 51 stron, mam pytanie plukaliscie piasek przed zrobieniem dsb. Pytanie do praktyków nie teoretyków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 zależy od piasku - ja kupiłem taki który był płukany "fabrycznie" a mimo to przepłukałem go w RO i sporo pyłu/brudu było zrób próbę (choćby w szklance) i sam oceń czy trzeba czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 I tak też zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamello90 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Ja nie plukalem wcale... syfu tylko troszeczke z piasku kwarcowego.;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Mam piasek kwarcowy Aquael i było w nim sporo pyłu. Płukałem kranówką do momentu, aż woda była mało wiele klarowna. Potem o ile dobrze pamiętam 3 razy w RO/DI i do panelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach