Skocz do zawartości
Przemo87

testy

Rekomendowane odpowiedzi

czy jest potrzeba robienia innych testow oprucz mg ca kh no3 po4 no2 ,bo takie posiadam a slyszalem ze potas jod itp czy to potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu. no2/nh4 też możesz sobie darować jak jesteś cierpliwy człowiek

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od obsady akwarium i wrażliwości zwierzaków. Na pewno warto trzymać w ryzach NO3, Mg, Ca, KH, zasolenie, PO4. NO2 i NH4 można sprawdzać jak przebiega dojrzewanie w akwarium. Jod czy potas to przy twardych i wymagających koralach powinno się kontrolować - wszystko z czasem

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PH też przydatny

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie że podepnę się pod temat.

W większości tematów pojawiają się testy firmy Salifert czy to ze względu na jakieś przyzwyczajenia?

Sam (obecnie w akwarium słodkowodnym) używam testów firmy JBL i uważam je za naprawdę dobre. Skale porównawcze są dość czytelne. Porównywałem je jedynie z testami Zoolka na PH i były zawsze takie same.

W jednym z tematów, gdy zapytałem czy można z powodzeniem używać testów JBL (w końcu są też dedykowane pod akwarystykę morską), czy są złe. Bo generalnie są tańsze od Saliferta. Ktoś napisał "Są złe, bo są tańsze" - nie dosłownie ale o to chodziło w wypowiedzi.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wybór akwarystów morskich testów saliferta nie jest przypadkowy. Raczej podparty doświadczeniem akwarystów i zaufaniem do powtarzalności wyników. Mam całą walizkę JBL-a. Na początku porównywałem wyniki z salifertem. Z czasem całkowicie przeszedłem na tą firmę. Są droższe to fakt. Ale na pewno dokładniejsze i wiarygodniejsze w akwarystyce morskiej.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jbl sporo przeklamywal

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wybór akwarystów morskich testów saliferta nie jest przypadkowy. Raczej podparty doświadczeniem akwarystów i zaufaniem do powtarzalności wyników.

Mi jbl sporo przeklamywal

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Być może przy słonej wodzie faktycznie nie są za dobre. Bo co do powtarzalności wyników i porównaniu przy wodzie słodkiej nie miałem z nimi żadnych problemów. Hmmmm

Mam całą walizkę JBL-a. Na początku porównywałem wyniki z salifertem. Z czasem całkowicie przeszedłem na tą firmę. Są droższe to fakt. Ale na pewno dokładniejsze i wiarygodniejsze w akwarystyce morskiej.

Jak porównywałaś z Saliferem to rzeczywiście były takie różnice?

Edytowane przez Tenshuchiyu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak. Na tyle duże ze nieakceptowalne. Głównie Ca i Mg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwile obecna mam z zestawu do słodkiej : Ph, KH, GH, Fe, No2, No3, Po4. Na Ca i Mg nie mam i i tak musze dokupić. Powiedz mi czy z własnego doświadczenia poleciłbyś stosowanie tych co mam i dokupienie z Saliferta Na Ca i Mg ? NH4 myslę że może z JBL by były dobre w końcu ten test robi się tylko podczas dojrzewania i ma wykazać 0 tak jak No2.

Z chęcią kupił bym cały zestaw ale przy zakupie nowego akwarium wydatków jest sporo. Więc testy mógłbym z czasem powymieniać na Saliferta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie latwiej zaniesc wodę do lokalnego sklepu i zmierzyć u nich NH4 i NO2?

b502e8795b83189a88ee0374fc0240f2u929a809.png

Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopellets
TM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie latwiej zaniesc wodę do lokalnego sklepu i zmierzyć u nich NH4 i NO2?

Nie jestem pewien czy w Wałbrzychu będzie gdzie :sweat: W Galerii jest sklep ale oni mają tylko walizkę JBI i z pewnością jak już próbowaliby tym. W centrum ogrodniczym nie byłem ale tam podobno nie ma czego szukać to i pewnie wody nie zbadają. Zostaje jedyny zoolog w Auchanie gdzie jest dość obeznany pan, ale nie wiem czy robi testy. Poza tym nie wiem ile to kosztuje. Ale nie zaszkodzi sprawdzić.

Edytowane przez Tenshuchiyu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tenshuchiyu w Wałbrzychu w Auchanie w Swiat ZOO robią testy (odpuść sobie Galerie i Centrum ) już nie pamiętam ile ale niebyły to wielkie pieniądze (testy robione JBL) tzn nie wielkie o ile robisz raz na jakiś czas ale kilka razy w miesiącu to już nie bardzo się opłaci :p ja używam tez JBL ale diabli mnie biorą zwłaszcza z mg i ca co buteleczka to innej wielkości krople lecą przerobiłem już 3 zestawy i teraz kupie Saliferta zobaczymy czy będzie lepiej.

Edytowane przez niwre37 (wyświetl historię edycji)

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tenshuchiyu w Wałbrzychu w Auchanie w Swiat ZOO robią testy (odpuść sobie Galerie i Centrum ) już nie pamiętam ile ale niebyły to wielkie pieniądze (testy robione JBL) tzn nie wielkie o ile robisz raz na jakiś czas ale kilka razy w miesiącu to już nie bardzo się opłaci ja używam tez JBL ale diabli mnie biorą zwłaszcza z mg i ca co buteleczka to innej wielkości krople lecą przerobiłem już 3 zestawy i teraz kupie Saliferta zobaczymy czy będzie lepiej.

Więc jest tak jak podejrzewałem. Spoko, że robią, ale skoro mają JBLa to równie dobrze mogę robić sam. A skoro nie mam na Ca i Mg to te zakupie z Saliferta a resztę póki co będę miał JBL. Tak przynajmniej planuje na tę chwilę, bo jeżdżenie do innego miasta żeby sprawdzić wodę wychodzi za drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam o różnicach w wynikach między JBL a Salifert, a ja ostatnio miałem sytuację, gdzie wyniki pomiaru Mg i Ca były różne po zbadaniu dwoma różnymi zestawami Saliferta. Ponieważ miałem nieco za niskie poziomy Mg i Ca próbowałem podciągać je dawkując więcej Ballinga. Parametry zamiast rosnąć powolutku dalej spadały. W zeszłym tygodniu skończył mi się test Ca, więc kupiłem nowy (taki sam). Zmierzyłem i okazało się, że Ca wychodzi prawie 450, a starym testem tydzień wcześniej było 410. Dokupiłem też test Mg i sprawdziłem wynik. Wyszło 1440, gdzie stary test zmierzył 1230. Różnica spora.

Czy taka różnica może być spowodowana, że stare testy się przeterminowały, bo były używane za długo po otwarciu? Daty ważności były jeszcze długie, a otworzyłem je nie dalej niż 6-7 miesięcy temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam o różnicach w wynikach między JBL a Salifert, a ja ostatnio miałem sytuację, gdzie wyniki pomiaru Mg i Ca były różne po zbadaniu dwoma różnymi zestawami Saliferta. Ponieważ miałem nieco za niskie poziomy Mg i Ca próbowałem podciągać je dawkując więcej Ballinga. Parametry zamiast rosnąć powolutku dalej spadały. W zeszłym tygodniu skończył mi się test Ca, więc kupiłem nowy (taki sam). Zmierzyłem i okazało się, że Ca wychodzi prawie 450, a starym testem tydzień wcześniej było 410. Dokupiłem też test Mg i sprawdziłem wynik. Wyszło 1440, gdzie stary test zmierzył 1230. Różnica spora.

Czy taka różnica może być spowodowana, że stare testy się przeterminowały, bo były używane za długo po otwarciu? Daty ważności były jeszcze długie, a otworzyłem je nie dalej niż 6-7 miesięcy temu.

Zauważyłem to samo iż Salifert po pewnym czasie mocno zaniża badane parametry.

Ja używałem w teście na Ca po ok. trzech miesiącach użytkowania między starym i nowym testem

miałem 20 różnicy w tym czasie używany ok 15-20 razy.

MÓJ KAWAŁEK OCEANU:

KoTm lutego 2013

trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim

Blekitna-glebia 1500 w obiegu

gallery_14359_2078_47879.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ogólnie podobno zawyża

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś używa testu na NO3 zooleka? Jaka opinia?

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś używa testu na NO3 zooleka? Jaka opinia?

W słodkim gubił się strasznie, więc zmieniłem na JBL'a i ten w słodkim dawał radę. Ale jak zmieniłem akwa to w słonej JBL się gubił strasznie w porównaniu z Salifertem. Więc jakby zrobić łańcuszek to powinien się nie nadawać :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też na początku używałem bo miałem - pokazywał straszne głupoty w słonym - ja bym nie ryzykował i używał Saliferta lub Colombo - jeśli chodzi o niższą półkę cenową

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam wersję kolegi Damgol - u mnie testy saliferta na Ca i KH pod koniec zaczęły mocno zaniżać.

Po kupieniu nowych paramety ledwo w górnych granicach :(

Postanowiłem kupować nowe testy co ok. 9 miesięcy, a stare do kosza.

Teraz spada mi Mg i test ponad roczny - pewnie też kłamie :wallbash:

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.