r4ll Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Chyba trochę z opóźnieniem, bo mój baniak już na forum przedstawiłem jakiś czas temu ale niegrzecznie byłoby się nie przedstawić. Hej jestem Dawid, informatyk z Wrocławia. Obecnie mam 70l solniczkę, którą przedstawiłem, 200l azję i u rodziców 390l narożne z malawi. W tym roku brat startuje z budową. W rysunku już jest uwzględnione już miejsce dla 800 L solniczki także będzie się działo Przednia szyba będzie na równo z ścianą salonu, dostęp do akwarium będzie w małym zapleczu. Wejście do niego będzie od kuchni. Tam umieści się całą elektronikę i hydraulikę. Na to jednak jeszcze przyjdzie czas. Póki co pozostaje mi zdobywanie doświadczenia w solniczkach na przykładzie mojej 70. PS. Mam rhodacrisa i xenię na sprzedaż/zamianę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reigher Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Witam wszystkich forumowiczów serdecznie, mam na imię Darek, akwarystyką bawię się już od dłuższego czasu. Jak do tej pory tylko słodkowodne. Były duże zbiorniki i małe. Nie mniej od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie założenie zbiornika słonowodnego. Nakręciłem się już trochę, chociaż już mnie życie doświadczyło że pośpiech w niczym nie pomaga. Korzystając z tego forum już dużo się dowiedziałem, trochę przerażają mnie koszty ale pomału, powoli.... Zostaje tylko jeszcze przekonać żonę i będzie z górki. Pozdrawiam i dzięki za waszą wiedzę. Darek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shiroki Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Witamy Shiroki, z ciekawością będę śledził twój wątek akwarium wszystkomającego A tymczasem można o tym milowym kroku w akwarystce morskiej poczytać w tym wątku http://nano-reef.pl/..._muĂĹĄĂÂapka Dopiero teraz odnalazłem Wasze wpisy - więc by nie zaśmiecać wątku, napisałem o moich półrocznych doświadczeniach tutaj http://nano-reef.pl/...564#entry756564 Cytuj Testuje zbiornik 150 l firmy Aquanetta z Mułapką http://aquatankblog.wordpress.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek1987 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 witam Cytuj K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jolarda Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam. Jestem posiadaczką akwarium od 4 miesięcy. Ciągle się jeszcze z mężem uczymy na swoich błędach Pozdrawiam Asia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bonio86 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam koleżanki i kolegów- na razie akwarystyka słodkowodna od wielu lat .Ale czytam czytam i myślę że coś z tego czytania będzie ,jakieś 300l plus sump około 100l Pozdrawiam i liczę na waszą wiedzę i pomoc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Witamy wszystkich! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam wszystkich. Mam na imie Kinga i jestem z Krakowa ale obecnie mieszkam w Hiszpanii. Od 5 miesiecy maz ma solniczke a wlasciwie mamy bo na poczatku to byla pasja meza ale potem i ja sie zarazilam. Wczesniej mielismy akwarium slodkie. Od jakiegos czasu czarpie informacje z forum ktore jest bardzo pomocne i jest wielkim zrodlem wiedzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi 71 Zgłoś Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Witam wszystkich i dołączam do was. ;-) Edytowane 8 Września 2015 przez Arczi 71 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Września 2015 Sorki Arczi 71 ale ze Śląska już nie przyjmujemy (żarcik) Witamy i miłego czytana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Witam wszystkich ,mimo że ze śląska :thumbup:a dokładniej Katowice . mam zamiar wystartowac pewno za kilka miesiecy teraz jestem na etapie czytania ,czytania i czytania ,głowa peka z ilości wiadomosci. Mam 2 córki i musze najpierw zrobić im w mieszkaniach łazienki to znaczy kafelki ,sufit ,podłogi itp tzn 100% . No wtedy bedzie juz wiecej czasu i ruszam . Mam obecnie 1000l akwa z pyszczakami ,zostaje. Jak dojdzie morskie i rachunek za prąd zonka pewno mnie zabije .z okolicy nim wystartuje chciałbym pogadac przy piwie z kims bardziej doswiadzczonym w soli z okolicy. zabaczyć jak to wszystko wyglada. Wiadomo samo czytanie nie wystarcza przynajmniej mi. Chcę postawic cos takiego 200l 75x50x55 szer lampa zetlight qweman 6600 -200w odpieniek ,sc1351 delteca i to na tyle reszte do opracowania . Prosze o wyrozumiałość w kontekscie kompa jestem troche wiekowy i mam małe kłopoty w kwesti komputerowej ,i tak długo szukałem miejsca zeby się przedstawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Witamy serdecznie! Oczywiście Śląsk jest mile widziany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi 71 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Wyrzucicie drzwiami, wrócę oknem ! eheheheh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob_taczis Zgłoś Napisano 3 Października 2015 Witam wszystkich .Mam na imię Robert i jestem z Łodzi.Po 10 letniej przygodzie z Malawi (240 l) spełniam marzenia i przechodzę na 275 l morszczyzny.Jestem na etapie kompletowania sprzętu i za ok miesiąc chcę ruszyć .Mile widziane wszelkie sugestie ,ale o sprzęcie w innym poście.Życzcie powodzenia i do usłyszenia .Z morskim pozdrowieniem RT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiulegia Zgłoś Napisano 8 Listopada 2015 Witam. Nazywam się Michał. Wracam na forum po dwóch latach. Obecnie jestem na etapie wdrążania się w temat akwarystyki morskiej. Przeglądam i czytam forum. Czytam książki "Pierwsze morskie akwarium", "Het rifaaquarium" (w jezyku holenderskim) i zaprenumerowałem magazyn "Koral".Proszę o podanie mi tytułów książek które warto przeczytać przed założeniem akwarium. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marco800 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 Witam:) Mam na imię Marek i jestem używając lokalnej gwary tzw pyrą poznańską od 8 lat świadomie już bawie się w akwarystykę słodkowodną (200l), powoli nadchodzi jednak czas gdzie chcę sróbować morskich klimatów, które kuszą mnie już bardzo bardzo długo. Jak narazie czerpię garściami z waszej ogromnej wiedzy na tym forum i mam zamiar za jakies kilka miesięcy wystartować z moją małą bo 72l ale własną namiastką rafy:) Pozdrawiam was serdeecznie i do zobaczenia w nastepnym poście gdzieś na forum:) Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zapraszam do śledzenia mojej strony na facebooku oraz mojego bloga: - https://www.facebook.com/Myreefblog-937761722986773/ - https://myreefblog.wordpress.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rufio19 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2015 Cześć mam na imię Robert od kiedy pamiętam w życiu zawsze towarzyszyło mi jakieś akwarium słodkowodne, od niedawna za namową przyjaciela i zaprzyjaznionego właściciela sklepu zoologicznego wystartowałem z morskim. akwarium 800l w obiegu .................. puki co z wieloma kłopotami, lecz z dnia na dzień coraz bardziej stabilne i co najważniejsze coraz bardziej cieszy oko.. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2015 Witajcie, po 25 latach słodkowodnego hobby przyszedł czas na morskie. W planach kostka nano reef. Mam nadzieję, że do końca roku wystartuję. Na razie kompletuję sprzęt. Pozdrawiam Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vesemir Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Dobry wieczór, Mam na imię Kamil, akwarystyką morską interesuje się od dłuższego czasu i chyba nadszedł już czas na nią - wcześniej same słodkowodne. Powoli kompletuję sprzęt, do akwarystyki morskiej. Życzcie mi szczęścia. Cytuj 354 l neto w obiegu, Jebao DCT 8000, Jebao RW - 8 szt 2, JVP 101, odpieniacz by Edi na pompie Jebao AC 3500 Start 29.04.2017 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Witamy nowoposolonych ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisla Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2015 Witam wszystkich forumowiczow! Nazywam sie Jarek, akwarystyka interesuje sie od dziecka. W swoim zyciu mialem pare slodkowodnych zbiornikow. Natomiast morszczyzna zaczalem sie interesowac, kiedy to zaczalem podrozowac po swiecie i widzialem, a raczej plywalem przy rafach w roznych morzach pomyslalem, ze czemu nie miec wlasnej mikro rafy w domu, no i stalo sie. Postanowilem, ze zaloze kostke nano reef 30l aquaela (mysle ze z czasem kolejny bedzie reefmax :-)). Pierwszy moj etap to czytanie forum i zdobycie podstawowej wiedzy od was wszystkich. Mysle, ze do konca roku zaczne kompletowac sprzet. Kiedy juz zdobede podstawowe rzeczy napewno, bede was sie radzil. Jestem z Wroclawia i fajnie byloby w przyszlosci poznac kogos z miasta w celu wymiany pogladow czy doswiadczen zwiazanych z hodowla rafy W sumie tyle na poczatek o mnie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Trzymajcie kciuki :-) Wysłane z mojego 6036Y przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m3tiu Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Witam wszystkich! Mam na imię Mateusz i od jakiegoś czasu zdobywam wiedzę na tym forum, wypada w końcu się ujawnić Mialem akwaria ogólne i Malawi, przyszedł czas na spróbowanie czegoś ciutkę trudniejszego i ciekawszego. Zaczynam od kostki 130L, na niej chcę zdobyć trochę doświadczenia, a w planie na przyszły rok jest założenie już docelowego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Witam wszystkich! Mam na imię Mateusz i od jakiegoś czasu zdobywam wiedzę na tym forum, wypada w końcu się ujawnić Mialem akwaria ogólne i Malawi, przyszedł czas na spróbowanie czegoś ciutkę trudniejszego i ciekawszego. Zaczynam od kostki 130L, na niej chcę zdobyć trochę doświadczenia, a w planie na przyszły rok jest założenie już docelowego. Pozdrawiam NO witam kolegę z Wągrowca w okolicy masz kilku morszczaków w tym Doriana więc spoko dasz radę Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
angus Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 Witam wszystkich nazywam sie Krzysiek i jestem z Łodzi .Do tej pory nie mialem zadnego akwarium ale teraz mysle o założeniu morskiego -mysle ze w tym roku mi sie uda- zmienilem robote na ,,stacjionarna,, i bede mial duzo czasu (do tej pory budowalem autostrady i bylem gosciem w domu) pozdrawiam wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waisik Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2016 Witam Mam na imię Łukasz jestem z Rogoźna 50km od Poznania i od 8 lat słodkowodna od niecałego roku przesiadłem się na solniczki. Początek 30L teraz zakładam 380l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach