tadzik443 Zgłoś Napisano 19 Września 2015 Zastanawialem sie kiedys co zrobic jezeli bym sie "nadzial" na jadowitego zwierzaka np: skrzydlice, jerzowca, murene, borsuka lub inne zwierzaczki Czy zadzwonic odrazu po karetke ? Przemyc goraca woda ? Lub moze czekac na cos ? Moze cos innego zrobic Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 19 Września 2015 Co do borsuka to miejsce uklucia polewac caly czas goraca woda. Tak mi polecil sprzedawca ktory nadzial sie na borsuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 To samo skrzydlica;) gorącą wodą jak najszybciej:) Zazwyczaj ryby mają toksyny białkowe, które ulegają denaturacji w 40 stopni. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 A ja slyszalem ze skrzydlica ma bardzo niebezpieczny jad Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Ja piszę co czytałem wystarczy poczytać kilka artykułów i będzie wiadomo co i jak:) Jak nie ma się uczulenia to mało jest jadów w naszym akwarium śmiertelnie groźnych dla nas. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 20 Września 2015 (edytowane) do tego dochodzą bakterie z wody/raczej obstawiam podłoże ruszone czasem może być niezła jazda - nie życzę nikomu widziałem na żywo co może się stać przy czyszczeniu akwa dokładnie to efekt już na drugi dzień widoczny - lekarz/szpital co do ryb gorąca woda - polecam jeżowiec to samo pod warunkiem że nie zostanie kawałek kolca parę razy już moczyłem palce w gorącej wodzie Edytowane 20 Września 2015 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 racja bardziej bałbym się palythoa/protopaluthoas czy zoa niż zwierzątek bo na ich jad to właśnie gorąca woda jest skuteczna. Gorzej jak dojdzie do inhalacji toksyn wtedy tylko szpital;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Z jezowcem to wiem ale skrzydlica mnie interesuje, jednak nawet jak jest mala nikt jej nie zaatakuje. Zastanawiam sie bo mam kilka gatunkow jadowitych i akwa mi sie zapelnia, coraz blizej mojej reki sa te urocze stworzonka, a czasem trzeba powierzyc akwa komus zeby nakarmil. Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Jak powierzasz akwa komuś innemu to poproś żeby nie karmił z ręki:) Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 są specjalne szczypce do karmienia. Jednak osobie niewprawionej to nigdy w życiu nie pozwoliłbym włożyć rąk do akwarium z racji, że mogło mu by się coś stać... Pal licho ze mną jako właścicielem Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 20 Września 2015 bawiłem jakiś czas w gujanie i na szkoleniu wpajano nam że miejsce ukąszenia należy natychmiast obłożyc mokrą gliną lub ziemią,jeśli nie ma takiej akurat pod ręką należy napluć,nasikać i jak wyżej, wszelkie podwiazywania i wysysania ran to mity tadzik, ziemię masz w doniczkach, mocz w cycku to spokojnie możesz grzebać w akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Szczypce moga spasc do akwarium trzeba cos zrobic to nie jest mozliwe zevy rak tam nie wkladac Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Nie unikniemy wkładania rąk to wiadomo:) ale możemy to minimalizować np. poprze czyściki, chwytaki czy szczypce właśnie;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Ja wszystko rozumiem ale nadal nie wiem co zrobic w razie gdyby jednak cos takiego sie stalo Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Raz dotknąłem przy czyszczeniu akwarium otwartych zoanthusów. Poparzenie mocne, krwawiło i bolało niesamowicie. Wizyta w szpitalu. Ręka opuchnięta. Mimo że miałem oparzonego palca. dwa zastrzyki i poszło Ale sama ranka goiła się ponad 2 tygodnie. Edytowane 20 Września 2015 przez Pirotechnic (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 20 Września 2015 zawsze można zacząć używać rękawic ochronnych: https://www.google.pl/search?q=rękawice+rzeźnicze&safe=off&biw=1280&bih=702&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI_p-t6eqFyAIVyI0sCh25TAXe#imgrc=_ Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Raz dotknąłem przy czyszczeniu akwarium otwartych zoanthusów. Poparzenie mocne, krwawiło i bolało niesamowicie. Wizyta w szpitalu. Ręka opuchnięta. Mimo że miałem oparzonego palca. dwa zastrzyki i poszło Ale sama ranka goiła się ponad 2 tygodnie. albo masz jakieś super jadowite albo ... alergię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Jadowite i na pewno z zębami :D:D kurde nie chce mi się w to wierzyć ja swoje dotykam bez problemu. Może użarło Cię coś innego albo coś co żyło w kolonii zoa? Te korale nie parzą, ani nie gryzą... czasami wydzielają toksynę - palytoksynę... Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat http://www.mp.pl/artykuly/61205 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Jadowite i na pewno z zębami :D:D kurde nie chce mi się w to wierzyć ja swoje dotykam bez problemu. Może użarło Cię coś innego albo coś co żyło w kolonii zoa? Te korale nie parzą, ani nie gryzą... czasami wydzielają toksynę - palytoksynę... Pewnie w zoa mieszkał wieloszczet. Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat http://www.mp.pl/artykuly/61205 Bardzo ciekawy artykul dzieki. Czyli jednym slowem tylko pogotowie ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Pewnie w zoa mieszkał wieloszczet. też może mieć alergię - po spotkaniu z wieloszczetem objawy są przeważnie jak po .. pokrzywie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Dokładnie jak po pokrzywie,nic strasznego.Z 10 razy dziabnął mnie wieloszczet.Jednego dnia wsadzałem jedną dłoń to 2 palce...Zaraz chwila po tym jak zostawił mi te swoje włoski z jadem w tych 2 palcach wsadziłem drugą rękę i rwałem makroglony no i kolejne 3 palce ,ha:)pikuś. Mam też borsuka i nieco się już boje tych jego płetw ..Dużo gorzej niż wieloszczet ?Kogo dziabnął ,gadać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 20 Września 2015 Mialem stycznosc tylko z jezowcami, diadema i greckie pierwsze uklucie mialem od diademy, w sumie nic strasznego, ignorowalem to i po 2 dniach nie czulem ze cos mi bylo. Teraz w Grecjii jak bylem to stanalem na jakims w wodzie jak wchodzilem ma klif, bolalo kilka dni, moze z 3 ale slady byly widoczne z tydzień. Moze dlatego ze musialem doplynac jakies 50meteow do ladu zeby wyjąć kolce z nóg. Ogolnie ciekawe doswiadczenie i zupelnie inny rodzaj bolu niż np pokrzywa. Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach